Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Chtěl bych si zajit natrhat kukuřici na pole (které není moje) kdyby mně chytli tak by asi zavolali poldy a co dale pokuta nebo co? díky.
Ptal jste se co by Vám hrozilo, takže:
-odle výše škody pokud jste předtím nebyl za krádež odsouzen nebo potrestán v posledních třech letech, či jste případně za poslední cca tři měsíce nenakradl za více jak 5.000,-Kč, tak do 5.000,-Kč je to přestupek § 50 odst. 1 písm. a) zák. ČNR o přestupcích č. 200/1990 Sb., v případě malé škody (cca do 100,-) může dát policajt pokutu blokově, v případě, že to bude větší, posílá se oznámení o přestupku na magistrát, popř. orgán obce s rozšířenou působností (MěÚ, OÚ), tam si Vás pozvou a dají Vám pokutu. Výše pokuty se vyměřuje podle správního řádu (ten jsem nečetl , takže Vám více nepovím
).
V případě, že jste byl za poslední tři roky odsouzen nebo potrestán za obdobný trestný čin (krádež, loupež, nejsem si jistý, ale snad i podvod?), tak je to přečin krádež § 205 odst. 2 zák. č. 40/2009 Sb., (šest měsíců - tři roky) event. se k tomu dá přičíst dle výše způsobené škody ještě i odst. 1, popř. pokud mu do toho pole vjedete s kamionem, tak i poškození cizí věci apod. (do toho už se nebudeme zaplétat, to by byly další alternativy), u dvojky nezáleží na výši způsobené škody, takže k spáchýní tohoto odstavce postačí klidně i žvýkačka za padesát heléřů.
V případě, pokud by to bylo nad 5.000,-, tak se jedná pouze o první odstavec výše zmíněného paragrafu, popř. pokud Vám za přibližně poslední tři měsíce (je to nepsané pravidlo, všude to je jinak, záleží na domluvě s OSZ) načetli škodu za všechny přestupky (krádeže) za 5.000,-, tak až dva roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
Pokud si ale vezmete jeden, dva klasy, myslím si, že to nikdo řešit nebude. Spíše bych se zaměřil, aby jste si vzal kukuřici co je určená pro lidi a ne pro vykrmování zvířat, ta je cellkem tvrdá (osobní zkušenost , ale to už je promlčený
).
Buss má na jednu stranu pravdu, pokud znáte vlastníka, není takový problém říct, "Hele Karle, tady máš litr červenýho a zejtra si z tvýho pole utrhnu pět kukuřic". Nazdraví.
Navíc kde není žalobce, není soudce.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]
No a pak se občansto diví, jak to tady vypadá, že se krade na kdejaké úrovni. Potěš nás pánbů s takovým názorem, kde to skončí?
Není tady žádná úcta k cizímu majetku, jako by to furt patřilo všem. Takže se nedivím ani požadavku mít možnost odstřelit zloděje.
A já to také prohlašuji a zaklepu, dosud nevykradena chalupa!
Asi jsem taky nějak ze staré školy, ale na nějakou podobnou věc bych snad ani nepomyslel, natož se ptal na to, jak provést nějakou krádež. Krádež je krádeží, ať seberete pár klasů kukuřice nebo třeba auto. Buď bych si zasšel za majitelem pozemku a domluvil se s ním, myslím, že by ocenil takový přístup a těch pár klasů by dal zdarma a bez problémů. A nebo mu navrhnout, že mu třeba na chvíliu s něčím pomůžu. A když ne, tak prostě nebude nic...
Děsím se toho, až přijde doba, kdy si řekneme, jejda, hodilo by se mi to, co má soused, on si toho ani nevšimne, když mu to zmizí...
Dobrý den,
chci se zeptat, nakupovala jsem ve spěchu v supermarketu a dávala jsem do sáčků pečivo, ve spěchu jsem hodila vše do košíku i s malým množstvím sáčků ( rulička sáčků ), podotýkám,že jsem měla vše v košíku,nic jsem nekradla.
Ovšem po zaplacení ke mě přistoupila ochanka a vyptávala se, zda ty sáčky mám jako zadarmo a já ne to,že spěchám a že jsem je měla v košíku a nějak jsem to neřešila,protože se dávají zdarma. Prodavač byl trapnej,kdyby normálně řekl,že se nesmí brát,tak O.K., ale ležely uprostřed koše a on je viděl a machr zavolala ochranku,jak kdybych byla největší zlodějka.
Pak jsem se dozvěděla,že sáčky stojí daný supermarket 35kč a to je krádež, tak si mě zapsaly,jen jméno a příjmení,bydliště a datum narození,jinak nic.
Nikdy jsem nic neukradla,ani jsem to neměla v plánu,prostě hloupá rychlá blondýna,která nějaký sáčky neřešila,jsem si říkala, jsou zadarmo,tak když je nebude chtít pokladní,tak je aspoň budu mít když chodím s pejskem.
Myslíte, že za to můžu mít nějaký zápis nebo postih? (pokuta nebo tak ), říkali mi že ne,nic nikam nehlásili na policii,jen vypsali papír s mým jménem...ale i tak, cítím se trapně za nějaký mikro sáčky, které jsem neřešila...ale tak za blbost se platí..
Co Vy lidičky na to?
Jako jak vypsali papír s vaším jménem? Co mělo býrt smyslem tohoto aktu? Žalojte je pro porušení vašecho soukromí a o pokus o zneužití citlivých údajů a na základě zákona o ochraně osobnosti a co vás ještě napadne. A vůbec, kde vám ty sáčky našli? To už jste je měla v tašce? Do té vám nemají co koukat, to by museli zavolat policii. A nějaké svědectví prodavačky? Ta mohla jedině říci, že jste je měla v nákupním košíku, probůh, proč byste je tam neměla? Třeba jste si je chtěla koupit. Že na nich nebyla cenovka? To je její starost. A stejně jste si to mohla rozmyslet a následně je položit zpátky a ne do tašky. Já samozřejmě u toho nebyl a co se stalo, vím jen z vašeho příspěvku, ale pokud tomu dobře rozumím, dopustila se nekorektnosti ochranka. Stěžujte si u vedoucího.
doplněno 25.07.12 16:11:A už jen to osočení z krádeže je na žalobu.
kartaginec - já to vidím jinak. Sáčky jsou zdarma třeba k pečivu a né na hovňajzy pro majitelku pejska. I tyhle sáčky se musí promítnou do ceny zboží a kdyby si vzal každý jednu roli, tak vás třeba za měsíc vyjde rohlík na 8,-. Kč. To je jen odhad. Kdybyste byl majitel obchodu, Vaše odpověď by zněla úplně jinak.
Nezlobte se, ale pokud dobře rozumím, tak si trvám na svém. Já tomu rozumím tak, že paní vložila sáčky do nákupního košíku mezi zboží, které si chtěla koupit. Pokud ovšem rozumím špatně a paní si to dala do nějakého svého košíku, to by byla jiná věc, ale tak to určitě nebylo, čtu, že si je dala do košíku s nákupem, který tedy asi předkládala k zaúčtování. Takže prodavačka měla jedinou možnost, říci "toto není na prodej, vynejte si to". Navíc, ona to paní neodnesla, krádež by to byla teprve v okamžiko, kdy by s tím prošla pokladnou. (Pokud by to byla krádež, když by to prodavačka pustila.)
A navíc, uvědomte si, že ochranka není žádný úřední činitel a nemá de fakto žádné jiné pravomoci než kdokoliv z nás. Podle mne neměla právo ani na to, aby z paní mámila jméno. Pokud jí ho paní poskytladobrovolně, budiž, ale prti její vůli by to mohla udělat jen tak, že by zavolala policii, která by následně mohla tu paní perlustrovat.
doplněno 25.07.12 17:14:Ajen tak na okra: jeden sáček si vzít mohu, od toho tam jsou. Dva sáčky taky, třeba na rohlíky a na syrečky. Brát celou roli je jistě nemístné a dejme tomu, že to je krádež; o to se hádat nebudu. A teď mi řekněte, od kolika sáčků to je krádež? No ale tohle js jen taková intelektuálská hříčka. V každém případě ochranka paní zneuctila a měla by být pokárána.
doplněno 25.07.12 17:36:A bydliště a datum narození už vůbec neměla tazatelka dávat, to jsou citlivé údaje. Jistě, když si třeba pořizuji věrnostní kartu, tam to po mně chtějí, ale je na mé úvaze, jestli výhody věrnostní karty vyváží prozrazení citlivých údajů. A nikdo (krom úředních osob atd., a i tam s omezením§ nemá právo uchovávat mé citlivé údaje; pokud si je skutečně poznamenqali, bylo by na místě požádat o jejich vyřazení z jejich evidence.
Co to taky proboha je, "protokol o krádeži v samoobsluze"? Krádež je trestný čin a o tom zda se stala, 'na okraj, tohlemohl být maximálně pokus o krádež) nemůže svévolně rozhodovat nějaká soukromá ichranka, ale jen soud. Žalujte je! A ne že se budete třást, abyste z toho nic neměla vy.
Já si myslím, že paní Nena měla na svém zneuctění podíl. Nebudu rozebírat, jak moc velký. Prostě ve chvíli, kdy zjistila, že má v košíku něco, co tam neptaří, neměla myslet na venčení svého psa, ale měla sáčky položit někde - kdekoliv, třeba u sirupů.
A že měla za pokladnou potíže? Vlastně za "nic"? Inu takový je život. Jeden docela malý zlodějíček potkal docela horlivého člena ochranky.
Ona měla, pokud tomu rozumím, potíže u pokladny. No ale jak říkám, znám jen její verzi. Ono to není tak docela srozumitelně popsáno, jak teď na to koukám, tak ona s nimi vlastně nejspíš prošla pokladnou, tedy po té, co prodavač ji propustil. Prosím, prodavač by možná měl jinou verzi, ale to nic nemění na tom, že paní nebyla pro žádnou krádež ani jen souzena. Ochranka ji může obvinit a žalovat, nebo ji propustit jakonevinnou.Nic mezi tím.
doplněno 25.07.12 17:56:Druhá věc je, že nejlepším řešením je vždy dohoda. Souhlasím, že pokud by paní dospěla k závěru, že není vhodné brát si celou ruličku, mohla ji tam někde nechat. (Na okraj, v příspěvku je šlo o ruličku s ¨malým množstvím sáčků"; kolik jich bylo?). Nebo mohla říci "promiňte, omuyl, je to tak a tak", a ochranka by řekla "v pořádku, příště to nedělějtaů. Já nevím, možná to jednání nebylo až tak vyhrocené, znovu opakuji, že znám jen verzi jedné strany,ale fakt asi je, že si ochranka uložila "protokol u krádeži v samoobsluze", což si paní nechala líbit, podle mne zbytečně.
Máet pravdu, tak jak to píše - uska - tak mi to bylo vysvětleno.
Ale myslíte si,že za to můžu něco mít? Kromě trapasu?
Ne,v žádném případě jsem sáčky neměla v tašce, normálně volně v košíku na ruličce pár sáčků, do kterých dáváte pečivo...nějak mi to nedocvaklo, prostě jsem šla a hodila všechno jídlo i s ruličkou do košíku a u pokladny se do košů dívají a nic jsem neschovávala,jen prostě leželi v mém koši a jak je prodavač uviděl, tak zavolal ochranku.
Je to trapné, ale dívali se na mě jak kdybych ukradla půl supermarketu a všechno mělo schované,pokladní byl prostě nějakej ujetej, mohl říct, ty sáčky tam nepatří a hotovo,ale ještě te´d se z toho cítím blbě.
Jako nějaký sáčky, fakt dobrej lup )
Na papíře byl Záznam za kráděž v supermarketu - tam bylo teda jak se jmenuji,bydliště a datum narození,chtěli občanku,ale odmítla jsem aby si opsali rodné číslo a číslo OP, prý je to jen záznam pro ně, kdybych prý náhodou ještě někdy něco ukradla,tak ať ví, že jsem tam brala mikroténové sáčky, takže prostě ať ví, že jsem zlodějka a pak kdyby toho bylo víc, tak že by se to řešilo s policií, ale pro teď to prý nic neznamená, nikam se to nehlásí a nic se prý neřeší..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.