Nejste přihlášen/a.
Při převodu peněz ze zahraničí si banka naúčtovala poplatek - Nedokumentární platba - neví někdo proč to banka účtuje příjemci a nestrhne to posílajícímu?
O tomto poplatku slyším poprvé - tedy, že by se tak jmenoval. Pokud se podíváš do podmínek své banky, určitě si bude účtovat za příchozí platbu ze zahraničí. Posílající určitě také něco platí.
My posíláme prašule přes Global webpay z UK do CZ. Standardní poplatek je pouze 4,75 liber (nezáleží na výšši zasílané částky, poplatek je stejný). Chodí mi to do ZUNO v CZ. Finance chodí velmi rychle a já nic ve své bance neplatím.
laybor: Podívej se do sazebníku banky ve které máš účet a téměř určitě tam najdeš nějaký poplatek za příchozi platbu ze zahraničí. Docela bych se divil kdyby některá banka v Česku připsala příchozí platbu ze zahraničí bez jakéhokoliv poplatku. Je to tak běžné, že banky účtují poplatek za příchozí platby ze zahraničí. Jinak to pojmenování toho poplatku jako "Nedokumentární platba" mi připadá nějaké divné.
Divně to zní, ale existuje to: ipoint.cz/... (Tedy ne že bych tomu názvu nyní lépe rozumněl.)
"Nedokumentární platba" neboli "hladký plat", "hladká platba" znamená, že jde o "obyčejný" převod peněz z účtu plátce na účet příjemce na základě běžného příkazu k úhradě (popř. příkazu k inkasu).
Banky kromě toho poskytují služby, při nichž se zavazují, že platbu provedou až po té, co jsou splněny určité podmínky na straně příjemce - např. když prodejce v zahraničí předloží dokumenty o tom, že zboží, na jehož dodání je úhrada vázána, bylo skutečně předáno k expedici a je na cestě ke kupujícímu. Jde o tzv. dokumentární akreditiv nebo dokumentární inkaso, banka na sebe do jisté míry přebírá riziko z nesplnění závazku mezi obchodními partnery.
Kdysi jsem platil převodem z účtu do zahraničí.
Společnost, které jsem platbu posílal mi jasně napsala, že všechny bankovní poplatky musím zaplatit já jako plátce.
U převodu z účtu do zahraničí je možné zadat určitě tyto dvě možnosti:
- všechny poplatky platí desílatel
nebo
- část poplatků platí odesílatel a část poplatků platí adresát (toto je asi tvůj případ).
Nejsem si jist jestli tam není taky možnost, že všechny poplatky hradí příjemce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.