Dlouhodobé uživání smecty versus zdraví

Od: Datum: 02.07.12 13:22 odpovědí: 7 změna: 02.07.12 14:35
avatar

Pěkné prázdninové pondělí rádcové a rádkyně,

měla bych jeden dotaz. Může nějak uškodit dlohodobé uživání léku Smecta < http://www.prujmy.cz/>? Konkrétně u chlapce, 11 let, stolici má konstantně více jak třikrát denně, někdy i více. Žádná nemoc či nesnášenlivost nebyla zjištěna. Podle mého názoru má u něho na vyprazdňování velký vliv psychika. Je hrozně stereotypní, nemá rád změny. Pokud má nějaké vystoupení, je schopen jít na velkou třeba i 6 x denně. Je "léčen" právě tou smectou, která mu je podávána 2 x až 3 x denně. Zdá se mi to divné, nemůže mu to nějak uškodit? Jaký názor na to máte vy? Dám příklad, ráno před školou jde na velkou třikrát, stěžuje si na bolest břicha, na nadýmání, průjem vysloveně nemá. Snídat nechce, maximálně pár suchých piškotů a čaj. Někdy má pocit na zvracení. Vrátí se ze školy, stesor je pryč, do večera nejde na velkou a chuť k jídlu má.

Vím na ce teď myslíte, na šikanu nebo něco podobného. Ta se neděje. Tak nevím...

Díky za názory. Anzionka.

doplněno 02.07.12 13:24:

* oprava: Vím, na co teď myslíte...


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 02.07.12 13:29
 
avatar

Žádný lék, který je určen k použití párkrát za sebou, a užívá se dlouhodobě, není v pohodě. Pokud mu lék podává matka, tak by toho měla okamžitě nechat, může chlapci poškodit trávící ústrojí. Stolice 3x denně je relativně v normě, přítel třeba chodí po každém jídle, což doktor označil za velmi dobré.

Za druhé, okamžitě zavést snídaně - žádné "on nechce". Chápu, že nucení do jídla se někomu příčí, ale právě snídaně může s problémem pomoci. A myslím, že není problém ráno sníst právě pár piškotů nebo půlku rohlíku.

Zvláštní je, že problémy jsou před odchodem do školy, po návratu odezní. Příčina bude tedy asi ve škole - nikdy na 100% nemůžeě vědět, že šikana není, bývá často velmi dobře skryta a pokud je psychického rázu, dítě nemá žádné viditelné následky. O to horší je to právě s psychikou. Může se jednat i o učitele, který se k dítěti chová špatně...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.07.12 13:40
 
avatar

Děkuji za reakci. Říkala jsem si, že to určitě nebude v pořádku dávat nějaký lék dlouhodobě. Já, která chodím na velkou ráno po snídaní, považuji třikrát denně za průjem nebo za rozhozené zažívání. Vím, že by se mělo s podáváním léku skončit, ale přesvědčit matku je velký problém, dalo by se říci, že je to skoro nemožné. K těm snídaním, když byl chlapec menší, snídal daleko více. Teď se do něj ráno více jak pět piškotů a čaj nikdo nenarve. Ono to nemusí být pouze školou, stačí vychýlení z běžného denního režimu. Třeba jako koupaliště. Před odjezdem stolice 2 x, stěžování si na bolest břicha... Na koupališti je to potom OK. Vím, že šikana někdy může být velmi dobře skryta, ale chlapec je vychován, jak to říct, že se svěřuje se vším. Něco ho škrábe na zádech a už to běží oznámit. Myslím, že by si něco takového nenechal pro sebe. Jen dodám, že nežije zrovna v klidném prostřetí - problémy v rodině. Zvláště rodiče... S širší rodinou se nestýká vůbec. Anzionka.

Datum: 02.07.12 13:50
 
avatar

3x denně je úplně normální:) Pokud jsou problémy v rodině a chlapec má třeba stres z jakkoli změny, pak jsou střevní potíže jasné... chtělo by to sočit za doktorem, možná dětským psychologem. Osobně ho moc nedoporučuji, co se týče chování, ale tohle je závažný problém.

Jen dotázek . není možné, že je kluk tak trochu autista? Protože normální dítě bere běžné změny, jako koupaliště, s přehledem...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 02.07.12 13:59
 
avatar

Autista, to je možné, má hydrocefalus < http://www.wikiskripta.eu/index.php/Hydrocefalus>. Je vychováván poměrně zvláštním způsobem. Velmi lpí na matce, spával s ní docela dlouho dobu, prostě sám neusnul. Doposud spí matka na matraci vedle postele. Vlastně se rodiče ani nepokusili o změnu, když byl menší hodně se o něj strachovali skrz ten hydrocefalus. Dětský psycholog je nereálný, u něj je problém i návštěva zubaře. Autismus je možný, ale jen v nějaké "slabé" formě, ale lékař ho jako takový, ten autismus, nediagnizoval.

Datum: 02.07.12 13:43
 
avatar

Zdravím Vás, Anzi. Dlouhodobě bych dítěti Smectu určitě nepodávala. Je to jen první pomoc při potížích, ale pokud se opakují pravidelně, pak bych spíš pátrala a hledala tu příčinu. Zde bych si tipla, že to chlapec má opravdu ze stresu a souhlasím s Vámi, že psychika v tom roli hraje. Nervozita a tréma někdy dokáže člověka skutečně "prohnat". Znám jednu maminku, která takto Smectou dokázala dítěti (dva roky) ucpat střeva. Ve snaze mu pomáhat, si neuvědomila, že může uškodit. Až lékařka jí to řekla a upozornila na to. Já být rodičem toho chlapce, zašla bych s ním pro jistotu k lékaři. Určitě doporučí, co je vhodné a neuškodí to.jen můj názor.

doplněno 02.07.12 13:50:

Tak pokud chlapec nežije zrovna v harmonické a klidné rodině, může ten stres pocházet i odtud. Ve školním prostředí, se naopak zklidní a doma zase něco špatně a nervy pracují...Takže i obráceně by to mohlo být.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 02.07.12 13:53
 
avatar

Díky Kapko,

rodiče s chlapcem docházejí jak k praktické lékařce, tak na gastroenterologii. Bohužel to, co jim řekl/a lékař či lékařka, nevím a také nevím to, jestli vůbec ošetřující lékař/ka ví o dlouhodobém užívání onoho léku. Jen jsem vás chtěla požádat o názor. Nic s tím asi nenadělám, i když bych ráda zakročila. Jenom jste mě ujistili, že to normální není. Anzionka.

Datum: 02.07.12 14:35
 
avatar

Tu smectu tam nechápu, průjem je, když to teče, ne když jenom chodí víckrát, v čem vidí problém? Lepší než zácpa Zrovna smecta by snad uškodit neměla, ale ideální to není. Zkuste je navnadit raději na nějaká probiotika, na to by slyšet mohli. Se snídaní je problém nejen s nervama, ale s postupujícím věkem jsou děti víc a víc "sovy" a hůř se jim snídá Co takhle nějaký puding? Ale celé to zní hodně psychicky, tak výrazná rigidita není u 11ti letého kluka už moc v pořádku. S psycholožkou bych problém neviděla, prostě půjdou několikrát, dokud nebude schopen komunikace. Zvládá běžný provoz, tak se zvládne dostavit k psycholožce. Se zlomenou nohou by nikdo neváhal, jestli riskovat neklid u doktora, ale u těchle dlouhodobějších psychických věcí jako by se to najednou dalo odkládat do nekonečna... ale on bude míň a míň tvárný, věk na hranici puberty, měli by si pospíšit a trochu ho porovnat. Tyhle věci bývají kompenzovatelné.

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.