Nejste přihlášen/a.
Dovolili by jste svému synovi ve 14 letech vyjet s kamarádem s kterým chodí do třídy a je mu stejně jet pod stan na kolech asi 30 km od domova? Vůbec nevím.
Míšo, záleží na tom, jaký syn je. Pokud vím, že se na něho mohu spolehnout, že je ukázněný a nevyhledává "maléry", pak bych mu tu důvěru dala a měla ji též. Za děti jsme zodpovědní, to je pravda, ale naši důvěru a tolerantnost si také zaslouží. Takže za mne říkám ano, zkusila bych to. Dohodli bychom si pravidlo, že si ho mohu kdykoliv zkontrolovat mobilem, popř. na místě...Jen aby s tím počítal, že může být "přepadovka", ale podpořila bych ho. Přiznám se, že o dceru bych se bála víc a tam bych byla zřejmě zatvrzelejší...No, v každém případě přeji krásné prázdniny Vám i synkovi.
Nevíme, jak moc je Váš syn spolehlivý a soběstačný, jestli už má třeba nějakou podobnou kratší akci za sebou, neznáme ani jeho kamaráda. Další otázka je, jestli plánují stanovat někde v kempu mezi lidmi nebo načerno v lese - to bych samozřejmě nedoporučoval. Určitě bych chtěl znát plán podrobný plán jejich výletu a slib, že budou stále dosažitelní mobilem.
Ale v zásadě bych asi důvěřoval a povolil. Syn si Vašeho dovolení určitě bude velmi vážit. A na druhou stranu i Vy si trošku začnete zvykna, že už přestává být "dítě", že má své zájmy. V budoucnosti pak bude odjíždět častěji, to je život. Ale je velmi důležité, aby odjížděl s Vaším vědomím a souhlasem, protože potom bude mít kam se vracet a bude se vracet rád.
Když sleduji, jak některé matky zde úzkostlivě hlídají svá téměř dospělá dítka, skoro mě z toho jímá hrůza. Taková přehnaná starostlivost z dětí udělá jen nesebevědomé nesamostatné mazánky a poukazuje také na to, že nevěříte své vlastní výchově a inteligenci svého dítěte.
Moji rodiče byli v tomto ideální. Jednali se mnou jako s dospělým člověkem, který má vlastní názory a vlastní přání už od chvíle, kdy jsem je začal projevovat a rozmně formulovat. Jejich výchova probíhala formou poučení a rad, nikoli zákazů a přikázání. Naučili mě slušnému chování a sebekázni, čehož se snažím držet dodnes.Neměl jsem problém odjet na víkend z domu byť mi bylo 13 s partou starších kamarádů (15-18). Jediným pravidlem bylo, že podám zprávu o svém zdravotním stavu aspoň jednou denně. To samé platilo v 15ti, když jsem odjel na 14 dní za svým tehdy 18ti letým bratrancem, který bydlí v Londýně sám. Nesnažili se mi neustále zakazovat alkohol nebo drogy, pouze mi řekli, co si tím způsobím a že si následky ponesu sám, a já si vyzkoušel to, co jsem chtěl (alkohol, lehké drogy) a k ničemu z toho jsem nepřilnul, byť mě do toho tlačila okolní komunita.
Nevychovávejte rozmazlené a nesamostatné chudáky, nebo s nimi ještě v pětadvaceti budete muset žít v jednom domě, živit a šatit je, dokud toho jen budete schopni. Každý člověk si potřebuje získat životní zkušenosti a naučit se samostatnosti. Když svým dětem nevěříte, je to jen vaše chyba.
Popravdě, nedivím se, že vidíte své rodiče jako ideální, když Vám vše povolili a nic nezakazovali. 14leté dítě opravdu ještě není dospělý člověk.
Nyní je mi přesně 25, sice bydlím s rodiči, ale mám dvě práce (plus nárazová "brigáda" s kapelou), nikdo mě neživí ani nešatí. Nesamostatná také nejsem, krom toho, že si nemohu dovolit vlastní bydlení.
Tím, že má rodič o dítě starost a vše mu nedovolí, nemusí nutně znamenat, že to bude nesamostatný mazánek.
doplněno 27.06.12 17:53: Jak píšete, kdo ví Nicméně všechny mé kontakty pochází z posledních let, většina straších známých se odstěhovala, založila rodiny apod. Samozřejmě znám lidi, co ve svých 15 byli v pohodě, s rodiči se na všem domluvili, ale také znám dost odstrašujících případů, kdy puberťáci někam jeli a byl problém, který končil na policii, v nemocnici nebo prostě nějakým problémem. A také mám obavu, že dnešní 14letí nejsou tak soběstační a uvážliví, jako bývala třeba generace před nimi... ale to je dobou.
Já to myslela spíš z toho úhlu, že dřív byl pro děti strašný trest, že nesměli jít po škole lítat ven. Dnes jsou děti rády zavřeny doma u PC... Do nějakých 18 let musely poslouchat rodiče, pak prostě musely "vypadnout" za baráku, prostě se očekávalo, že si založí vlastní rodiny, ve škole měly zastání učitelky a ne rozmazlení spratci a hospodářství bývalo více, než je dnes, takže děti uměly pracovat na postarat se u sebe, což podle mne dnes tak úplně neplatí.
Samozřejmě, že v každé generaci najdete hlupáky, chytráky a další různou verbež
Ve většině případů výjimky jen potvrzují pravidlo. 14leté dítě není dospělé, ale už samostatně uvažuje, tedy pokud má mozek.
Pokud se uživíte sama, tak to kamera chválí. Že si momentálně nemůžete dovolit vlastní bydlení i když máte dvě práce je nepříjemné. Nicméně chápu, je krize. Kdo ví... kdybyste ve čtrnácti mohla vyrazit s kamarády na čundr, třeba byste dnes měla známost, která by vám dohodila lépe placenou práci a už jste mohla bydlet ve vlastním.
doplněno 27.06.12 18:30:Zmiňování starších generací je něco, co nedokážu pochopit. Znám pár inteligentních lidí ve všech věkových kategorií, ale také znám spoustu blbů ve všech věkových kategoriích. Rozhodně se mi nezdá, že by se ten poměr v generacích nějak měnil. Starší generace byly stejně hloupé a neschopné, jako je ta dnešní, akorát žili za jiných podmínek. Asi bude lepší soustředit se na jednotlivce, než na celé generace.
S denni kontrolou na miste + mobilem,mozna ano.Zalezi jak je vyzraly,kazdy ve 14 jet rozhodne nemuze.Dulezite je datduveru,zakazovani je spatne.
Záleží na jak dlouho. Na jednu noc možná. Musela bych toho kamaráda znát.
Ale hrozně nerada bych ho pouštěla. Takže odpověď: na víc než jednu noc bez dozoru nedovolila. Můj názor.
kapka Jen vy znáte svého synka a pokud si zaslouží důvěru, tak jej pustíte. Jedna přepadovka by byla vhodná. Neplechu vám může udělat 5 minut od domova a nebo přímo v domě bez vaší přítomnosti. Když bude chtít, tak jí stejně udělá, na to nemusí se trmácet 30 km na kole. Z vlastní zkušenosti vín, že jsem byla na vandru v nezletilosti zlatíčko, jen abych mohla příští sobotu zase. O zlatíčku v místě bydliště se u mě nedá hovořit.
Pusťe jej, stáhnout domů jej můžete po přepadovce kdykoliv.
No manžel taky stanoval s kamarádama už takhle brzo. Sám doma byl delší dobu už několikrát. Manžel přemlouvá mě abych ho pustila takže asi nebudu kazit zábavu.
Doma je to úplně něco jiného, taktéž jako na zahradě 100m od domu. Docela zírám, že manžel Vás přemlouvá, abyste dítě pustila na týden samotné kamsi 30 km... ona zábava je jedna věc, opartnost a zodpovědnost druhá. A nikde není řečeno, že se syn nemůže bavit v 16 letech.
Kdyby s nimi jel někdo dospělý, klidně, ale samy dvě děti? Na týden? V lokalitě, která je půlhodiny autem, kde mohou narozdíl od zahrady potkat různé lidi?
O prázdninách po 7 třídě byla dcera prvně stanovat se dvěma kamarádkama 7km od chalupy, vařily si guláš z konzervy v kotlíku na otevřeném ohni, vydržely to 4 dny (myslím, že do doby než pojedly zásoby buchet z domova). Ovšem bylo to na malé vesnici, před 20 lety a lidi co chodili okolo na pole nebo k rybníku na ně nenápadně dohlíželi. Jezdily tak holky stanovat každé prázdniny až do konce střední školy. Já bych kluka pustila ale navrhla bych lokalitu do 10km. třeba na poprve sousedovic zahradu. V dnešní době je to o strach, nevědět kde je "malé" dítě celý týden a co dělá.
On stanuje s kamarády na naší zahradě která je od domu asi 100m každý rok už asi 5 let ještě nebyl žádný problém ani stížnost.
A tady nic bližšího není byli na výběr dvě místá a stejně vzdálená takže si vybrali tohle. Bohužel nic bližšího tady vážně není chtěli někam do kempu k vodě a tady žádný jiný kemp nemáme. Ještě je tu možnost aby se vyhli jízdě na kole je tam zavézd autem a zpátky je taky hodit autem to se musí ještě probrat.
Píšete, že chtěli do kempu, ale tady žádný jiný kemp nemáme... Chápu to tak, že jedou někam do kempu, ale nejbližší je 30km? Obávám se, že v kempu budou vyžadovat občanský průkaz a otázkou je, jestli tam kluky samotné vůbec pustí, pokud jim nebude 18?!
miso, zde snad ani tak nejde o jízdu na kole a klukovi bych asi věřila ale v kempech je docela dost podivných živlů a toho bych se bála já.
Lidus to mě trošku vysvětli už několik jezdím pěknou řádku let do ruzných kempů nejen u nás ale i v zahraničí.
Moje zkušenost je z vodáckými kempy-spousta opilců co dělají v noci bugr a pak podroušeni po propité noci sednou do lodí, v kempu Zelená voda na Slovensku nám vykradli stany- toho parchanta manžel chytil a ještě pak další rok jezdil do Bratislavy k soudu, v kempu v Napajedlích -vedlejší stany pár puberťáků co pili a řvali celou noc, na Slapech zase několik Němců dělalo nehorázný binec i přes den, lezli k nám do stanů a chovali se asi jako doma. V Chorvatsku kam jsme začali jezdit hned po válce to bylo super ale poslední rok 2009 co jsme tam byli se tam kradlo nehorázně a i opilců bylo moc. Ale pravda, mám i hezké vzpomínky, jen bych tam asi nepustila dítě samotné.
Jen ještě doplním, mě rodiče od 15-ti let pouštěli samotného na chalupu i na Silvestra, věděli že si tam pozvu kamarády z vesnice, udělám chlebíčky, koupíme si každej dva lahváče na večer a jedno šampáňo na půlnoc... Samozřejmě, občas vznikla symbolická škoda na majetku, kterou jsme co nejdřív nahradili, opravili. Ale za tu důvěru jsem dodnes rodičům velmi vděčný. Ovšem, musel jsem si ji nějak postupně vybudovat - a myslím, že syn tazatelky je na dobré cestě v budování té důvěry.
Míšo, přeji Vám, aby Vás Váš syn nějak moc nezklamal, abyste nelitovala svého rozhodnutí mu ten výlet povolit. A Vašemu i Vám synovi přeji, aby oboustranná důvěra touto zkouškou vyšla bez větší poskvrny...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.