Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dostat právním způsobem zpět peníze?

Od: smutny odpovědí: 13 změna:

Zdravím všechny,

potřeboval bych poradit s jednou pro mě dost zásadní věcí. Můj "kamarád" mi dluží poměrně značnou částku peněz, jedná se o částku převyšující sto tisíc korun. A já řeším problém, jak peníze dostat zpět. Zatím na to nemám žádný papír (což je samozřejmě moje blbost, ale to je dlouhá historie). Zatím to vypadá, že mi dotyčný bude ochoten podepsat papír dokazující jeho dluh vůči mé osobě.

Proto bych se rád zeptal, co je nejlepší nechat si podepsat, abych měl co největší šanci, že uvidím peníze zpět? Je lepší směnka, nebo dlužní úpis, nebo ještě něco jiného? U dotyčného je problém, že ty peníze opravdu nemá a nemá ani žádný majetek, který by mu mohl být případně zabaven. Tudíž, jediná cesta, pokud by se to řešilo soudní cestou, je asi nějaká forma splátkového kalendáře, kdy by mi dotyčný splácen měsíčně né moc zajímavou částku, ale aspoň bych ty peníze časem opravdu měl. Jednorázově to vyřešit asi nepůjde, ten člověk teď nic nemá.

Také bych se chtěl zeptat, jak je to s dalším postupem. Obrátit se s tímto papírem na soud? A existuje nějaká lhůta, po které se dluh promlčí?

Díky moc za Vaše odpovědi. Velmi mi to pomůže.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karjala*
hodnocení

0x

Myslím si, že není ani tak důležité, jaký papír podepíšete, ale hlavní bude, abyste měl v ruce nějaký papír o tom, že vám skutečně dluží, Doporučuji kontaktovat právníka, protože směnka má zákonné náležitosti, aby byla směnkou a stejně tak různé smlouvy o poskytnutí peněz mají jistou podobu, aby to nebyl cár papíru. Rozhodně by v nich neměl chybět způsob splácení a případné sankce. Ale jak píšete, že nic nemá, kde nic neni, ani smrt nebere... takže vám pak asi ani soud nepomůže... Jste poučen, velmi draze...

smutny
hodnocení

Dobře, ale když soud nařídí tomuto člověku mi dluh uhradit a on nebude mít na to mi peníze splácet, tak co se stane? To půjde do vězení a můj nárok po nějaké době vyprší?

endyfrog*

Kde neni co brát tak je to těžké pokud soud uzná že je vinen a dluží tak může nařídit splátky ze mzdy pokud pracuje např soud mu uloží splácet 5000,. ale on vám je splácet nebude protože třeba nepracuje tak nedostanete nic a nebo vám to bude splácet po 100.-ale bude splácet do vězení nepůjde a váš nárok nevyprší bude to těžké Exekutor taky nic nevymůže pokud nic nemá tak-že papír bude jen na soudy ale zda něco vysoudíte je těžké pokud má dluhu více vyhlásí na sebe bankrot a vy dostanete ve splátkach 30% což dělá 30000,.měsíčně můžete dostat tak 600.-měsíčně do pěti let vám to musí splatit bude to běh na dlouhou trat

iz*
hodnocení

0x

Můžete sepsat smlouvu o výpůjčce nebo o půjčce (každá má trochu jiné náležitosti, v jednom případě se celá částka vrací najednou, v druhém formou splátek) se současným datem. Datum splatnosti bych uvedla do 3 let od data sepsání smlouvy (promlčecí lhůta je 3 roky), abyste se mohl ještě včas obrátit na soud. Dohodnete-li se na splátkách, je možné dohodnout i posunutí data začátku splácení (kamarád může začít splácet třeba za půl roku), bývá dobré uvést jak výši splátek, tak jejich počet a den v měsíci, kdy nejpozději peníze předá nebo převede na Váš účet.

Na soud byste se obracel před uplynutím 3 let - v případě, že by do té doby kamarád půjčku nesplatil.

buss

Ale no tak, půjčka a výpujčka je řešena v OZ, nastudujte si si pro jasno ve věci. Vypůjčíte si nějakou sumu, dáte si ji za sklo sekretáře a tutéž hromádku po čase vrátíte, to je výpujčka. Má to smysl? Peníze se půjčují. Auto se vypůjčí. Lhůty zákonné není nutné psát.

des*

To že vám někdo dluží a nemáte na to papír,je pouhé tvrzení proti tvrzení.Takže nedostanete VůBEC NIC.Jinak šlo zřejmě o zbytečné peníze,když jste jich nacpal tolik do tzv.kamaráda.

smutny
hodnocení

Nejde o žádné tvrzení proti tvrzení. Prosím, přečtěte si celý úvodní post. Ten člověk je ochoten mi to podepsat, spíš řeším co dál (promlčecí lhůty a tak podobně).

Dobrý den. Ať Vám dlužník písemně uzná závazek. Tam je promlčecí lhůta rozhodně delší a jeví se mi, jako nejlepší řešení pro Vás. V uznání závazku uvěďte, že se dlužník a věřitel dohodli na splátkovém kalendáři, dlužník se zavazuje splácet měsíčně tolik a tolik...V případě, že splátky dodržovat nebude, ztrácí jejich výhodu. S písemným uznáním závazku pak lze podat žalobu na zaplacení a vymáhat dlužnou částku nadále soudní cestou.

doplněno 05.07.12 13:07:

Jsou možné obě varianty. Když jsou dobře sepsány, vyjdou na stejno. Takže to klidně můžete nazvat uznání dluhu.

smutny
hodnocení

Předem velice děkuji za zajímavou odpověď. Vím, že kromě uznání závazku existuje ještě uznání dluhu, kde je promlčecí lhůta deset let. Chci se proto zeptat, má uznání závazku pro mě jiné výhody, které ho činí lepší volbou než uznání dluhu?

vlazy*

des: Připadá mi, že jsi asi příliš pozorně nečetl úvodní příspěvek tazatele. Já jsem to pochopil tak, že ten jeho údajný "kamarád" svůj dluh nepopírá a je ochoten to písemně potvrdit. Tobě ale asi jde o to aby ses tazateli vysmál za to do jaké nepříjemné situace se dostal a přeješ mu aby z těch peněz nedostal "VůBEC NIC" což mi připadá i tak trochu neslušné a zde na poradně ne příliš vhodné. Zda se mu ty peníze podaří od toho "kamaráda" nějak dostat je už ale věc jiná.
iz*

Myslím, že nemá smysl se dohodovat o půjčce nebo výpujčce, neboť u peněz jsou možné obě formy.

Spíše jde o to, na čem se oba zúčastnění dohodnou. Pro tazatele by zřejmě bylo lepší získat zpět peníze naráz (zvláště, jestli je půjčil před delší dobou), zatímco pro kamaráda může být schůdnější splácet je po částech.

Lhůtu jsem zmínila kvůli případnému soudu - ve významu že by se tazatel nemusel na soud obracet hned (alespoň tak jsem jeho otázce rozuměla).

vlazy*
hodnocení

0x

smutny: Z toho co píšeš vyplývá, že ten tvůj "kamarád" se asi nebráni ti písemně potvrdit ten jeho dluh vůči tobě což je asi dobře. Doporučil bych proto také si to od něho nechat písemně potvrdit. Dluh se asi mnohem lépe vymáhá když máš na to nějaký písemný doklad, že ten dluh existuje. Nejsem právnik a ani se v právních záležitostech příliš nevyznám, ale z mého pohledu bych doporučil se poradit s nějakým právníkem co a jak nejlépe sepsat a nechat to tomu tvýmu "kamarádovi" podepsat tak aby se ti z toho u soudu kdyby to došlo až tak daleko nevysmáli. Možná by to nebylo na škodu nechat i nějak notářsky ověřit. Píšeš, že nic nemá a nemá tak z čeho ti ten dluh splácet a tak bych zvážil zda má v této situaci význam to řešit soudní cestou. Soud sice může nařídit aby ti dluh splácel, ale pokud na to nemá tak by ti to asi bylo nic platné a pouze by jsi měl kvůli tomu nějaké náklady za soudní poplatky které nemusí být malé. Nic nepíšeš zda ten tvůj "kamarád" pracuje a má nějaké příjmy ze zaměstnání. Pokud ano tak snad by se s ním dalo dohodnout na nějakých třeba i malých splátkách nebo by ty splátky mohl nařídit i případný soud.

buss
hodnocení

0x

Sepište a modlete se, aby splácel po rozumné sumě a ne po 100 Kč. Při půjčování mohla být nějaká zástava.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]