Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpisy fotovoltaiky

Od: balcikd odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

již delší dobu se zajímám o fotovoltaiku, avšak není mi zcela jasná novela zákona, která upravuje odpisy. Doposud byla fotovoltaika rozčleněna do stavební časti + technologické (panely, měniče,...), všechno mělo různou odpisovou skupinu.

Když jsem začal podnikat v r.2010, kdy byly daňové prázdniny pro FVE, odpisování jsem logicky nezačal. V r.2011 však byla vydána novela a zařadil jsem odpisy v r.2010 po konzultací s účetní do 5.skupiny (tzn.30 let), jelikož mám FVE na střeše. Nyní jsem však narazil na tento odkaz: stormware.cz/....

FVE mám zařazenu jenom jako technologickou část (panely,měniče), jelikož konstrukce jsem si vyrobil prakticky sám s náklady ve výši 0,- Kč. Tedy, pro mě, platí změna týkající se pouze technologické části a proto bych měl mít FVE zařazenou do 4.skupiny (tzn.20let) s odpisováním do 100% ceny?

ad 1.) Jelikož jsem za r.2011 neúmyslně ponížil odpisy v důsledku špatně zvolené skupiny (avšak odpisy jsem nepoužil jako daňový náklad), jak mám tuto situaci vyřešit? V roce 2012 přeřadit majetek do 4.skupiny, zaúčtovat řádný odpis + doúčtovat kompenzaci za "ponížený"odpis v r.2011?

ad 2.) Neraďte mi prosím v tom smyslu, ať se zeptám účetních či poradců, prakticky názor na toto není sjednocený a prakticky ani Česká fotovoltaická asociace nemá v mnohých bodech jasno. Proto píšu zde, zda-li se nenajde účetní, který má s tímto větší zkušenost.

Děkuji za debatu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lolaprasatkova
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

balcikd
hodnocení

Děkuji, ale nechci. Je mi jasné, že to není laická rada, ale proč nezkusit zeptat se na bezplatné poradně? Třeba se tu nějaký ochotný odborník objeví. Pokud ne, poradím si v rámci svého města.

výtka
Upozornění od sys clayman 04. 07. 2012 22:24:03
souhlasím *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]