Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , je mi 21 ješte sem nebyla u gynekologa,a ješte sem nic s klukem nemela,,nevadí to ne že sem tam ješte nebyla nebo jo? chystám se tam příští týden,páč ted zrovna nemužu.. na co se me bude ptát a jak bude prohlídka probíhat? na co se mám připravit? bude to bolet? dekuji za odpovedi.
Vůbec nevadí, v kolika letech jej prvně navštívíte. Já byla s dcerkou už ve 13 u dětské gynekoložky, měla nějaké ženské potíže z koupání. Paní doktorka byla tehdy velice milá a vstřícná.
Každý jde, kdy potřebuje.Pokud máte pravidelnou menstruaci, nic Vás uvnitř nebolí, nemáte svědění, výtoky, či jiné nepříjemné příznaky, nemusíte tam chodit ani nyní. Proč?
Stačí třeba, až si jednou najdete partnera a otěhotníte. V tom případě je ženský lékař nezbytný.
Zatím tam opravdu nechoďte, pokud nemáte žádné problémy. Na co si kazit prázdniny? Jaga.
Asi před rokem jsem se srdečně zasmála. Čekala jsem na vyšetření a kromě několika mladších žen byla v čekárně i stará paní z vesnice. A ta začala: No to víte, pozvali mě, ale proč? Snad na to ten doktor není zvědavý, vždyž už mi je 85 let! Ten se radši podívá na mladší! A naposledy jsem tady byla v roce 1965, od tý doby ne! Na co? Problémy nemám, dědu už taky nemám, ty lumpárny už taky nedělám jako zamlada. Tak proč mě pozvali? A kdyby mi nepřišel ten lístek, tak bych sem nešla ani za nic. Ale poslechnout musím... Celá čekárna se válela smíchy. Ale bylo to dobré, aspoň jsme se pak nebály vyšetření. Díky, babičko! Jaga.
Když si zadáte do vyhledávacího okénka vpravo nahoře výraz "poprvé u gynekologa", vypadne vám hned několik dotazů na stejné téma. Stačí si pročíst odpovědi.
Bude se tě ptát na celkovou rodinnou anamnézu, jaké kdo má nemoci, jaké máš ty nemoci a jaké jsi měla úrazy, jestli bereš trvale nějaké léky, od kolika máš menstruaci a jestli pravidelnou. Před vyšetřením ho upozorni, že jsi ještě panna, ať na tebe nejde moc razantně Někdy bývá holkám pohodlá dlouhá košile nebo sukně, že si připadají zakrytější, když cupitají mezi hromádkou s oblečením a vyšetřovacím křeslem. Ale doktor si hledí svého, takže se není proč stydět. Při vyšetřením samém je dobré se co nejvíc uvolnit, nebolí to, i když to není nějak zvlášť příjemné. Jen tě prohmátne a patrně odebere vzorky na cytologii (trochu vnitřní flóry na štětičku
). Pokud budeš chtít antikoncepci, možná ti budou odebírat krev na jaterní testy. Nic dalšího mě nenapadá
Nemyslim si, ze by zene, ktera jeste nemela pohlavni styk, odebirali vzorky na cytologii. To je neoduvodnene, protoze riziko vzniku rakoviny delozniho cipku, kvuli kteremu se preventivne odebiraji vzorky na cytologii, prichazi az se sexualnimy partnery, kteri jsou pozitivni na HPV. U panny tedy neni duvod toto vysetreni delat. U me kdysi davno bylo prvni vysetreni provadeno pouze pohmatem per rectum.
Pokud jste ještě neměla pohlavní styk, pak Vám lékař pravděpodobně udělá pouze ultrazvuk přes bříško a pak si s vámi popovídá, na "hrůzné křeslo" Vás neposadí. Někdy se prý provádí vyšetření přes konečník, ale neznám nikoho, kdo by ho podstoupil, myslím, že tohle se provádí pouze v případě, že je nějaký problém.
Na co se Vás bude ptát? Asi na to, jestli jste už měla pohlavní styk, jestli máte pravidelnou menstruaci a jestli nemáte nějaký problém. Pokud tam jdete poprvé, asi budete muset vyplnit nějaký formulář o tom, jaké nemoci se vyskytují ve Vaší rodině a tak.
Sestřenice šla poprvé na gynekologii v osmnácti, také ještě neměla pohlavní styk ale už chtěla předepsat HA. Doktor jí ji předepsal pouze na základě pohovoru a vyšetření ultrazvukem.
Nemusíte se bát, nic Vás bolet nebude. Jak už tady někdo napsal, jsou mnohem, ale mnohem nepříjemnější lékařská vyšetření
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.