Nejste přihlášen/a.
Dobry den,jsem rada,ze mi vzali od zari dceru 4,5let do skolky a podrobnosti se teprve dozvime.Zajimalo by me kolik rodice priblizne s obedy plati.Jsou nejake rozdily jako vetsi mesto a tak.Jsme spise mestys.Dekuji
To vám tady nikdo neřekne, protože cena se liší školka od školky. Jak školkovné, tak stravné.
Školkovné vychází z neinvestičních nákladů školky, takže i v rámci jednoho zřizovatele mají různé školky různé školkovné, které se odvíjí právě od těch neinvestičních nákladů. U stravného zas záleží na náročnosti rodičů (znám školku, kde se rodiče dohodli na obzvlášť zdravé stravě i za cenu dražšího stravného) a konečně nejspíš i množství strávníků, protože školka, která vaří pro víc strávníků (školku, školu, střední školu i veřejnost... třeba beru příklad od nás) se díky množstevním slevám při nákupu může dostat na nižší částku než školka, ve které vaří pro pár dětí. Anebo taky ne, že jo, záleží i na jídelníčku, jaký vedoucí sestavuje.
Na webovkách školky nebo vaší městské části se školkovné či stravné nepíše?
Jsme lidé, kteří se neumí dívat dopředu a plánovat. Po roce 1989 se stala řada školek vedením měst a vesnic solí v očích. Jen u nás v okrese bylo 47 školek a zredukovali je na 19. Z jedné, kde jsem dělávala praxi, je dneska úřad práce, instituce před rokem 1989 u nás naprosto neznámá. Z další v centru města je nápadná vila jedné prosperující firmy. Některé zanikly nadobro a jsou z nich jen chátrající objekty. A tak je tomu častěji.
Přitom znám několik maminek, jejich děti se do MŠ nedostaly, přestože maminky to zkoušely třeba na 3 MŠ.
Ceny se také různí. Když já učila, vybíralo se jen 11 Kč denně na stravné a to jen tehdy, pokud dítě stravu skutečně odebralo. A měsíčně 20 korun na kulturní akce. /divadlo, výlet.../ Školkovné se neplatilo žádné. Podotýkám - psal se rok 1994.
Dnes jsou ceny různé, každá školka je může mít jiné. A protože zájem o umístění dětí je obrovský, mohou si jednotlivá vedení školek klidně cenu navyšovat. Rodiče rádi zaplatí, jen když své děcko umístí. Často se ani nebere zřetel na kvality školky, na to, co nabízí, ale hlavně, že tam děcko je a rodiče mohou do zaměstnání. Upozorňuji, že kvality jednotlivých MŠ jsou různé, vzhledem k velkému zájmu jsou ale obsazené všechny.
Viděla jsem i nabídku soukromé MŠ, s mnoha akcemi - kroužky, jazyky, plavání, výlety..., ale školné 15 tisíc měsíčně. Kdo si tohle může dovolit dát? Vždyť je to mnohdy víc, než celý matčin plat! Jaga.
Pro zajímavost: v nedaleké obci je dnes ze zrušené školky hospoda. Asi podle hesla: Co se v mládí naučíš...
Dobrý den.
Výše školného se řídí Směrnicí, vydanou ředitelem MŠ na základě zákona č. 561/2004 Sb./ školský zákon/ a vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzděláván.Samozřejmě jeho výše nemusí být a není vždy stejná. Většinou ve městech je cena vyšší než na vesnici. Ale ani to není pravidlem.Nejdražší bývají školky soukromé nebo se zaměřením na výuku např. angl. jazyka.Někde se platí jen stravné.U nás například(vesnice) se za školku platí 600,- měsíčně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.