Nejste přihlášen/a.
Synova exmanželka byla dosud vedena jako samoživitelka,nyní se hodlá provdat.Může to nějak ovlivnit (negativně i pozitivně) výši alimentů?Při té příležitosti chce matka požádat o změnu jména na jméno po novém partnerovi.Má na to právní nárok?
Draiv, co se výživného týče, to se nedá brát podle momentálního stavu matky. Vychází se z potřeb dítěte a příjmu rodiče, který výživné platí. Dítě má právo na stejnou životní úroveň, jako jeho rodiče. Když se matka dítěte znovu provdá a např. si zažádá o zvýšení výživného, přihlíží se v první řadě na to, jak se změnily nároky a potřeby dítěte, zda je tedy požadavek oprávněný. Pokud by si však otec dítěte naopak zažádal o snížení, z důvodu, že se matka dítěte provdala a zlepšila se její fin. situace, pak soud také vyhovět nemusí. Oba rodiče se podílí na výživném a pokud je dítě v péči matky, pro snížení výživného musí být závažný důvod, aby na to soud přistoupil. Mnohdy nesníží výživné ani otcům, kteří jsou bez práce a vedeni na ÚP. Pokud jsou práce schopni, pak soud výši výživného ponechá a otec se musí postarat...Opravdu se nedá nikdy odhadnout, jak soud rozhodne a čím se bude řídit. Takže uzavření sňatku neznamená negativa, ani pozitiva pro Vašeho syna. Právní nárok na změnu jména u dítěte matka nemá. Otec dítěte by s tím musel souhlasit.
Právní nárok na změnu příjmení není. Se změnou příjmení dětí by musel váš syn souhlasit. Pokud by se tohle dostalo k soudu a prokázalo se, že vás syn se s dětmi stýká, věnuje se jim, tak žádný soud změnu příjmení nepovolí.
Ať tak či tak, na výši výživného změna příjmení nemá vliv. Po provdání jeho ex si může syn zažádat o snížení alimentů a s největší pravděpodobností mu bude vyhověno neboť matka již nebude samoživitelka, ale k jejím příjmům se připočte i příjem manžela (pokud zase on nemá třeba vyživovací povinnost na 5 dětí.) Ale za pokus by to stálo.
doplněno 04.07.12 16:47:ivzez - i když se vám to nezdá, je to tak. Matce samoživitelce se sníží náklady na bydlení na polovinu neboť se předpokládá, že její nový manžel bude na bydlení přispívat. Není jisté, zda soud alimenty sníží, protože děti rostou a náklady se zvyšují, ale za pokus to stoji.
To se mi moc nezdá. Snížení (případně úplné odebrání) alimentů by podle mne přicházelo v úvahu pouze v případě, že by šlo o výživné na rozvedenou manželku.
Vyživovací povinnost otce vůči dítěti/dětem trvá i v případě, že se matka znovu provdá.
Společné posuzování příjmů manželů by přicházelo v úvahu pro účel dávek státní sociální pomoci nebo dávek v hmotné nouzi (nikoliv ve vztahu k vyživovací povinnosti biologického otce). Dotkne se pravděpodobně i přídavků na děti.
doplněno 05.07.12 00:27:Pro @uska : Při podání žádosti o změnu příjmení dítěte/dětí soud přihlíží k zájmům dítěte. Žádný nárok na tuto změnu není a ani v případě, že by soud změnu povolil, to neznamená, že by synovi nebyl nadále povinen na výživu přispívat.
Spíše mne překvapuje, že chce matka situaci řešit tímto způsobem (žádostí o změnu příjmení). Jednodušší přece je zvolit jako společné příjmení po sňatku příjmení dětí (potom není třeba o nic žádat a všichni členové rodiny mají stejné příjmení).
doplněno 05.07.12 00:37:Omlouvám se za překlepy a za chyby (původně jsem chtěla použít jinou formulaci a přehlédla jsem, že jsem neopravila všechna slova).
Mělo být: pravděpodobně ... to neznamená, že by syn nebyl nadále povinen na výživu přispívat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.