Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekvalifikace ÚP vs nástup do práce

Od: hansmen* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

moje situace není zrovna nejhorší, jsou i lidé, kteří na tom jsou hůř. Ale i tak si v pro mě nelehké situaci nevím rady. Dva roky jsem vykonával zaměstnání jako zaměstnanec jedné hodně velké firmy troufl bych si říct největší. Od února 2012 jsem však na vlastní žádost odešel. Od té doby jsem na ÚP veden jako uchazeč o zaměstnání a pobírám podporu 40% což je nějakých 7000.- bydlím u rodičů(kterým za dobu na ÚP nepřispívám 4000.-) a splácím auto, atd...skoro celá podpora jde na splátky restů z dřívějška. Ale to by nebylo tak horký. Nyní v červenci mi přijde poslední podpora. Od května jsem nastoupil rekvalifikaci v rámci ÚP na řidičské oprávnění sk. C. Závěrečky mám někdy 22.7.2012. Dále bych chtěl udělat ještě E + profesák. Stojí to nemalé peníze a tak mi přijde vhod že to pracák zaplatí.Chtěl bych jít jezdit. Mám k tomu kladný vztah a vím co to obnáší a láká mě to.

A teď k podstatě mojí otázky. Mohu teď hned nastoupit do nějaké práce, aniž by mi bylo zamezeno pokračovat v rekvalifikaci?MYslím nějaký přivýdělek typu ostraha atd...potřebuju nějaké peníze abych mohl poctivě splácet a nevím si rady. Je mi 22 let, mám čistý RT, ani jeden trestný bod v kartě řidiče, mám maturitu z oboru průmyslové automatizace. Podle psychologa mám IQ v hranici nadprůměru takže snad uplně blbej taky nejsem i když se to občas podle mého chování říct nedá;)Jsem šikovnej a zručnej, technicky i společensky dobře orientovanej. Mám vlastní auto, na živnost jít dělat nechci.Ale nemůžu nic sehnat. Poradíte někdo? Jihlavsko a okolí

doplněno 02.07.12 13:43:

Ještě bych chtěl doplnit, že rekvalifikaci mám zvolenou. Sám jsem si vše oběhal a zařídil..nárok na podporu při rekvalifikaci nemám..

doplněno 02.07.12 13:51:

Zvolenou rekvalifikaci jsem si vybral protože zrovna žádná jiná nebyla a bylo to v dubnu. Začal jsem 2. května jinak bych musel čekat do června-července, kdy zase výběrovkou vyberou nějaké středisko které to pro ně bude dělat..a to se mi prostě nechtělo..chci to mít co nejdřív za sebou a začít dělat..jezdit ideálně..

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Stejně jako Tomášguláš jsem dělala rekvalifikaci už před delší dobou. Zaměstnání jsem v době konání rekvalifikace vykonávat nemohla a to z jednoho prostého důvodu: Rekvalifikace trvala 3 měsíce a po tuto dobu 3 dny v týdnu /zhruba od 8 do 15 hodin/. Tak se zamyslete, který zaměstnavatel by Vás přijal na 2 dny v týdnu do práce, na úterý a čtvrtek. Zaručeně žádný.

On i ten řidičák není sranda. Pokud jste jezdil s osobákem, nějakým malým peugeotkem, či třeba fiestou a najednou za sebou máte náklaďák, navíc i s tím "éčkem", chtělo by to trochu pozvolné praxe. Jinak Vás někdo posadí bez praxe na kamión, dneska už se nejezdí ve dvou, ale sám, budete nezkušený, nevyježděný, vozidlo těžké a dlouhé a snadno můžete přivodit malér nejen sobě, ale i někomu jinému. Což Vám, samozřejmě, nepřeji.

Také jsem slyšela, že vzhledem k tomu, že to C a E stojí normálně asi 40 tisíc, tak ÚP, pokud to povolí a zaplatí, chce, abyste měl nějakého "patrona", který Vás pak na 100% zaměstná, aby ÚP ty peníze nevyhodil zbytečně. Máte někoho takového, u koho pak budete jezdit?

Když čtu Jihlavsko - řidiče shánějí Kostelecké uzeniny a to dost často. Ale jsou to auta jako koráby a dnes a denně lítat po krámech také není sranda. Ale pro začátek by to bylo lepší, než dálkové jízdy do zahraničí. Otrkal byste se doma, v Čechách. Jaga.

hansmen*
hodnocení

Děkuji za radu. Vím že dnes řidič tvrdý chleba má i to že to není sranda řídit 40-ti tunový kolos 17 metrů dlouhý. Mám spoustu kamarádů kteří jezdí a najezdil jsem s nimi dost, takže představu o práci mám dokonalou. Jen pro Vaše info ceny jsou následující:

C 18.000.-

E 8.500.-

profesní průkaz 12.500.-

dopravně psychologické vyšetření 1.400.-

takže částky opravdu nemalé. Chci toho využít, když ta možnost je a chci se tomu i věnovat. Nešel jsem tak kvůli tomu abych někomu tu možnost blokoval ani proto, že nebylo nic jiného..Přemýšlel jsem o tom již dlouho. A jak se vyskytla možnost, chopil jsem se jí...Navíc když se mě ptali na ÚP jestli si chci udělat rekvalifikaci a já řekl že chci papíry na kamion, nepadlo ani slovo o možnosti uplatnění. Samozřejmně nejsem bláhový a něco jsem si zajistil abych nevařil z vody a pak měl kam jít, takže ICOM a podobní nabírají pořád. Jde mi spíš o to jak teď vyřešit otázku podpory. Jak jsem se již dočetl v příspěvcích výše, lze si přivydělat, ač mi bylo sděleno, že to nelze(na podporu při rekvalifikaci nárok nemám)

Vím, že se podmínky měmí, ale za sebe mohu říci, že jsem už nebrala žádnou podporu /vyčerpáno/ a byla mi nabídnuta rekvalifikace. V tu chvíli, co jsem začala, mi začala jít i podpora. A byla dokonce o něco vyšší, než předtím. Pobírala jsem ji však pouze po dobu rekvalifikace, jakmile jsem ukončila, hned mi byly ukončeny i dávky. Jaga.

Bylo to fajn, žádné velké sumy, ale když jsem jezdila do města na ty konzultace po dobu 3 měsíců, nemohl přece člověk být bez koruny. Tak bylo dobře, že na to ÚP pamatoval. Jaga.

martinaa*
hodnocení

2x

K rekvalifikaci byste si mohl přivydělávat, doufám, že nemystifiuji... raději se ještě zeptám mámy, co na UP pracuje.

K té práci - já našla práci přesně po roce, bylo to martýrium hledání a až za rok se podařilo, takže nic nejde hned, ale kdo si počká, ten se dočká:) A hlavně se musíte snažit, obvolávat potenciální zaměstnavatele, rozesílat životopisy. Na jihlavsku je ovšem velká nezaměstnanost, zkusila bych třeba Brno. Tam se práce habaděj, sice je to na dojíždění, ale dnes do práce dojíždí kdekdo.

doplněno 02.07.12 12:50:

Tak, už jsem se zeptala:) Takže u rekvalifikace se může chodit na brigády nebo podobně, výdělek do 4000,- hrubého, ale 99% lidí to nedělá, protože rekvalifikace je většinou každý pracovní den, a prostě se to nestíhá.

hansmen*
hodnocení

A mě právě řekli, že si přivydělat nemohu. Dojíždění neřeším, ale spíš mi jde o to, jak dodělat rekvalifikaci(protože jsem žádal o C+E a profesní průkaz což mi i ÚP schválil, ale kurz mám napsanej jen na C pak budu žádat znovu o E a profesní průkaz-dá se to vůbec dělat dohromady?)a nebýt na suchu..slyšel jsem i o nějaké podpoře při rekvalifikaci..na autoškolu jsem chodil 1x týdně ve středu a teď mám od příštího týdne už každý den jízdy. Zaměstnavatele obtěžuju co se dá..ale nevím jestli budu moci pokračovat v rekvalifikaci. Mám zajištěnou práci skladníka ve skladu obalových materiálů za pěkný peníze, ale i tak si chci ten řidičák přes pracák dodělat a jít jezdit..

martinaa*

Kdo Vám řekl, že si přivydělat nemůžete?

doplněno 02.07.12 13:59:

Omlouvám se, uvedla jsem necelé informace. Přivydělat si můžete, ale na dobu přivýdělku se Vám zastaví vyplácení podpory. A pokud máte podporu větší, než by byl přivýdělek, tak to nemá smysl.

Musíte si pole nových záonů holt vybrat - buď přivýdělek, nebo podpora. Takže paní na UP má pravdu...

hansmen*
hodnocení

Přímo úřednice na ÚP se kterou jednám. Bylo mi sděleno, že pokud mám podporu, nemohu si přivydělat. A že bych si pak mohl požádat o sociálku(kterou s autem a trvalým bydlištěm u rodičů asi ztuha dostanu). Nejsem zvyklý být na ÚP, mnohem radši bych po dnes již půl roku nezaměstnanosti pracoval..štve mě že jsem doma..mám zkušenost z bezpečnostních složek ale v Praze, kde jsem se ucházel o bezpečnostní pozice jsem narazil na chybějící angličtinu. Umím jen základy. Bohužel nemohu za to, že na naší základní škole se povinně vyučovala němčina místo angličtiny, která je upotřebitelnější. A ač umím německy s přehledem dobře, je mi to k ničemu. Do zahraničí se doopravdy stěhovat nechci. I když cestám za hranice se nebráním, ba naopak je vítám..

iz*
hodnocení

1x

Při registraci na úřadu práce jste byl poučen o svých právech a povinnostech (měl jste obdržet i tištěnou informaci).

V době registrace na ÚP můžete vykonávat pouze tzv. nekolidující zaměstnání (zaměstnání, které Vám nebude bránit poskytovat ÚP potřebnou součinnost) s výdělkem do 4.000 Kč měsíčně (příjmy byste musel každý měsíc dokládat). V době nekolidujícího zaměstnání není nárok na výplatu podpory (ta se bude dále vyplácet až po skončení).

Více informací: portal.mpsv.cz/...

hodnocení

0x

O dobu rekvalifikace se nárok na podporu prodlužoval, myslím že se to nezměnilo.

hansmen*
hodnocení

Pokud to platí i u zvolené rekvalifikace

tomasgulas
hodnocení

0x

Nevím, jak hovoří zákon, řeknu pouze svou zkušenost. Dělal jsem kdysi rekvalifikaci, trvala asi měsíc, měsíc a půl a ke konci mě stáhl kámoš do jejich firmy. Volal jsem na pracák, oni hned ochotní - není problém přerušit rekvalifikaci *smich* Jsem říkal nééé, počkejte, já ji nechci rušit, chci se zeptat, jestli ji mohu normálně dokončit a zároveň chodit do zaměstnání, že to navzájem nekoliduje a ona že to není problém. Už si nevzpomínám, jak to bylo s odhlášením z pracáku kvůli nové práci, ale mám pocit, že jsem měl normálně prac. smlouvu a tu rekvalifikaci jsem dodělal, nikdo v tom nijak potom ani nešťoural...

Jenže je to asi 8 let...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]