Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s vejci - jsou zdravá?

Od: ruze® odpovědí: 14 změna:

Můžete mi někdo prosím vysvětlit-ten kdo tomu opravdu rozumí,jak je to s vejci?Já jsem na vejcích se sourozenci dá se říct vyrostla.Smaženice,natvrdo,volská oka,se špenátem,v koprovce...říkalo se jsou zdravá,pak zase roky slyším,jsou nezdravá,ve větším množství po nich roste cholesterol,teď nedávno jsem zase slyšela,že vědci někde-nevím už přesně kde řekli,že s cholesterolem moc společného nemají,tak kde je pravda?Kolik vajec týdně může dospělý člověk sníst,aby to nebylo ,,větší množství,,?Děkuji předem za případné odpovědi.:):)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Za minulého režimu bylo vždy zdravé to, čeho byl zrovna dostatek či přebytek. Pokud se nějakých potravin nedostávalo, většinou najednou vědci zjistili, že jsou nezdravé.

Co se týká vajíček, stejně jako asi většiny ostatních potravin, jsou zdravá, pokud je požíváme v přiměřeném množství...

Ahoj Hopíku, a nejenom za minulého režimu. Pokračuje to dál...

hop®

Suzy, dnes to ale není kvůli nedostatku či přebytku zboží, ale podle toho kdo zaplatí víc, jak už zde někdo naznačil...

hodnocení

2x

Dobrý den. Člověk byl stvořen, aby jedl vše. Jak říkaly naše babičky: Jez do polosyta, pij do polopita. Všimněte si, kolika let se dožívají naše babičky, které ráno si dávají meltičku, nalámou si chleba a jak jim chutná. 85 až 95 let i více. To neznamená, že si občas nedopřejí něco dobrého, ale všeho s mírou.

Stará tetička, vždy když si chce dát kafíčko, tak to zdůvodní. Nejsem tady proto, abych jedla, ale jím proto, abych žila. Slabého kafíčka vypije asi 1 dcl, ale potřebuje ho k životu. Vajíčka na měkko miluje, na svačinku sní dvě vajíčka, a jak si na nich pochutnává. Maso nechce, ale bramborovou kašičku a volské oko, to je lahůdka.

Jezte to, co jste jedla celý život a dělalo vám to dobře. Nejezte to, co vám doporučují noviny a výzkumníci. Jen můj názor.

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den,

Jsem na tom stejně, také jsem na vejcích vyrostla. Na vesnici se sní tolik vajec, kolik slepice snesou. A bylo jich tedy hodně!

Později jsem vejce skoro jíst přestala, odstěhovala jsem se od rodičů a domácí vejce jsem k dispozici neměla. Ta kupovaná nejsou ono.

Letos na jaře jsme si pořídili 6 slepic a domácí vejce jsou zpátky:). Jak mi chyběla! Není nad čerstvé vejce naměkko pěkně ráno k snídani. A žluťoučký piškot našlehaný z čerstvých vajec! Dobrota!

Jde o to konzumaci vajec nepřehánět. Dá se říct, že vejci nahrazuju maso.( i z finančních důvodů) Maso, stejně jako žloutek obsahuje tuk a cholesterol.

Chce-li někod držet dietu,dá si bílek. Ten je bez tuku, přitom osahuje protein - ideální kombinace. Rozhodně nesem zastáncem názoru, že vejce nejsou zdravá. To bychom asi nejedli nic.

doplněno 04.07.12 08:55:

oprava: nejsem

lidus*
hodnocení

1x

Naši prarodiče se dožili 90ti let a jedli špek, uzené, vejce. Děda až do smrti (82) každý den ráno 2 vejce, špek + půl litr mléka, večeře opět 2 vejce, špek. U nás doma jsou vejce téměř denně a cholesterol máme v pořádku, švagr ten vejce nejí, kousek bůčku by asi nestrávil a na cholesterol bere léky.

mowla*
hodnocení

0x

Obecná pravda není - záleží na zdravotním stavu, návycích a chování toho kterého člověka...

Tzv. "vědecké studie" jsou primárně zaplaceny nějakou lobby (pro či proti dané potravině) a nebo směřovány na nějakou skupinu lidí. V horším případě jde o novinový článek, který má ´ucpat´ mezeru na stránce novin...

Nezabýval bych se tím... ;)

hodnocení

0x

Úplně (a ne poprvé) souhlasím s Hopem. Dnešní mediální masáže o (ne) zdravých potravinách jsou většinou o hře na byznys...

Popravdě řečeno, držet se těchto zásad, tak by člověk dnes nemohl nic, co se dá jíst.

Pokud nenně nekonzumujete nůši vajec, mělo by být vše v pořádku.

Pokud budete konzumovat jen bílek,můžete klidně i tři denně.

Jinak se uvádělo,že max.4-5 týdně.

rv*
hodnocení

0x

Polská vejce jsou nezdravá a ta česká zase zdravá. A stejně je to s dalšími produkty. :)

majsterjoe*

Jen doufam ze to nemyslite vazne.

hodnocení

0x

Takových zdravých - nezdravých jídel jsem už zažil... Mléko, máslo, vejce, špenát, sádlo... dalo by se pokračovat. Občas jsou pro zdraví nepostradatelná, obratem "vědci" (často američtí, dříve sovetští) zjistí pravý opak a lidstvo se jejich nejnovějšímy výsledky průzkumu jako ovce řídí. Vzápětí jiný vědec (kýmsi lépe zaplacený) objeví, že se původní vědec kdesi spletl o desetinnou čárku, a že ony potraviny jsou vlastně to nejzdravější pod sluncem (jehož záření je také chvíli zdravé, chvíli škodlivé, podle toho, kolik na trhu zrovna přebývá opalovacích prostředků). Řiďte se vlastním rozumem, jezte, co Vám chutná (samozřejmě v přiměřeném množství) a vykašlete se na "vědecké" výzkumy.

hodnocení

0x

Souhlasí s názory předchozích přispěvovatelů.

Pouze doplním, že konzumace vajec je závislá na složení vašeho jídelníčku. Znal jsem člověka, u kterého byla spotřeba 30 vajec/týden a jeho hladina cholesterolu byla nižší jak u mladších jedinců. Stačilo pouze dodržovat speciální stravovací návyky.

hodnocení

0x

Nabídla jsem dceři, už ani nevím, jaké jídlo. Ona mě odmítla s tím, že cholesterol a cosi. Kapku mě to vytočilo a povídala jsem něco o chlebu se sádlem a cilbí, ovejcích. Prý, že je to pravda, ale kolikrát v týdnu jsme měli maso, kolikrát v týdnu jsme měli uzeninu třeba na večeři, na svačinku, k snídani. Kolikrát jsme měli pod paštikou, sýrem, salámem máslo. Kolikrát jsme . . . a bla bla bla. Zamyslela jsem se a zavzpomínala. Uvědomila jsem si, že má pravdu a navíc, kolik jsem měla pohybu.*sok* 11.minulý měsíc, jsem si zase byla poležet na cévním, nafasovala jsem další stent k ledvině. Původně jsem tam šla, protože se mi blbě chodí a mám ucpané tepny. Byla jsem na angiolince a nespala jsem a poslouchala, jak doktor cedí přes zuby řeči o chlesterolem zanesených a ztvrdlých tepnách. Mám 4 stenty a šílené vyhlídky. Asi ten cholesterol bude fakt svinstvo. *plac*Jíme opravdu příliš kvalitně a pohybu máme málo. Cholesterol, to není jen, ale přesto dost zásadně o vejcích. *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]