Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví mých dětí vs nové manželství

Od: jarm® odpovědí: 8 změna:

Chci se znovu provdat. (již ve zralém věku). Jsem jediná dědička majetku mých rodičů. Partner má 3 dospělé děti, já 2. V případě dědictví bude tento zděděný majetek patřit jen mě a mým dětem nebo hrozí nebezpečení dělení s dětmi partnera.? Je nutno toto ošetřit v předmanželské smlouvě?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Komplikace by mohly nastat tehdy,když umřete dříve než manžel.Z vašeho majetku zdědí manžel podle toho,kdy byl získán,až polovinu.U ostatního pak stejným dílem všichni nepominutelní dědici,tedy manžel a vaše děti.Když by umřel dříve manžel,tak zase jste vy jedním z nepominutelných dědiců.Pak dále po vás vaše podíly zbudou pro vaše děti.V této situaci jsem se ocitnul také a vytvořilo to děsné kombinace mezi dvěma a čtyřmi dětmi.A samozřejmě i řevnivosti.

JABRAKA

hodnocení

Je to nějaké zamotané. Jde mi o to, že budu dětit až v novém manželství. Dědictví mých rodičů (nemovitost a polnosti) nebudu s novým manželem užívat. To platí i opačně v dědictví partnerovy maminky. Proto chci, aby celé zůstalo mým dětem a dědictví ze strany partnera jeho dětem. V případě koupi domu (v novém manželství) je dohoda mezi námi partnery, aby kdo zůstane mohl toto užívat až do své smrti a potom po odchodu nás obou, aby bylo dělení dle zákona - lze toto ošetřit?

jabraka*
hodnocení

0x

majetek,získaný před uzavřením manželství zůstává majetkem vaším a vašich přímých potomkiů.Pokud je to nemovitost,je potřeba zkontrplovat,že je zapsána v katastru nemovitostí.Předmanželská smlouva je hloupost,pokud není absolutní důvěra mezi partnery,nemá cenu uzavírat manželství.

JABRAKA

hodnocení

Není nedůvěra mezi námi partnery, ale vztahy mezi partnerovými dětmi nejsou v ideálním vztahu - tyto vztahy jsou přímo na hranici slušnosti a respektu.

doplněno 28.10.08 13:15:

Ptám se tedy jinak. Po zdědění majetku v průběhu druhého manželství bude tento majetek připadat jen mě a mým potomkům?Toto dědictví nebude zhodnocováno mým druhým manželem.

doplněno 28.10.08 13:17:

Ptám se tedy jinak. Po zdědění majetku v průběhu druhého manželství bude tento majetek připadat jen mě a mým potomkům?Toto dědictví nebude zhodnocováno mým druhým manželem.To platí i z druhé strany. Případně zděděný majetem mého partnera zůstane jen jeho potomkům?

dusatka*

Pokud není závěť a dědí se ze zákona, Váš manžel, ale ani Vaše děti nemají žádný nárok. Dělila byste se jen s manželem zemřelého a jeho dalšími dětmi (hodně zjednodušeně řečeno).

doplněno 06.11.08 10:50:

A podobně, pokud by Váš manžel dědil po někom ze svých rodičů ze zákona, bez závěti, dělil by se s manželem zesnulého rodiče a dalšími dětmi zesnulého rodiče.

8976*
hodnocení

0x

co bylo vaše je vaše a vašich dětí, to co vybudujete s novým manželem a naspoříte o to se budou rvát vaše děti - oboje, dědí ze zákona a obejít by se to dalo jen vyděděním. Modelová situace - umře první váš manžel - 50% vy, zbytek ddědictví manželovy dítka - každý 1/3 - takže lehce vám mohou znepříjemnit život pokud budou chtít vyplatit...hezký den...

jarmik*
hodnocení

0x

V zásadě, jak píšou předřečníci. Tj. majetek, který máte před manželstvím, je OK, protože zůstane Váš osobně a manžel ho nebude dědit.

Významné je to u majetku, který nabudete za trvání manžeství do společného jmění. Tam osud dětí závisí podstatně na tom, kdo z manželů zemře první. Děti toho, kdo zemře první, na tom tratí. (Dostanou celkem jen čtvrtku, zatímco potomci přeživšího manžela dostanou nakonec tři čtvrtky).

doplněno 06.11.08 18:46:

Teď koukam, že na konci mi ty výpočty nesedí. Ale v každém případě trochu tratí děti předemřelého.

dusatka*

Ale paní se ptala, kdo bude dědit po jejích rodičích, ne po ní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]