Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. S manželem se chci dát rozvést, jelikož jsem si našla nového přítele. V současné době jsme se dohodli na majetkovém vyrovnání a, že děti budou u mne. Máme dva syny jednoho 12 a druhý je plnoletý a dle manžela příčina všeho, ale ja jsem matka. Manžel my chce platit na mladšího syna ale na staršího ne, protože ten přerušil studium. Loni odešel z gymnázia, protože chodil za školu, platili jsme mu doučování a stejně už v Říjnu propadal a studium nezvladal a proto šel studovat soukromou střední školu, kde provedl rozdílové zkoušky a školu opět opustil zase záškoláctví, automaty dluhy několikrát nás okradl, včetně babičky a proto nastoupil do zaměstnání na plný úvazek. Toto zaměstnání mu sehnal manžel a je fakt, že mu zajistil i dopravu. Nicméně my jsme se dohodli, že od září nastoupí zase do školy a mne by zajímalo, zda má nárok na alimenty nebo ne. V současné době je na ÚP.Manžel tvrdí, že už ne protože měl práci a navíc střídá školy a že jeho studium dle nějakého zákona přestává být smysluplné. S pozdravem
Pepinko... nevím, jestli je to tak, ale je to logické. Být vaším manželem, tak mu už žádné alimenty platit nebudu. Syn je plnoletý, chodil do práce, tak už by se taky mohl starat sám o sebe. Předpokládám ale, že bydlí s vámi? (Já být jeho matkou, tak letí. Pomáhali jste mu dost dlouho a komu není rady, tomu není pomoci.) Pokud syn chtěl do školy, mohl tak učinit při zaměstnání večerním studiem. Připadá mi, že je to jen další snaha, jak se přidržet zdroje, jak dlouho to jen půjde. A můžu mluvit z vlastní zkušenosti. Moje sestřenice takhle neustále střídala střední školy, nadělala dluhy a strejdovi pak přišli na zvonek zvonit exekutoři. Dnes je jí 30 a pořád má stále jen základní vzdělání. Ovšem nezapomene všechny okolo krmit moudry. Bohužel pro ni, už to nikoho z příbuzných nezajímá.
Dobrý den. "Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit" (§ 85 odst. 1 zák. o rodině) a dokud se soustavně připravují na své budoucí povolání. Pokud syn nestuduje a je na ÚP, znamená to, že je schopen se samostatně živit. Při jeho způsobu života otec nemá důvod výživné na něho platit a myslím si, že by mu i soud dal za pravdu. Proč by finančně podporoval flákače? Omlouvám se za ten výraz, ale právě tím se někteří otcové u soudu hájí a pokud se prokáže, že mají pravdu, dá jim za pravdu mnohdy i soud a výživné zletilému dítěti nepřizná.
Podle mne to bude záležet na Vašem synovi. Začne-li se od září soustavně připravovat na budoucí povolání (nebo bude-li pokračovat v započatém studiu), bude mít na výživné nárok. Ovšem pouze za předpokladu, že půjde o studium, nikoliv o záškoláctví jako doposud.
Co kdybyste po synovi požadovala příspěvek na bydlení a stravu? Vydělává si, měl by se začít učit odpovědnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.