Nejste přihlášen/a.
Hezký den, mám dotaz, mám v péči dcerku, její otec mi neplatí řádně výživné, momentálně je vedený na úřadu práce a tudíš na něj nemůžu podat návrh na srážky exekučně. Ale slyšela jsem že vyšel nový zákon a že výživné bude strhávat ÚP, je to pravda?Děkuji předem za jakoukoliv odpověď.
Jestliže otec neplatí řádné výživné, může soud na základě Vašeho oznámení o neplacení výživného rozhodnout o provádění výživného exekučně. Exekuční příkaz bude následně doručen plátci příjmu (zaměstnavatel, ÚP, CSSZ..). Úřad práce bude po doručení Exekučního příkazu strhávat z podpory v nezaměstnanosti běžné, případně dlužné výživné.
Záleží ovšem, bude-li z čeho tyto srážky provádět. Podpora v nezaměstnanosti není zrovna vysokým příjmem. Povinnému nesmí být zabavena z příjmu základní nezabavitelná částka. Pro rok 2012 činí 5841 Kč. Na každou další vyživovanou osobu je nezabavitelná částka 1460 Kč. Po odečtu nezabavitelných částek z příjmu, se může na srážky použít 2/3 zbylého příjmu (přednostní pohledávka).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.