Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, stává se mi, že potřebuji telefon NE na konkrétního člověka, ale na nějaké kontkrétní místo /obec/. Je mi jedno, kdo to zvedne, ale zda mi poradí. Takhle jsem volávala třeba do vzdálené vsi, kdy tam bude masopustní průvod, nebo do jiné vzdálené vsi /asi 20 km/, zda jsou ten rok borůvky a kolik. Abych nejela zbytečně naprázdno. Našla jsem si prostě v seznamu telefon na nějaké jméno z té obce a lidé mi pokaždé poradili. Nikdy mi nikdo nevynadal, když jsem se slušně zeptala.
Momentálně bych toto znovu potřebovala, mluvit s někým z jedné vsi. Uvedené číslo prodejny potravin píská, že neexistuje, nic jiného v obci není /pošta, hospoda, OÚ./ A jmenné seznamy už neexistují, abych si nalistovala třeba: Josef Novák, Horní Lhota.
Pokud to hledám na netu, mám si zadat: Co/kdo a pak Kde. KDE si zadám, ale KDO - to přece nevím. Když to políčko nechám prázdné, objeví se mi sice obec, ale nic jiného, kontakt žádný.
Poradíte mi, prosím, někdo, jak získat kontakt na lidi z obce, jejichž jména neznám? Volání na informace by se asi hodně prodražilo, navíc ta doba, než by to našli, když nepožaduji žádné konkrétní jméno...
Pokud máte nějaký nápad, prosím, poraďte. Předem děkuji. Jaga.
Babčo, obce mají většinou svoje stránky, případně spádová obec a tam je určitě kontakt na někoho z obecního úřadu.
doplněno 03.07.12 10:07:I na OÚ ve spádové obci dostaneš kontakt na někoho přímo ve vsi, pokud ti nebudou schopni podat informace sami.
doplněno 03.07.12 10:11:A nepodceňuj poradnu. Když sem dáš jméno té Horní Dolní, tak se ti určitě nějakých kontaktů dostane. A nebudeš muset cokoli složitě obvolávat.
Každá víska i samota má svého starostu. Pravda, ne každá v místě, ale v některé sousední obci, v sousedním městě. Takže bych si zjistila, pod který OÚ ves patří a volala na OÚ. Dnes už má každá obec své stránky a na nich kontakt.
Pokud bych potřebovala informci o nějaké kulturní, sportovní, gastronomické... akci, volala bych do informačního centra v nejbližším městě. Informační centra aktivně shormažďují všechno, na co se mohou turisté a jiní zájemci ptát. Z vlastní zkušenosti vím, že k častým dotazům patřilo: Jaké je u vás počasí? A na ty borůvky se jednou také někdo ptal.
doplněno 03.07.12 10:39:Pracovala jsem v IC a dotazy telefonické i mailem se týkaly opravdu všeho možného, často jsme se i zasmály. Povinností pracovníka IC je odpovědět. Takže napište do IC a oni už tam děvčata (zpravidla děvčata) zavolají do nějakého penzionu nebo hospody v okolí toho vašeho místa, poptají se a odpoví. A pokud se nad vaším dotazem pousmějí, tak jim to přejte, přece je príma se v práci někdy zasmát. A je rozdíl nad vlídným pousmáním a výsměchem. Toho se nebojte.
Ano, pokud obec má webové stránky, kontakt tam uveden bude. Ale ne každý starosta, případně jeho pracovnice, mají chuť si vykládat.
Že by osoba na obecním úřadě bezdůvodně na požádání rozdávala telefonní čísla občanů, pochybuji.
Pro svoje účely použitejte vyhledavač: o2active.cz/...
Stačí zadat název obce, potvrdit. Dojde k přesměrování a kontakty se ihned na následující stránce vypíší.
Díky, za rady, zkusím zavolat na OU do sousední obce, kam ta malá patří. Jenomže - právě se mi jedná o ty borůvky. A pochybuji, že starosta a zastupitelé se budou o toto zajímat. Mají dost svých starostí.Tak aby mě neposlali do řiti!
Spíš by se mi líbilo soukromé číslo na nějakou paní, ženské přece vědí všechno a na borůvky chodí taky. Tak uvidíme.
Děkuji za vaše rady. Zdraví Jaga.
Repty, omlouvám se, když jsem psala svou odpověď, Váš příspěvek tam dosud nebyl.
Hujajajáááá! Díky Vaší adrese jsem našla 5 lidí z mnou hledané obce. To by v tom byl
, aby aspoň jeden z nich nevěděl a nepověděl...
Díky moc, pevnou linku máme levnou, tak jdu vytáčet... Jaga.
Dobrý den Jago. Každá obec má knihovnu, většinou se o knihovnu stará přímo účetní, která sedí na OÚ, nebo má na knihovnici telefonické spojení. Vždy knihovnu vede, někdo z obce, kdo rád podá informace. V dnešní době, každá knihovnice má internet,
Tady je odkaz na všechny knihovny v ČR. Stačí najít vesničku, podívat se, zda má napsáno Clavius a kliknout. Naskočí vše o vesnici, kdo vede knihovnu i e-mail. Napíši e-mail a zeptám se, na co potřebuji.
Je to rychlé a zdarma. Když potřebuji nějaké informace, to je nejrychlejší způsob.
Pěkný den přeje Viky
Dobrý den, četl jsem, že Váš tatínek byl vyhlášeným pekařem. Velmi mě to zaujalo. Máme tři obchůdky s názvem Moje domácí dobrůtky. Osolovili jsme domácí pekaře v regionu a výsledkem je Kváskový chleba a pečivo, mnoho variací opravdu domácího pečiva a koláčků. Od každého jsme vybrali to nejpodstivější a nejchutnější. V součastné době máme sortiment 11 domácích pekařů. Mezi lidmi je to velmi oblíbené, protože se nejedná o žádnou velkovýrobu a nezdravé pečivo. Chtěli jsme se zeptat zda-li by jste neměla ještě někde nějaký recept na staročeské podstivé pečivo. Náš chleba je podle receptu z roku 1923. Mezi naše pekaře patří například pan Ptáčník, který byl pekařem pana Václava Havla. Myslím, že by některé původní pečivo by mohlo znovu spatřit světlo světa.
Víme, že naši předci nebyli hloupý a kvalitní pečivo je a vždy bylo základem jídelníčku našeho národa. Kvalitní pečivo se rovná sníst méně přílohy. Máme také farmářské produkty, od mléka až po sýry. Nyní tříbíme nabídku uzenin také od domácích uzenářů, kteří se živí zabíjačkami.
Přeji hezký den a třeba se jednoho dne objeví náš obchůdek i ve vašem městě.
S pozdravem Michal2305
Dobrý den, nebyl to tatínek, ale už dědeček. I když zemřel už v roce 1945, několik prima receptů se uchovalo a dědí se z matek na dcery. Jestli chcete, domluvíme se vnitřní poštou a ráda se podělím o to, co nám chutná. Ať mohou ochutnat a posoudit i ostatní. Jaga.
Dobrý den, Michale, pokud se mně někdo na něco slušně zeptá, pokaždé odpovím. Odpověděla jsem proto i Vám vnitřní poštou na Váš dotaz a to dne 30. 7. v 6,21 hodin. Tedy před 14 dny.
Do dneška jste si však můj odkaz neotevřel. Nabízím Vám tam různé recepty, o jaké byste měl zájem. Jsem je ochotná poslat, ale jak, když na mou zprávu nereagujete?
Vím, že takový soukromý vzkaz sem nepatří, ale nevím, jak jinak se s Vámi spojit. Zdraví Jaga.
babajaga: Taky si myslím, že kdyby jsi zde uvedla jméno te obce jak to radí 111 tak by se snad někdo našel kdo by ti zde napsal nějaký kontakt nebo přímo zda tam ty borůvky rostou nebo ne a nebyklo by ani třeba tam telefonovat. Předpokládám, že to jméno obce je asi záměrně tajné z obavy aby tě někdo nepředběhnul a ty borůvky ti tam nevyzbíral.
Ve tvým případě bych si ani nebyl jistý zda někdo cizí z místních lidí v te obci ti to bude ochoten sdělit z obavy aby jim tam ty borůvky nejezdili sbírat lidí z celého okolí a na místní tak z toho příliš nezbylo. Také tě ze stejných důvodů může někdo záměrně informovat, že letos u nich v obci borůvky nerostou aby tě odradil tam na ně jezdit. Možná se ale mýlím a najde se někdo kdo ti to ochotně sdělí.
1/ Pro Michalku: rostou. Prý ano, není taková úroda, jako jiná léta, byly mrazy, ale natrhat se dá. Mluvila jsem se 2 různými ženami.
2/Pro Vlazy: vím, lidé jsou různí a mohou říci ledacos. Ale je mi to stejně pendrek platné. Jsou to rozsáhlé velké lesy, manžel je po operaci kyčle a jet se mnou nemůže a samotné mi jet zakázal. Prý nikdy nevím, co se mi v lese může stát. Abych ty borůvky oželela. Dál to zdůvodnil tím, že hubatá vnoučata si je prý stejně nezaslouží.
V něčem má pravdu. Jeden rok jsem sbírala úplně sama, nikde nikdo a pořád kolem mě najednou kroužil starší neupravený chlap, takový typ cikána - bezdomovce. Jako by tam z nebe spadl. Dělal, že sbírá, ale nesbíral. Nakonec jsem rychle odešla, neměla jsem dobrý pocit.
Takže stejně nakonec nepojedu. Ale, kdybys chtěl, Vlazy, jet Ty, nebo někdo jiný z rádců, nebudu s tím dělat tajnosti, je to u vesničky Rasochy na Kolínsku. Ale aspoň hrneček mi, prosím, přivezte! Borůvky, to je mé dětství. Jaga.
Babajaga-Co vzit vnouce aspon sebou do lesa,prece jen je vetsi jistota,kdyby se neco stalo a uvidi,i co trhani obnasi.Manzel ma pravdu,ja se do lesa sama take bojim.Kamaradka byla sdetmi v lese a objevil se chlap na Babete a zacal se obnazovat.No a kamoska zarvala ATOS a chlap si myslel ze vola na manzela nebo co,tak se pripravoval k odjezdu.ale pak kdyz uvidel velkou dogu,pry uhanel..tak me take napadlo,nemate psa?
doplněno 04.07.12 08:38:
babajaga: Příliš nechápu proč jsi ty informace o borůvkách zháněla když ti to manžel zakázal a rozhodla jsi se, že stejně na ně nepojedeš. Já tam tak jak mi to nabízíš nepojedu. Jsem ze severní Moravy a Kolínsko je pro mne bohužel trochu daleko a navíc nemám na to dost času. Ten hrneček borůvek ode mne proto nečekej.
1/ Pro Juglans: Vnoučata vzít nemohu, jsou s rodiči v Chorvatsku a než se vrátí, bude po borůvkách. Hodná a pitomá babka jim chtěla natrhat mlsání, než se vrátí. Děda po operaci by se mnou jet nemohl, má 2 hole.
Pes v lese by se opravdu hodil. Já ale pejska nemám, v říjnu to bude 2 roky, co mi umřel žlutý labrador Aron. Ale to stejně nebyla žádná bestie. Když jsem ho vzala s sebou na houby a někoho jsme potkali, běžel k němu a nabízel packu.
2/ Pro Vlazy: omlouvám se, nemíním si z vás na Poradně dělat šprťouchlata. Na borůvky jsem jet chtěla, proto jsem sháněla ten telefon. V předvečer jsem si připravila kbelíky, trháček a mazání na klíšťata. Vstávala jsem velice brzy. Manžel se probudil a začal mě prosit, ať nejezdím, že nevím, co se může stát. Sama v lese, kdybych si prý třeba jen zranila nohu. Že prý to za to nestojí. Nechtěla jsem se dohadovat, tak jsem nejela. Kdyby to byl řekl den předem, telefony bych nesháněla, otázku bych nezadávala. Jenže on prý o tom přemýšlel celou noc. A vypadlo to z něj až ráno. Tak mi to, prosím, odpusťte, že jsem se nakonec rozhodla jinak. Já už to nikdy neudělám! ČESTNÉ PIONÝRSKÉ!
Jaga.
Navíc si myslím, že ten dotaz nebyl až tak zbytečný. Určitě toho budu moci využít i někdy jindy, nejenom, co se týká borůvek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.