Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pro koho je dýško?

Od: prajzak1 odpovědí: 14 změna:

Když pracuju jako brigádník v hospodě a někdo platí a nechá mi dýško, je automaticky moje? Nebo patří hospodě? Není to troufalé, si ho bez zeptání nechat?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Pokud tam neděláte sám, domluvte se s ostatními obsluhujícími na place. Většinou se dýška dělí, pokud si někdo stápí peníze tajně, koleduje si o průšvih. Někdy se obsluha dělí o dýška i s kuchařem, slyšel jsem i o hospodě, kde si dýška nechávala majitelka, což je podle mne velmi nespravedlivé. Pokud byste si chtěl "svoje" dýška" nechávat, asi byste musel mít dvě peněženky, jednu na dýška a jednu na tržbu, jinak se pak při "zrcadle" nedopočítáte...

cobrak*
hodnocení

1x

Dýško je myšleno tomu, komu se dá. Ale není žádnou vyjímkou, kdy si zaměstnanec nesmí dýško nechat a jde do kapsy zaměstnavaleli...

doplněno 08.07.12 01:34:

Máš pravdu Hope, ale většina lidí si myslí, že ho dávají pouze číšníkovi, takže jak píšu, je myšleno jemu, většinou. A to bohužel...Takže, když kuchař dobře vaří, majitel restaurace má dobré pivo, tak to většinou vezme číšník do kapsy. A často má číšník minimální plat a jsou mu právě proto majitelem dýška určena. Má třeba 40Kč na hodinu, ale ve skutečnosti má díky dýškům třeba 200 ;)

hop®

Řekl bych, že dýško je myšleno za kompletní službu. Pokud mi jeden člověk pivo dobře natočí a druhý brzo přinese, třetí mi uvaří dobré jídlo, a čtvrtý mo ho přinese, tak určitě nepatří dýško pátému, kterému ho dávám i když jen kasíruje...

olaf71*
hodnocení

1x

je Vaše, pokud nejsem spokojen s obsluhou, tak Vám žádné nedám. pokud jsem spokojen s kuchyní, posílám aspoň panáka do kuchyně.

lempl*

Pokud má 150 na hodinu a vrchní bude dělat za desítku, těžko bude její:)

hahanaj*
hodnocení

0x

no všude to maj jinak někde si ho inkasující nechává a jinde se dávají dýška dohromady a pak se o ně dělí...takže ...nevím jak to máte tam u vás zavedené

hodnocení

0x

Dobrý den. Záleží, jak se dohodnete při nástupu s vedoucím, nebo majitelem restaurace. Když vám nic neřekne, tak dyško by mělo být vaše. Někde, ( v lepších restauracích) se dyško započítává v ceně.

krkovicka*
hodnocení

0x
Když máte brigádu v restauraci tak do 18ti let a kdekoliv i v obchodě nesmíte pracovat s penezmi.Tudíž doufám,že tam svami někdo je který kasiruje.Jako brigadnik jsem veskery peníze předávala kolegovi.Ten ani po konci směny mi nedal ani dvacku a to jsem dělala jak magor všechno.Pak po škole jsem dělala v různých barech tam už jsem kasu držela já.Když jsem nastoupila do jedné restaurace,dělali jsme ve dvou .Po spocitani tržby jsme si rozdělily zbytek napůl,pak samozřejmě nikdy nevíte jestli ten druhý už má dvě stovky v kapse a o ten konečný zbytek se rozdělí.neresila jsem to.peněz bylo vždy dost:-D
druhá varianta je si peníze schovávat.Charakter je ale-na pepo,že jsi mi pomohl.
hop®

Brigádníkovi může být i nad 18 let... ;)

krkovicka*
Jistěže může.Ale tady asi někomu peníze předává když se ptá čí peníze jsou.
doplněno 07.07.12 14:26: Menší zrcadlo si můžu udělat již během směny a udělat si přehled kolik mám navíc.Měla jsem ovšem šéfa který věděl kolik zhruba dostáváme navíc a oproti tomu nám snížil měsíční mzdu o_O
hop®

Peníze předává určitě. Ovšem nevíme jestli po směně nebo třeba po týdnu provozákovi proti zrcadlu...

lempl*
hodnocení

0x

Když jsem dělal jako učeň v hotelu a cizinec nechal na stole nějaký dýško, šel jsem ho dát šéfce, když mi ho nacpal do kapsy a řikal že je jen pro mě, nechal jsem si ho.

Když jsem jako učeň nastoupil na praxi do restaurace, kasíroval jen jeden vrchní číšník, s kterým jsem byl na směně. Když mě nechal někoho skasírovat, nenapadlo mě si nic vzít, i kdybych ten stůl obsluhoval jen já, on to věděl, věřil mi a i když nemusel, byl jsem placenej od šéfa, školy, rotrhal mi nějakej lístek s mojí režií a hodil po mě třeba ještě cigárama:)) kterej se jemu samozřejmě projevil v zrcadle, takže mi ho zaplatil.

Když jsem později v restauraci nastoupil jako jeho kolega na proti směně, měl jsem na starosti brigádníky/ce. Šéf mi nechal volnou ruku a řek mi, že jsou ,,zaplaceni´´ a můžu se s nima nějak podělit nebo nemusim. Protože brigádnice po Xtý zapomněla namarkovat jídlo, chybělo mi na lístku u hostů za X (někdo se přiznal, někdo se nepřiznal) tak jsem jí nic nedal a šla ,,smykem´´

Když byla ,,dobrá´´ pracovitá nebo aspoň ochotná, neměl jsem problém jí dát peníze a jí pak zároveň nenapadlo si něco z kasy brát, ale zároveň když jí nějakej host šoupnul prachy navíc, protože ,,byla hezka´´ řek sem jí, ať si to nechá (mr by to nedal)

Takže když to zkrátim: Zeptej se kde makáš, jak je to s tuzérama:))

hodnocení

0x

Nezlobte se, asi jsem naivní bába, ale v restauraci jsem nikdy nepracovala. Zajímalo by mě, proč řada z Vás tady mluví o zrcadle. Jaký smysl má zrcadlo ve spojení se spropitným? Zajímalo by mě to. Objasníte mi to, prosím? Díky Jaga.

hop®

Zrcadlo je v podstatě předávací inventura, při ní se zjišťuje co se všechno prodalo, váží se načatý sud s pivem, odměřují se kořalky, počítají pytlíky s tyčinkami... Podle ceny jednotlivého prodaného zboží směna spočítá, kolik by měla mít tržbu. Pokud má v kasírce méně, tak někde prodělali a málo okrádali. Pokud je v kasírce více, tak přebytek nad potřebnou tržbou jsou právě ta kýžená dýška...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]