Nejste přihlášen/a.
Když pracuju jako brigádník v hospodě a někdo platí a nechá mi dýško, je automaticky moje? Nebo patří hospodě? Není to troufalé, si ho bez zeptání nechat?
Pokud tam neděláte sám, domluvte se s ostatními obsluhujícími na place. Většinou se dýška dělí, pokud si někdo stápí peníze tajně, koleduje si o průšvih. Někdy se obsluha dělí o dýška i s kuchařem, slyšel jsem i o hospodě, kde si dýška nechávala majitelka, což je podle mne velmi nespravedlivé. Pokud byste si chtěl "svoje" dýška" nechávat, asi byste musel mít dvě peněženky, jednu na dýška a jednu na tržbu, jinak se pak při "zrcadle" nedopočítáte...
Dýško je myšleno tomu, komu se dá. Ale není žádnou vyjímkou, kdy si zaměstnanec nesmí dýško nechat a jde do kapsy zaměstnavaleli...
doplněno 08.07.12 01:34: Máš pravdu Hope, ale většina lidí si myslí, že ho dávají pouze číšníkovi, takže jak píšu, je myšleno jemu, většinou. A to bohužel...Takže, když kuchař dobře vaří, majitel restaurace má dobré pivo, tak to většinou vezme číšník do kapsy. A často má číšník minimální plat a jsou mu právě proto majitelem dýška určena. Má třeba 40Kč na hodinu, ale ve skutečnosti má díky dýškům třeba 200 ![]()
Řekl bych, že dýško je myšleno za kompletní službu. Pokud mi jeden člověk pivo dobře natočí a druhý brzo přinese, třetí mi uvaří dobré jídlo, a čtvrtý mo ho přinese, tak určitě nepatří dýško pátému, kterému ho dávám i když jen kasíruje...
Dobrý den. Záleží, jak se dohodnete při nástupu s vedoucím, nebo majitelem restaurace. Když vám nic neřekne, tak dyško by mělo být vaše. Někde, ( v lepších restauracích) se dyško započítává v ceně.
Peníze předává určitě. Ovšem nevíme jestli po směně nebo třeba po týdnu provozákovi proti zrcadlu...
Když jsem dělal jako učeň v hotelu a cizinec nechal na stole nějaký dýško, šel jsem ho dát šéfce, když mi ho nacpal do kapsy a řikal že je jen pro mě, nechal jsem si ho.
Když jsem jako učeň nastoupil na praxi do restaurace, kasíroval jen jeden vrchní číšník, s kterým jsem byl na směně. Když mě nechal někoho skasírovat, nenapadlo mě si nic vzít, i kdybych ten stůl obsluhoval jen já, on to věděl, věřil mi a i když nemusel, byl jsem placenej od šéfa, školy, rotrhal mi nějakej lístek s mojí režií a hodil po mě třeba ještě cigárama
) kterej se jemu samozřejmě projevil v zrcadle, takže mi ho zaplatil.
Když jsem později v restauraci nastoupil jako jeho kolega na proti směně, měl jsem na starosti brigádníky/ce. Šéf mi nechal volnou ruku a řek mi, že jsou ,,zaplaceni´´ a můžu se s nima nějak podělit nebo nemusim. Protože brigádnice po Xtý zapomněla namarkovat jídlo, chybělo mi na lístku u hostů za X (někdo se přiznal, někdo se nepřiznal) tak jsem jí nic nedal a šla ,,smykem´´
Když byla ,,dobrá´´ pracovitá nebo aspoň ochotná, neměl jsem problém jí dát peníze a jí pak zároveň nenapadlo si něco z kasy brát, ale zároveň když jí nějakej host šoupnul prachy navíc, protože ,,byla hezka´´ řek sem jí, ať si to nechá (mr by to nedal)
Takže když to zkrátim: Zeptej se kde makáš, jak je to s tuzérama
)
Nezlobte se, asi jsem naivní bába, ale v restauraci jsem nikdy nepracovala. Zajímalo by mě, proč řada z Vás tady mluví o zrcadle. Jaký smysl má zrcadlo ve spojení se spropitným? Zajímalo by mě to. Objasníte mi to, prosím? Díky Jaga.
Zrcadlo je v podstatě předávací inventura, při ní se zjišťuje co se všechno prodalo, váží se načatý sud s pivem, odměřují se kořalky, počítají pytlíky s tyčinkami... Podle ceny jednotlivého prodaného zboží směna spočítá, kolik by měla mít tržbu. Pokud má v kasírce méně, tak někde prodělali a málo okrádali. Pokud je v kasírce více, tak přebytek nad potřebnou tržbou jsou právě ta kýžená dýška...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.