Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přípravný týden učitelů

Od: martinaa* odpovědí: 11 změna:

Pěkný den, o otázkou se obracím hlavně k učitelům:) Ale pokud ostatní vědí, budu ráda.

V srpnu nastupuji na post učitelky MŠ a čeká mě tzv. přípravný týden. Má někdo ponětí, o co se jedná? Mám jen instrukce, jaké dokumenty mám přinést... prý snad úklid školy, nebo seznamování s rodiči...?

Chtěla bych vědět, co mě čeká.:)

Děkuji a pěkný večer.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

2x

Mám zaměstnance škol i školek mezi přáteli i v rodině, tak snad vám maličko nastíním ;)

Samozřejmě se to jednu školu/školku od druhé liší, ale většinou jde o to, že jsou porady, každý se seznamí s přiděleným rozvrhem, pokud ho neznal, uklízí se ve třídách, pokud se např. malovalo, učitelé si je obvykle vyzdobují - dělají nástěnky, na okna lepí různé vystřihovánky, prostě dělají vše, aby to bylo pro děti hezké prostředí. Někdy si také píšou přípravy do třídnic, či kam se píší (ty oficiální) a sami si např. připravují různé šablonky na vyrábění s dětmi. Někdy také myjí různé věci, to je hodně i o svědomí každého učitele - např. omývají lego atd. Také si tam nastěhovvají, co budou potřebovat a zabydlují si prostor. Až tam přiběhnou děti, budete potřebovat mít rychlý přehled, kde jsou nůžky, kde papíry, kam sáhnout po lékarničce atd. Někdy pak chodí po třídách kontrola z vedení, zda je vše připraveno, ale to je jen formalitka. prostě třída musí být hezká a přátelská.

Také se různě dopočítávají úvazky, dolaďují se organizační věci s kolegy...

O tom, že by docházelo k seznamování s rodiči jsem ještě neslyšela.

doplněno 03.07.12 02:20:

Babajaga to tu napsala moc hezky. jen chci říct, že ne všechny školky mají provoz v létě V některých oblastech se střídají a každé léto běží např. jedna z pěti školek v oblasti), takže je možné, že o přípravném týdnu nebude ve školce ani jedna děcká nožička, jen ty dospělácké :)

martinaa*
hodnocení

Děkuji:) Myslela jsem si, že to bude něco podobného... právě s tím seznamováním mě strašila máma, ale to mi přijde nelogické, proč by rodiče chodili do školky týden předem, že..:)

Takže tam může být i nějaká oficiální porada, jaký plán je na tento půlrok/rok? Snad se chytnu:)

hodnocení

2x

Dobrý den, Martino, tak se konečně zadařilo, po všech těch martyriích, kterými jste si prošla? Je to aspoň nastálo? Přeji Vám to a docela i závidím, v MŠ jsem učila řadu let. Ale myslím si, že bych už dneska nestačila. Kdoví.

V přípravném týdnu se u nás pokaždé děly úklidové a přípravné práce. Jedna z nás vždycky měla na starosti děti, které chodily i o prázdninách do MŠ. Nebylo jich mnoho, proto se spojily do jednoho oddělení od maličkých až po předškoláky. O to ale bylo těžší je vhodně zaměstnat, aby to zaujalo ty maličké i ty velké.

Ostatní pomáhaly třeba: mytí oken po malování, sice to byla práce školnice, ale těch oken bylo moc, takže jsme jí pomáhaly. Mytí hraček, úklid na správná místa - do šuplíků, regálů, skříni. Příprava věcí na pracovní, výtvarnou výchovu. Praní, případně pospravení oblečků na panenky. Kreslení značek pro děti, připevnění do šatny, do umývárny...

Příprava třídní knihy, vypracování seznamu dětí podle jmen, příprava okruhů: bude podzim, co budeme dělat třeba z PV /sbírat kaštany, vytvářet figurky, nalepovat listy/, VV - kreslení barevného stromu, písničky, básničky o podzimu. atd. Už si to všechno nepamatuji, jsem delší dobu z MŠ pryč. Stýská se mi. Jinak si budete chystat i přípravy, podle metodik, co kdy a jak byste chtěla s dětmi dělat. Ze začátku je to hodně psaní, ale když si člověk zvykne, už to jde.

Je toho hodně, co budete muset zvládnout a ten týden uteče jako voda. Pak už to bude veselejší, přijdou děti, budete se s nimi seznamovat, sžívat, a bude i ta schůzka pro rodiče, kde se poznáte. Ta u nás bývala většinou tak mezi 5. až 10. zářím, podle toho, co bylo za den.

Tak hodně štěstí v práci. *palec*Děti jsou fajn, bezprostřední. Někdy byste je láskou umačkala, někdy je nejraději vykopla na Měsíc. To už bude záležet na situaci. Jaga.

doplněno 02.07.12 08:33:

Možná bude pěkné, když první den přinesete "svým" dětem na uvítanou bonbóny. Zvláště v oddělení nejmenších, které jsou tu, chudinky, poprvé, to občas vypadá jako v krematoriu. Všechno to brečí. A takový bonbón v pravou chvíli dokáže mnohé nesnáze překonat.

Nemyslím to jako úplatek, ale děti to dokáže potěšit. Když je už takový pitomý, smutný den a máma daleko!:)

martinaa*
hodnocení

Děkuji:) Je to min. na dva roky, tak snad to klapne neuddělám nějakou hloupou chybu. Čeho se docela bojím, to jsou RVP a zapisování do složek, protože v tom se absolutně neorientuji, ale všichni vypadjí strašně fajn a příjemně, musím přiznat, že je mi daleko milejší taková vesničká školička, než velké neosobní školky ve městě. Jak jsem viděla, lidi tu mají k sobě blíž, děkají různé společné akce ve volném čase...

To kreslení značek pro děti apod., to se dělá každý rok znovu?

Bonbóny jsou dobrý nápad*palec* aspoň si u dětí udělám dobré oko, ačkoli další den už o tom nebudou vědět:D Ale raději se zeptám, zda mohu něco donést, aby to třeba nebylo nevhod.

sargo*
hodnocení

2x

Vida, to jsou novinky, tak to držím palce :)

Jenom poznámečku k těm sladkostem: koukala jsem jako blázen, když jsem zjistila, co je schopen průměrný rodič nacpat do takhle malých dětí sladkostí a že je ve školce běžná praxe bonbónů za odměnu. (Tuhle se někdo divil, že nedám rok a půl starému dítěti lízátko... to mi spadla brada až na zem :-D) Naštěstí tam byli i razantnější rodiče než já a ředitelka s podobně rozumnými sklony a omezilo se to na "za výjimečných okolností gumové medvídky". Takže se raději napřed dobře poinformujte, jestli je to tam zvykem a jak se k tomu rodiče staví (většinou s rezignovaným nenadšením) a také pozor na alergie, když vidím tu popsanou A4 dětiček u nás ve třídě, docela se divím, že se najde vůbec něco průchodného u všech. ;)

martinaa*
hodnocení

Děkuji:)

To máte pravdu, dnes se děti cpou vším možným, už jsem se ve školkách na praxích setkala s tím, že nejen, že nejedí zeleninu, ale třeba ani brambory, tenhle zase nejí pomazánky, tamta polévky, další mrkev... no děs. Ale sladké jedí všichni.

Viděla jsem, že v této školce je za odměnu ovoce, což je velmi dobrý nápad:) A raději se fakt zeptám učitelky, co mám přinést (třeba řekne bonbony, třeba nektarinky):)

Vůbec se nedivím, že dítěti nedáváte lízátka, ono když kolem vidím tolik obézníc dětí, tak je to velmi smutné.

Nedávno jsem měla v podzemí skupinku školáků 4. třída. Byl mezi nimi takový kluk, oplácaný, a když jsme vyšli ven, děti posedaly na lavičky a vybalily svačiny. Máme tam i občertvení, a ten kluk snědl svačinu, pak si šel koupi hranolky, pak párek v rohlíku, pak si dal zmrzlinový pohár, vedle v krámě si koupil čokoládu a celé to zapíjel sladkých pitím. Obcházela mě hrůza!

U nás se bonbóny nekonzumovaly běžně, ale některé děti je donesly, pokud měly svátek nebo narozky. Nebylo to jejich povinností, prostě, když rodiče chtěli.

Oslavovanému děcku jsme potom blahopřáli, nejprve učitelka, pak i děti postupně, aby se učily hezkému chování. Pak dítě dostalo hobla. Většinou se na to každé moc těšilo, bylo to mírné, ne na nějaké modřiny. A druhá důležitá věc při hoblu - každý další se dral o to dělat "kozu".

Oslavenec dostal další dárek - měl ten den "službu", to dělaly děti moc rády. Rozdával hrnečky a talíře v jídelně, při vycházce šel v první dvojici a nesl pyšně červený terčík. Při obědě a svačinách říkal přáníčko k dobré chuti. A aby to měl ještě vylepšené, mohl si k sobě vybrat kamaráda podle svého gusta. Služba každý den totiž byla ve dvojicích.

Ráda na to vzpomínám. Jaga.

Pro Martinu: Přáníčko k obědu:

Děti sedí u oběda, kos jim na okénko sedá.

Máme dobrou omáčku, nechceš taky, kosáčku?

Kdepak, já měl právě žížaličku v trávě.

A teď letím ze strání přát vám dobré chutnání. *slunce*

hodnocení

2x

Gratuluji ze srdce, Martino. Budete mít pěknou práci. *hej*Jaga vám vypsala přesně a podrobně úplně všechno. Můžu napsat zase pohled z jiné strany? Budete pracovat a pohybovat se v ženském kolektivu. A navíc, kapku jiném, než je třeba dílna. Budete si muset zvyknout a naučit se, že se všechno neříká a co má zůstat utajeno, to se nesmí ani zašeptat. Že když s některou budete pracovat a kamarádit, příští školní rok to už nemusí být pravda. Raději se kousnout do jazyka nebo si nabrat vodu do pusy, než vyřknete soud. A navíc, nikdy nebudete vědět, která se potřebuje zalíbit ředitelce nebo vedoucí učitelce a práskne na vás víc, než je pravda. ;) Naučte se to co nejdřív a pak si uvědomíte, jak děti jsou úžasné. Chybí mi a je mi po nich smutno. *modla* Když slyším, že jde kolem školka, běžím k oknu, malí cigoši a jejich křik v bytě pode mnou, mi vůbec nevadí, dám řeč s dítětem které jde okolo a úplně jsem se posledně zapomněla a utřela jsem mu nos. Mamina se zamračila, tak jsem malého pochválila a hned mi to odpustila.*placni* Vám přeji, ať se v té práci najdete, ať jste spokojená.

martinaa*
hodnocení

Děkuji:)

S tím žensým kolektivem máte bohužel pravdu, ženské jsou vždycky horší, naštěstí tahle školka má jen jednu třídu takže tam bude paní učitelka, který byla u pohovoru, a já:) Zda se bude nějak střídat s ředitelkou, to netuším, učí vůbec ředitelky? Říkaly, že hledají někoho prima do tohoto malého kolektivu, občas dělají s rodiči různé mimoškolní akce apod.

Ten zážitek s dítětem před domem je už taková ta nemoc z povolání:D To mě zřejmě taky čeká, přítel straší, že ho za čas budu posílat umýt ruce a ptát se, jestli se byl vyčurat:D

Snad se najdu, přece jen něco jiného jsou všechny odžité tábory a praxe a každodenní starání se o mrňata...

Jednotřídka bývá prima pro děti. Je to tam takové rodinné, mladší se učí od starších, větší malým pomáhají. Naopak, pro učitelku je to náročné. Musí připravovat dětem takové zaměstnání, aby zaujalo všechny. Pro malé něco jednoduššího, pro starší náročnější. Dá to někdy dost práce zkloubit dohromady. Když máte třídu stejně starých dětí, dělají to stejné. U dětí od 3 do 5-6 let to někdy dost dobře nejde.

Proto Vám to ze začátku asi dá dost mudrování a práce. Pokud budete mít šikovnou kolegyni, nebojte se jí ptát, aby Vás do toho uvedla. Za rok, za dva už to půjde samo. *palec*Jaga.

Mnoho let jsem učila ve smíšených třídách a protože jsem po škole nastupovala také do jednotřídky, tyto věkové kategorie v jedné třídě jsem milovala nejvíce. Jaga má pravdu, jednotřídka je skvělá!:) A maličký kolektiv také. Nikdo nikdy neřekl - To není moje práce. Školnice pomohly v šatně před pobytem venku, kuchařka pomáhala dokrmovat a já zas jim uklízet po jídle a utírat stoly a než bych je zavolala při "nehodě", uklidila jsem jako samozřejmost sama. Na všechny tyto školky vzpomínám nejraději. Velká školka, se šesti třídami, zas až tak fajn není. Bude se vám, Martino, líbit.*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]