Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevhodné pracovní oblečení - jak se bránit?

Od: zajda888® odpovědí: 9 změna:

Dobrý večer,

může se nějak zaměstnanec bránit proti nařízení zaměstnavatele ohledně nošení pracovního stejnokroje?

Jde o to,že oděv je totálně nevhodný do tohoto tropického počasí,je celý z umělého materiálu,musí být upnut u krku,nesaje pot,zvyšuje zahřívání organismu.

Když zaměstnanec sundá část stejnokroje,vystavuje se citelné finanční pokutě ze strany zaměstnavatele.

Prosím o radu,děkuji pěkně.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý večer. Zákoník práce §104 říká:

Osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje
(1) Není-li možné rizika odstranit nebo dostatečně omezit prostředky kolektivní ochrany nebo opatřeními v oblasti organizace práce, je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky. Osobní ochranné pracovní prostředky jsou ochranné prostředky, které musí chránit zaměstnance před riziky, nesmí ohrožovat jejich zdraví, nesmí bránit při výkonu práce a musí splňovat požadavky stanovené zvláštním právním předpisem34).
(2) V prostředí, v němž oděv nebo obuv podléhá při práci mimořádnému opotřebení nebo znečištění nebo plní ochrannou funkci, poskytuje zaměstnavatel jako osobní ochranné pracovní prostředky též pracovní oděv nebo obuv.
(3) Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnancům mycí, čisticí a dezinfekční prostředky na základě rozsahu znečištění kůže a oděvu; na pracovištích s nevyhovujícími mikroklimatickými podmínkami, v rozsahu a za podmínek stanovených prováděcím právním předpisem, též ochranné nápoje.
(4) Zaměstnavatel je povinen udržovat osobní ochranné pracovní prostředky v použivatelném stavu a kontrolovat jejich používání.

doplněno 01.07.12 21:40:

Oděv nesmí podle zákoníku práce ohrožovat vaše zdraví. A v tomto vedru to není nic zdravého. Upozorněte na to zaměstnavatele.

hodnocení

Děkuji,takhle jsem si to taky myslel,že ohledně toho zdraví by tam mohl být prostor pro diskusi se zaměstnavatelem.

vsimavy
hodnocení

0x

1. Požádat zaměstnavatele o úpravu podmínek nošení stejnokroje při teplotách např. nad 28°C.

2. Pokud zaměstnavatel nevájde svtříc, řešit tuto situaci v součinnosti s IP.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý večer.

Každá firma zhodnotí ve splupráci s bezpečnostním technikem nutnost nošení pracovního stejnokroje (ochranného pracovního oděvu).Ochranný pracovní oděv je nutný při takové činnosti, kde na základě vyhodnocení rizik hrozí takové poškození zdraví nebo úraz. Jeho použitím se tedy riziko snižuje.Nutnost používání pracovních oděvů a ochranných pracovních pomůcek (brýle, rukavice atd) zaměstnavatel ošetřuje vnitřní směrnicí. Pokud zaměstnanec tuto směrnici nedodržuje, porušuje bezpečnost práce. Zaměstnavatel tuto skutečnost může posoudit jako hrubé porušení pracovních povinností. Nutnost používání pracovních ochranných pomůcek a oděvu řeší i zákoník práce. I když se Vám to nezdá, je ve Vašem zájmu nařízený pracovní oděv při výkonu Vaší pracovní činnosti používat.

doplněno 01.07.12 21:31:

Pokud jde o práci na běžném úřadě a ne v provozu,jak jsem se domnívala, pak nehrozí riziko porušení bezpečnosti práce. Naopak.

Zkuste si zaměstnavatelem promluvit, aby mimořádně slevil z nařízeného pracovního stejnokroje.

hodnocení

Děkuji,trošku opravím svou otázku:

Jedná se o práci na úřadě (kanceláři),kde je kontakt s lidmi.To oblečení se lepí na tělo,přehřívá organismus,je upnuté k tělu,ke krku,prostě umělina.

Tedy žádné ochranné brýle apod.

Promiňte,špatně jsem formuloval dotaz.

doplněno 01.07.12 21:25:

Jde o pracovní stejnokroj

frantiseks*
hodnocení

0x

Aha já pochopil že to máte jako pracovní oděv ve smyslu ochraného jako sme měli ve firmě my v těch bylo vždycky jak v pekle strašně se zahřívaly ale šef vždy řekl že mu to nařídily že to prostě nosit musíme jinak by dostal pokutu asi až po půl roce se mu povedlo prosadit jiné oblečení už máme nový a je bezvadný ale to je tím že šéf není debil a pochopil hned o co de. Ten váš očividně debil je *smich* nahlašte to že nemáte příznivé pracovní podmínky. ;)

hodnocení

Není to sice šéf přímo můj, ale ta charakteristika sedne.

Debata s ním možná není,jde o státní firmu,není to přímo jeho nařízení.

Nicméně zaměstnanci se v případě porušení povinnosti nošení vystavují značné finanční sankci.

Promiňte,nemůžu napsat,o jakou firmu se jedná.

vsimavy

Pokud máte odbory, tak to řešte přes ně.

hodnocení

0x

Je to tak. I nám v zaměstnání pořídili stejnokroje. Umělohmotná trička s límečkem a zapínáním ke krku, umělohmotné tmavomodré kalhoty. Mezi zaměstnanci se jich našlo několik, kteří nemohli požít ani tu největší velikost, třeba 25 letá Lenička s téměř 200 kily a tak jim nechali na náklady podniku ušít uniformy přímo na míru. Bylo to jistě nákladné, ale co by pro své zaměstnance neudělali.*smich*

Já trpím lupénkou a toto oblečení mi nedělalo dobře. Potila jsem se v něm a kůže se mi loupala daleko víc. Kožní lékařka mi napsala, že oblečení nemohu nosit, potřebuji jen čistou bavlnu. Začali sepisovat seznam, bylo nás takových víc.

Ale nestalo se nic. Jen nás sepsali a tím to skončilo. Triko jsem musela nosit i nadále, kalhoty - naštěstí se mi povedlo sehnat velice slušné tmavomodré bavlněné tepláky, které na první pohled silně připomínaly kalhoty od stejnokroje. No a chápavý vedoucí mi je povolil nosit. Takže "spodek" byl v pořádku, ale toho plastového trika jsem se nezbavila nikdy.

Takže - pokud kožní lékař napíše rezultát, měl by to podnik řešit. /teorie/. Ale z praxe vím, že se to stejně nestane. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]