Nejste přihlášen/a.
Když pracuju jako brigádník v hospodě a někdo platí a nechá mi dýško, je automaticky moje? Nebo patří hospodě? Není to troufalé, si ho bez zeptání nechat?
Pokud tam neděláte sám, domluvte se s ostatními obsluhujícími na place. Většinou se dýška dělí, pokud si někdo stápí peníze tajně, koleduje si o průšvih. Někdy se obsluha dělí o dýška i s kuchařem, slyšel jsem i o hospodě, kde si dýška nechávala majitelka, což je podle mne velmi nespravedlivé. Pokud byste si chtěl "svoje" dýška" nechávat, asi byste musel mít dvě peněženky, jednu na dýška a jednu na tržbu, jinak se pak při "zrcadle" nedopočítáte...
Dýško je myšleno tomu, komu se dá. Ale není žádnou vyjímkou, kdy si zaměstnanec nesmí dýško nechat a jde do kapsy zaměstnavaleli...
doplněno 08.07.12 01:34: Máš pravdu Hope, ale většina lidí si myslí, že ho dávají pouze číšníkovi, takže jak píšu, je myšleno jemu, většinou. A to bohužel...Takže, když kuchař dobře vaří, majitel restaurace má dobré pivo, tak to většinou vezme číšník do kapsy. A často má číšník minimální plat a jsou mu právě proto majitelem dýška určena. Má třeba 40Kč na hodinu, ale ve skutečnosti má díky dýškům třeba 200
Řekl bych, že dýško je myšleno za kompletní službu. Pokud mi jeden člověk pivo dobře natočí a druhý brzo přinese, třetí mi uvaří dobré jídlo, a čtvrtý mo ho přinese, tak určitě nepatří dýško pátému, kterému ho dávám i když jen kasíruje...
Dobrý den. Záleží, jak se dohodnete při nástupu s vedoucím, nebo majitelem restaurace. Když vám nic neřekne, tak dyško by mělo být vaše. Někde, ( v lepších restauracích) se dyško započítává v ceně.
Peníze předává určitě. Ovšem nevíme jestli po směně nebo třeba po týdnu provozákovi proti zrcadlu...
Když jsem dělal jako učeň v hotelu a cizinec nechal na stole nějaký dýško, šel jsem ho dát šéfce, když mi ho nacpal do kapsy a řikal že je jen pro mě, nechal jsem si ho.
Když jsem jako učeň nastoupil na praxi do restaurace, kasíroval jen jeden vrchní číšník, s kterým jsem byl na směně. Když mě nechal někoho skasírovat, nenapadlo mě si nic vzít, i kdybych ten stůl obsluhoval jen já, on to věděl, věřil mi a i když nemusel, byl jsem placenej od šéfa, školy, rotrhal mi nějakej lístek s mojí režií a hodil po mě třeba ještě cigárama) kterej se jemu samozřejmě projevil v zrcadle, takže mi ho zaplatil.
Když jsem později v restauraci nastoupil jako jeho kolega na proti směně, měl jsem na starosti brigádníky/ce. Šéf mi nechal volnou ruku a řek mi, že jsou ,,zaplaceni´´ a můžu se s nima nějak podělit nebo nemusim. Protože brigádnice po Xtý zapomněla namarkovat jídlo, chybělo mi na lístku u hostů za X (někdo se přiznal, někdo se nepřiznal) tak jsem jí nic nedal a šla ,,smykem´´
Když byla ,,dobrá´´ pracovitá nebo aspoň ochotná, neměl jsem problém jí dát peníze a jí pak zároveň nenapadlo si něco z kasy brát, ale zároveň když jí nějakej host šoupnul prachy navíc, protože ,,byla hezka´´ řek sem jí, ať si to nechá (mr by to nedal)
Takže když to zkrátim: Zeptej se kde makáš, jak je to s tuzérama)
Nezlobte se, asi jsem naivní bába, ale v restauraci jsem nikdy nepracovala. Zajímalo by mě, proč řada z Vás tady mluví o zrcadle. Jaký smysl má zrcadlo ve spojení se spropitným? Zajímalo by mě to. Objasníte mi to, prosím? Díky Jaga.
Zrcadlo je v podstatě předávací inventura, při ní se zjišťuje co se všechno prodalo, váží se načatý sud s pivem, odměřují se kořalky, počítají pytlíky s tyčinkami... Podle ceny jednotlivého prodaného zboží směna spočítá, kolik by měla mít tržbu. Pokud má v kasírce méně, tak někde prodělali a málo okrádali. Pokud je v kasírce více, tak přebytek nad potřebnou tržbou jsou právě ta kýžená dýška...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.