Obsah glutamátu sodného

Od: Datum: 02.07.12 17:43 odpovědí: 8 změna: 03.07.12 13:45

Má někdo představu, kolik procent glutamátu obsahují např. bujonové kostky, Maggi či Vitana tekuté polévkové koření nebo polévky v sáčku?


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ron*
Datum: 02.07.12 18:52
 

Na žádném obalu není uvedeno množství obsaženého glutamátu,jen je uveden jako E621.To mi stačí, abych ho nekoupila.

V každém případě se dnes už dá koupit bujonová kostka zcela bez glutamátu.

Glutamát sodný je sůl, která vznikla spojením kyseliny glutamátové s kationem sodíku (Na+). Glutamát je - mimo jiné - komunikační molekula nervového systému (neurotransmiter), která má excitační (dráždivý) účinek na nervové buňky. Za jistých okolností se glutamát může stát toxický a způsobit smrt nervové buňky. Proto se glutamát sodný dlouho považoval za neurotoxický a jeho podávání bylo dětem do 3. roku života zakázané.
V mezinárodní klasifikaci potravinových aditiv má glutamát sodný označení E 621. Mimo glutamátu sodného existují a používají se i jiné soli kyseliny glutamátové, např. glutamát draselný.*blee*

Ohodnoceno: 3x
 
Od: kolo*
Datum: 02.07.12 20:40
 

Nejhorší je,že všechny tyhle chemické konzervanty,sračky vaří v mnoha školních jídelnách dětem,aby se nemuseli moc namáhat.Vaří už z polotovarů,aby to nedalo moc práce.Omáčky z Makra,polívky,z prášku a jiné věci.Mnoho rodičů to ani neví.Kde jsou ty časy za komoušů,kdy se všechno vařilo z čerstvého.Plno dětí ve škole u nás tam ani nechodí a zabedněnému ředitelstvu to je jedno.

 
Datum: 02.07.12 21:43
 
avatar

Pamětníci znají konzervační látku,kyselinu benzoovou.Zavařování ovoce se bez ní neobešlo a přesto nikdo nelomil rukama nad její škodlivostí.Glutamáty mají mnohem menší škodlivost při podstatně vyšší účinnosti.Glutamáty působí také jako dochucovadlo.Procento v potravinách bude zcela nepatrné,do 0,1%

 
Od: kolo*
Datum: 02.07.12 22:07
 

Tak se podívejte na to,jak stoupá rakovina.Každým rokem.To už není vidět,protože se o¨to každý zajímá,až když už jde o jeho kejhák

 
Od: liduli
Datum: 02.07.12 23:01
 

Tady jsou o něm zajímavé informace... http://coral-produkt.webnode.…-zabijak-e621-glutaman-sodny/

 
Od: rv
Datum: 03.07.12 05:59
 

a tady něco méně tendenčního

http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD

 
Od: kolo*
Datum: 03.07.12 12:55
 

Ještě horší je dusitan sodný a podobné xindly.Jsou v každém salámu a uzenině.A kolik oslů a hlavně zabedněných ženských tyhle potraviny kupuje každý týden v Masu,uzeninách?Nejlepší je koupit syrové maso a upect nebo uvařit místo salámu.

 
Od: uska®
Datum: 03.07.12 13:45
 

Nepřipadám si jako osel nebo zabedněná ženská jak nás "kolo" nazval. Ale považuji za zhovailost tvrzení, že dobrou šunku lze nahradit pečeným vepřovým. Také kupuji uzeniny, ale vybírám si a když si vezmete na nákup dvoje brejle, tak je z čeho vybírat.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.