Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhozeni z domu

Od: asevena odpovědí: 23 změna:

muze me matka vyhodit z domu pokud studuji stredni skolu a je mi 18 let?.. ( vyhrozuje ze kdyz ji nedam pridavky co me pridou tak pujde na policii a vyhodi me ..

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

Vyživovací povinnost rodičů trvá do doby, než děti jsou samy schopny se živit. Nijak to tedy nesouvisí s věkem dítěte, vyživovací povinnost tedy nezaniká dosažením zletilosti, tedy osmnácti let. Pokud dítě i po tomto věku dále studuje, trvá vyživovací povinnost až do konce studia. Na druhou stranu je třeba, aby se jednalo o studium smysluplné, jímž se dítě připravuje na budoucí povolání. Pokud dítě střídá školy bez toho, aby některou z nich dokončilo, nelze na rodičích spravedlivě požadovat další placení výživného. to je však třeba řešit na základě konkrétních okolností. Vyživovací povinnost naopak může skončit i před osmnáctým rokem věku, pokud dítě ukončí školu a v dalším studiu nepokračuje. (cit.)

Vyhodit vás nemůže a policie jí v tom aby vás donutila něco dělat nepomůže. Asi nebudete ze soc. silné rodiny a zrovna snaživý syn. Co takle jít o prázdninách makat a trochu mamince pomoct?

doplněno 09.07.12 15:35:

Příjde mi to opět jako prázdninový dotaz z nudy a někteří odpovídající registrovaní 1 den co odpovídají 3x po sobě nesmysl, mluví za vše.

romanuska*

Vyživovací povinnost nikdy neskončí před 18 rokem dítěte i kdyby skončil studium.

Romanuska mýlíte se a Liduš má pravdu. Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá po dobu jeho školní docházky nebo řádné přípravy na povolání. Může skončit i před 18. rokem věku, pokud dítě ukončí školu a v dalším studiu nepokračuje.

romanuska*

Já si myslím, že pokud není dítě do 18 let nezaopatřené, nelze jej vyhodit na ulici. Pokud ano, musí pak zafungovat stát. Pokud není díte plnoleté, kdo za něj pak zodpovídá?

martinaa*

Je jedno, co si myslíte. Důležité je to, co říá zákon. Pokud je člověk v 18 letech připraven na povolání ukončením studia, nárok na přídavky končí. Pokud je připraven na povolání, zodpovídá sám za sebe a je mnoho těch, co úderem osmnáctin odešli z domova za prací. Stát, pokud nemá tento člověk důchodově odpojištěnou jistou odpracovanou dobu, nedá nic, max. na ÚP platí sociální a zdravotní.

doplněno 09.07.12 19:56:

K otázce: padla tu někde věta "co je to za matku, že chce vyhodit vlastní dítě."

Já se zeptám jinak - jaká situace vede k tomu, že matka chce dítě vyhodit? Případně, co je to za dítě, že o vlastní matce řekne, že by jí měli odebrat občanku?

lidus*

Romanuska, jistě jste si všimnul, že to co píši je citace (tedy není to můj výmysl ale říká to patrně nějaký zákon, že by o rodině?) Nudíte se, sedíte u počítače, jsou to asi dvě kliknutí a hnedle víte jak to je.*ua*.

socialnipracovnice*
hodnocení

3x

Dokud studujete a připravujete se na budoucí povolání, mají k Vám oba rodiče vyživovací povinnost. To znamená, že by Vám měli dávat výživné - toto výživné byste - stejně jako přídavky - měl dostávat přímo do rukou Vy, nikoli Vaše matka. Nicméně tím veškerá vyživovací povinnost rodičů končí - není povinností matky nechat Vás u sebe bydlet. Mohla by Vám klidně dát výživné a říci Vám, ať se odstěhujete. Pokud by výživné od rodičů nepokrylo náklady na Vaše životní potřeby, musel byste se u soudu domáhat jeho zvýšení. Samozřejmě bybylo dobré si při studiu také něco přivydělávat a nebýt odkázaný jen na výživné a přídavky.

asevena
hodnocení

mate sice pravdu ale taky je jeji povinnost me po dobu studia zabezpecit strecha nad hlavou jido piti apod.. takze chcete rict ze proste rodic muze jen tak ze se rozmysli hodit dite na ulici a za mesic mu poslat alimenty? ..

Tazateli, není povinnost rodičů zabezpečovat zletilému dítěti střechu nad hlavou, živit, šatit ho a starat se o něj. To je též druh vyživovací povinnosti rodičů vůči dětem, takže když se rozhodnou, že Vám namísto toho budou platit výživné, mají na to právo. Zletilé děti se také rodičů neptají, zda mohou odejít z domova. Seberou se a prostě jdou bez ohledu na to, zda se to rodičům líbí. Přistupují k tomu jednoduše - jsem plnoletý, mohu si dělat co chci. Proč by tak nemohli postupovat i rodiče vůči svým dětem?

Nepíšete, proč Vás matka nechce pod svojí střechou, ale...Pokud zletilé dítě porušuje dobré mravy (je na rodiče neurvalý, agresivní, chová se násilnicky atd.), nepodílí se na nákladech domácnosti (ačkoliv je zdravý a může si již přivydělávat třeba na brigádách), dopouští se krádeží, či se zadlužuje, upírá rodičům právo na to, ho kontrolovat, zda si plní své studijní povinnosti atd. a nechce opustit domácnost rodičů po dohodě, pak musí rodiče zrušit jeho užívací právo k bytu. Ale pod svojí střechou ho rozhodně trpět nemusí.

kika*
hodnocení

1x

možná je na tom finančně špatně dnešní alimenty jsou tak určene že kdyby jsi měl z nich žít a vše si platit tak to by jsi moc nedokazal možna by jsi si měl najít nějakou brigadu a pomoct mamině alespon trochu jestli tam jíš ,spíš maš teplou vodu atd.a mamina je na to sama tak se ji nediv vše stojí dost peněz podle toho jak to píšeš tak ji vubec nepomáháš ale spíš ji to ztěžuješ možna by jsi se měl zamyslet proč to tak je

asevena
hodnocení

myslim si ze vuci me ma urcite vyzivovaci povinnosti a to ze ona rekne ze mi posle alimenty a tim to pro ni konci si mysim ze neni pravda...mam pravdu kdyz si mysim ze mi musi zaopatrit bydeni atd dokud sem student?

romanuska*

Vyhodit tě může, jsi plnoletá. Ale pokud studuješ a nejsi výdělečně činná, bude na tebe platit výživné.

frantiseks1

Máš pravdu , když půjde na policii tak jí tam nijak nepomůžou a to je teda dobrý maminka když jde poštvat policii na vlastního syna *smich*

romanuska*

Přídavky jsou tvoje od 18 let. Ne tvojí matky, ale měla by jsi s penězi umět hospodařit.

romanuska*

Ne, bydlení ti zaopatřovat nemusí. Bude na tebe platit výživné, otec také. Budeš brát přídavky. A můžeš si zažádat o socilní příspěvek.

výtka
Upozornění od administrátora 09. 07. 2012 18:46:56
Zredukujte prosim pocet odpovedi, 3 odpovedi v 1 otazce za 5 minut je neprehledne. Staci odpoved DOPLNOVAT.

frantiseks1
hodnocení

0x

No to je matka asi trošku divná přídavky chápu to taky že rodiče jsou rozvedení ne? No tak otec posílá přídavky na TEBE takže jsou pro tvoje pomucký a na TVOJE využití v podstatě jsou ty peníze TVOJE není sebemenší důvod proč bys je měl matce dávat . Kolik dostávaš přídavky že o ně matka tak moc stojí? ;) No v podstatě jsi dospělí ale studuješ takže já myslím že tě vyhodit "nemuže" ne kvůli tomuhle. Ale nejsem si 100% jist.

asevena
hodnocení

divna je to souhlasim ale tak nemam ji to zazli je trosku narusena z rozvodu a z toho co zazia podle meho by ji meli vzit obcanku ae to je jedno :D .. pridavky sou 7 set... sme domluveny ze alimenty od otce sou jeji a pridavky sou moje...ale ona to zas zmenila ze bude jeji vsechno .. no kazdopadne jela za kamardou a na policii tak tady zachvili mam pany cetniky :D tak sem na to zvedavej jak to dopadne...

blesk16

Já bych řekl že od 18 ti může vyhodit..., ale co to je za maminku že by tě chtěla vyhodit jenom kvůli přídavkům?

frantiseks1

700 kč to teda zbohatne *smich* Jo tak za chviličku uvidíš stříbrnou oktavku *palec* přeji ať ti to dobře dopadne

knopka*
hodnocení

0x

A copak tak hrozného se stalo že tě chce vlastní matka vyhodit? ;)

lucimera*
hodnocení

0x

Jestli teprve studuješ střední školu, tedy nejspíš ještě nemáš maturitu, a nemůžeš tedy pracovat jako občan (můžeš jenom jako brigádu), tak těžko říct. Asi může, když už je ti osmnáct, jsi tedy plnoletý.
Já bych to vyřešila ale nejlépe asi tak - dala bych jí ty peníze a je to.

romanuska*

Já bych jí ty peníze taky asi dala. Stejně se o tebe stará, pečuje o tebe, nakupuje věci do školy, žíví tě. Je na všechno sama a každá koruna se jí hodí. Sice je to pár korun, ale tvoje máma je utratí za důležité věci. A hlavně si uvědom, že dnes není opravdu nic levného. Zamysli se nad touto věcí.

Drřím palečky, at všechno dobře dopadne.

joudic*
hodnocení

0x

Koukas na to jen ze svyho pohledu... treba ty penize potrebuje na jidlo a najem kamo... a myslim ze ty penize vic proziras ty a ne ona, kdyz si vzpomenu jak jsem byl v 18 nenasytny zrout... nasi mi zadny pridavky nedavali, naopak ani po mne po dokonceni stredni nechteli prispivat nic na domacnost... jestli ti tyhle rozbroje za par stovek stoji, tak hura do toho... zivot se s nikym nemazli, a co az budes potrebovat od ni doopravdy pomoct... (ja z baraku vypadl hned po skole, nicmene nejmin 2x jsem se musel vratit zpatky k rodicum) tak asi tak

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]