Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na péči

Od: mullja odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, kdo pobírá příspěvek na péči, jestli osoba opečovávaná nebo osoba, která o tuto osobu pečuje.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Příspěvek na péči dostane opečovávaná osoba. Poskytuje se pravidelně osobám závislým na pomoci jiné osoby. Tento příspěvek je určen na úhradu za pomoc, která je osobě se zdravotním postižením poskytována. Pomoc může poskytovat rodinný příslušník, blízká nebo jiná osoba,registrovaný pracovník sociální služby. Tuto dávku si tedy nárokuje osoba závislá.

hodnocení

0x

Dříve tuto dávku pobírala osoba, která pečovala. Byly kolem toho problémy, pečovaly třeba 3 osoby, ale pobírala vše jedna.

Nyní proto tuto dávku pobírá přímo osoba, o kterou je pečováno. Z této částky se pak rozdělí jak rodinným příslušníkům, kteří o osobu skutečně pečují, tak třeba i profesionálním pečovatelům, kteří uklidí, přivezou oběd. Nebo se z toho platí i tzv. domácí péče: zdravotní sestry jezdí za pacienty, odeberou krev, píchnou injekci, ošetří proleženinu apod.

Tohle vše se hradí z příspěvku na péči a málokdy se tedy stane, že celý příspěvek dostane jen jeden člověk. Vím to - pečuji. A není to sranda. Jaga.

hodnocení

0x

Úředně je příjemcem příspěvku opečovávaná osoba.

U nás (maminka a já) jsem faktickým příjemcem já. Při sepisování žádosti jsem uvedla číslo svého bankovního účtu. Částka tam pravidelně chodí.

V souvislosti se zaváděním sKarty jsem zvědavá, jestli budu moci požádat o přeposílání příspěvku na tento svůj bankovní účet, nebo jestli bude muset maminka požádat o zřízení svého vlastního účtu (před rokem jsem její účet zrušila, prostě už ho neumí spravovat... ). Poslala jsem tento dotaz přímo na ministerstvo, odpověď jaksi nejde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]