Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.
Mám dotaz ohledně Aukra. Pravděpodobně by to šlo najít v podmínkách, ale vím, že mnoho lidí je na Aukru jako doma a může znát odpověď. Taky je to trochu specifický dotaz, takže:
Koupil jsem jednu věc na Aukru, zaplatil, ještě mi nebyla poslána (o to ani strach nemám), jenže jsem si to rozmyslel a zajímalo by mě, jestli mohu nějak odstoupit a nechat si peníze vrátit od dotyčného? Něco, jako je dvoutýdenní lhůta v obchodech.
P.S. Pokud by to někoho konkrétně zajímalo, jedná se o to, že já tu "dotyčnou" věc nebudu moci používat. Jedná se o software, který je již vázán k tomu člověku a není možnost tuto autentizaci změnit.
Toto není záležitostí Aukra, ale obchodních podmínek prodávájícího. On určuje, za jakých podmínek lze odstoupit od smlouvy, přečtěte si jeho stránku "O mně", většina prodejců tam tyto podmínky detailně upřesňuje, aby je pochopil i méně inteligentní potencionální kupující.
Jestli vydraženou věc budete nebo nebudete moci používat je pravděpodobně jen Váš problém, bez ohledu na to, jestli jste již zaplatil nebo ne - smlouva byla uzavřena ukončením aukce. Určitě jste mohl před uzavřením obchodu vznést dotaz na kupujícího, jistě by rád odpověděl a budoucí obchod upřesnil. Nyní je pouze na jeho benevolenci, jestli Vám umožní od uzavřené smlouvy odstoupit a za jakých podmínek.
Příště si lépe rozmyslete, co a proč kupujete, hezký den...
doplněno 02.07.12 22:48:Dejte číslo aukce, mrknem na formulaci nabídky, třeba to ještě není prohraná bitva...
Přesně, jak píše Hop, Aukra se to netýká. Závazné jsou podmínky prodejce, za jakých prodává a popis předmětu. Veškeré nejasnosti je třeba si upřesnit s prodejcem před přihozením v aukci. Jakmile jednou přihodím, tak je to pro mě závazné a je jen moje záležitost, co s koupenou věcí udělám, jestli ji využiji nebo ne. Jediným důvodem ke zrušení této smlouvy by bylo, kdyby prodejce v popisu aukce neuvedl závažnou skutečnost, která použití věci brání. Pak by se do toho dalo zatáhnout i Aukro, aby pomohlo zjednat nápravu.
doplněno 02.07.12 22:59:Každý prodejce (i kupující) má svoje hodnocení, ze kterého lze vždycky vycházet. Pokud sem dáš link na aukci, tak to prodejce nemůže poškodit a bude možno posoudit, jestli jsi udělal chybu ty nebo on.
Víte co, máte asik pravdu... já sem ten link dám, vycházejme z toho, že je prodejce ještě ok, zapomněl na to, že to máme ještě večer "vyřešit"a ozve se zítra. Jojo. nevěřím tomu, ale vycházejme z toho, ok?
Chtěl jsem udělat radost synovci, který přijede pozítří na prázdniny, proto jsem to potřeboval co nejdříve. Ono je to totiž, jak někteří asi ví, vyprodáno... Když si uvědomím, že jsem za to dal de facto plnou cenu a možná to nebude nikdy - ouplně mě jímá hrůza. A nejhorší ze všeho je, že už jsem to synovci slíbil a těší se jak malej Teda on je ještě malej
Prodejce píše nepoužívaná, z toho by mělo vyplývat, že hru nenainstaloval. Pokud ji prodejce nenainstaloval, nehledal bych v obchodu problém. Pokud ji nainstaloval, neměl by psát že ji nepoužil a měl by vrátit peníze...
Nevím přesně, jak je to s licencí, pokud hru nainstaloval a neregistroval, můžete ji možná nainstalovat a registrovat Vy a tím pádem by byl nelegálním uživatelem prodejce - ale to je jen moje teorie...
Hopem, je to tak, že:
Nainstalování, to fyzické médium, je v podstatě bezpředmětné. Právě proto, že jde o vytvoření accountu, kde se zadává krom vlastního jména, příjmení, kontrolní otázky a ještě pár věcí také číslo té hry. Když to zjednoduším, stačilo by Ti jenom to číslo, protože tu hru si stáhneš třeba z jejich stránek. Médium, pokud by ses hru rozhodl instalovat z něj, poté můžeš dát pryč, není tam nic jako kontrola DVD v mechanice. Jde opravdu o ten account a ten už je vytvořený!
A ano, samozřejmě: Ty údaje nemůžeš změnit. Sice jsem četl, že když pošleš oscanovaný proof, tak Ti změní třeba Tomas na Tomáš nebo člověk měl místo jména NONE, ale určitě ne kompletní údaje
Ano, chápu, potom jste vlastně koupil cizí account bez možnosti převodu a změny. V tom případě by prodejce měl vrátit peníze. Anebo oželíte, že bude účet na jiné nacionále, poté změníte heslo k účtu, kontaktní mail a kontrolní otázku...
Hope, nemusíš mi vykat, když jsme si vždycky tykali
I nad tímhle jsem uvažoval, ale jsou zde tři ALE:
- pokud si za pár měsíců rozmyslí, že mu byl account "ukraden", já nenadělám nikdy nic. To myslím vážně. Co tak brouzdám po netu a šmíruji, je to tak, on je prostě vlastník a hotovo. Údaje se nedají změnit.
- pokud bych chtěl do budoucna přikoupit datadisk nebo jakýkoli produkt od této firmy a dal ho k existujícímu accountu (což je u datadisku asi i podmínka), platí bod jedna a bude mít vše
- Blizzard může, jak jsem tak četl, v honbě za darebáky chtít kdykoliv odpovědět kontrolní otázky, no budiž, ale i poslat oscanovaný proof, což jak sám uznáš, mě vyřazuje ze hry
Mimochodem, tenhle formulář je na Aukru:
Takto - je otázkou, jak je postavena ´kupní smlouva´ (podmínky prodávajícího, předmět koupě...) - a to nikdo z nás neví. Takže - jestli "jste si to rozmyslel" a chcete od koupě odstoupit, je dáno ne Aukrem, ne zákonem - ale jen a pouze dohodou mezi vámi a prodávajícím. Aukro je bazar, tržiště - na čem se domluvíte, to máte (pokud domluva nějakým způsobem neporušuje zákony)...
Kupovat SW ´z druhé ruky´ je vždy velmi ošemetné - majitel práv k užívání totiž takovéto obchody logicky omezuje.
Radu ´pro teď´ pro vás nemám - propříště si lépe rozmyslete, co chcete a proč...
doplněno 02.07.12 23:11:To Laybor: naprosto nechápu, co z toho mnou napsaného rozporujete...
Díky za odpověď... to je ovšem dosti nemilé. No já si to nerozmyslel proto, že bych si rozmyslel chuť používat tento produkt, ale proto, že ho NEBUDU moci používat. A teď babo raď, to je fakt situace na pytel...
Mowla - nemáte pravdu
v každé aukci je psáno - přihozením a vyhráním aukce vzniká platná kupní smlouva mezi prod a kupujícím .
Co jste vyhrál můžete samozřejmě obratem umístit na aukro a prodat.
c
doplněno 02.07.12 22:46:Prodávajícímu se z vyaukčené věci strhává poplatek - pro Aukro - a toho se Aukro nerado vzdává.
doplněno 02.07.12 22:58:Jestli prodávající bude souhlasit s vaší nabídkou nekoupit - lze toto uskutečnit
jestli nebude souhlasit - podle pravidel Aukra může toto nárokovat i soudní cestou!
doplněno 02.07.12 23:16:To Mowla - na Aukru se nerozlišuje jak je napsána kupní smlouva - ta je dána podmínkami Aukra - pouze mezi kup. a prod. vzniká platná kupní smlouva .
Liší se samozřejmě podmínky prodávajícího na druh platby .
Já bych Vám všem tady nejraději poslal link na tu skončenou aukci, jenže to je těžko. Nerad bych dehonestoval člověka, u kterého zatím nevím, jak se zachová. Ale je fakt, že už pár hodin nekomunikuje, nicméně - to ještě pořád o ničem nesvědčí. Stránku O mně nemá, ale v popisu aukce lže. Fakt je, že v mailu mi už napsal, že je to trochu jinak. Ale v té aukci to má napsáno lživě.
Pokud popis draženého předmětu opravdu neodpovídá skutečnosti, využijte záruk, které dává Aukro, Veškeré maily schovejte a obraťte se na Centrum sporů, záložka je přístupná po Vašem přihlášení. Pokud se v blízké době k problému prodejce na Vaši výzvu nepostaví čelem a nevrátí peníze, anebo odmítne komunikovat, pak neváhejte. Jen rychlé řešení přes centrum zajistí, abyste své peníze dotal zpět, třeba z pojištění samotného Aukra...
doplněno 02.07.12 23:04:Pokud jste koupil SW, registrovaný na prvního kupujícího, mohl jste to napsat rovnou, ušetřili bychom všichni pár minut i pár řádek...
Zkuste to napřed vyřešit s prodávajícím, kdyby Vám nechtěl peníze vrátit, obraťte se na Aukro (i oni mají zájem na tom, aby se na Aukru obchodovalo poctivě).
A rozhodně nedoporučuji SW, o němž víte, že jej nelze převést na kupujícího, prodávat dál. První prodejce si problému nemusel být vědom, Vy už o problému vítě...
No moment, já to přeci nevěděl. Ten prodávající možná také ne (nebo kalí vodu). Jako já mohu používat jeho údaje, ale on si může kdykoliv "vzpomenout", že mu to někdo "odcizil" a soft. firma bude stát při něm, ukáže občanku a je to...
Jak já mohu, pro Kristá pána, vědět, že když koupím něco (například dečku pro psa), že firma, která tuto dečku prodává, ji neumožňuje prodat dál, vyjma prvnímu kupujícímu od nich?
Jak jsem napsal výše - jestli prodávající bude trvat na platbě může toto nárokovat i soudní cestou - z pravidel Aukra
Samozřejmě se můžete domluvit - i s tím Aukro souhlasí.
doplněno 02.07.12 23:06:Tak se zkuste domluvit s prodejcem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.