Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím poraďte, jak postupovat při výpočtu úkolové mzdy, pokud zaměstnanec čerpá dovolenou? Dostane odměnu za skutečně odvedenou práci (např. za počet vyrobených výrobků x odměna za 1 výrobek) plus k tomu NAVÍC zaplaceno za čerpanou dovolenou (počet hodin dovolené x hodinový průměr pro náhrady). Mzda v úkolu by se tedy nekrátila za neodpracovanou dobu jako např. při použití časové mzdy? Je můj názor správný?
Děkuji MilKet
doplněno 27.06.12 16:40:Dobrý den,
děkuji za odpověď. Ještě bych upřesnila svůj dotaz. Zaměstnanec nedostává mzdu za odpracovanou dobu, ale za splněný úkol. Přesto tento zaměstnanec, pracujjící POUZE v úkolové mzdě "po celý měsíc", má též povinně rozvrženou pracovní dobu (kalendář). Zaplaceno má za splněný úkol - např. počet výrobků X Kč za jeden kus. A tento zaměstnanec bude čerpat dovolenou... dostane tedy zaplaceno za svůj splněný úkol + náhradu za dovolenou určenou podle kalendáře? Logicky by měl odvést méně práce v úkolu za méně hodin, ale v praxi mi nastal případ, že odvedl stejně práce jako v minulém měsíci a ještě čerpal dovolenou. Zarazilo mne, že se mzda v důsledku toho navýšila právě o čerpanou dovolenou. Zdálo se mi to podivné, proto jsem zadala dotaz a prosím o názory jak postupovat. Snad jsem nastalý problém již vysvětlila lépe.
Děkuji MilKet
0x
Dobrý den.
Úplně nechápu Váš dotaz. Za dobu čerpání dovolené náleží zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku platného pro zaměstnance v době čerpání dovolené. Tato náhrada je poskytována ve výši průměrného výdělku za příslušný počet hodin plánované směny. Jak může dostat NAVÍC zaplacenou dovolenou a ještě mzdu za práci. Myslíte po část směny? Nelze čerpat dovolenou třeba jen hodinu, zbytek směny pracovat. V praxi se používá většinou nejméně 1/2 čerpání dovolené. Pokud by zbytek směny (1/2 směny) pracoval úkolem, nevidím důvod, proč mzdu krátit. Za počet výrobků - úkolová mzda.
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Ještě bych upřesnila svůj dotaz. Zaměstnanec nedostává mzdu za odpracovanou dobu, ale za splněný úkol. Přesto tento zaměstnanec, pracujjící POUZE v úkolové mzdě "po celý měsíc", má též povinně rozvrženou pracovní dobu (kalendář). Zaplaceno má za splněný úkol - např. počet výrobků X Kč za jeden kus. A tento zaměstnanec bude čerpat dovolenou... dostane tedy zaplaceno za svůj splněný úkol + náhradu za dovolenou určenou podle kalendáře? Logicky by měl odvést méně práce v úkolu za méně hodin, ale v praxi mi nastal případ, že odvedl stejně práce jako v minulém měsíci a ještě čerpal dovolenou. Zarazilo mne, že se mzda v důsledku toho navýšila právě o čerpanou dovolenou. Zdálo se mi to podivné, proto jsem zadala dotaz a prosím o názory jak postupovat. Snad jsem nastalý problém již vysvětlila lépe.
Děkuji MilKet
Ano je to podivné. Ještě jsem se nesetkala, aby zaměstnanec čerpal třeba 14 dní dovolené a ještě udělal stejný počet kusů jako za celý měsíc(předpokládám přesčasovou práci).
Ale budiž. Pokud je placen úkolem , udělá určitý počet ks x sazba, tak nevím, co by se krátilo. Připomínám jen povinnost vykazování docházky. U každého zaměstnance je zaměstnavatel povinen vés evidenci pracovní doby-docházku, kde samozřejmě takto čerpanou dovolenou musí mít vykázanou. Může Vám přijít kontrola z inspektorátu práce. Dovolená slouží na zotavenou, nesmí se jen tak proplatit navíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.