Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych poradit ) Jak se skloňuje jméno "Nina" (ňina). Hlavně 3. pád. Jak se vyslovuje. Jestli "k ňině" nebo "k nině" nebo jinak. Díky za odpověď
)
Tak když vám to přijde divné, neříkejte "jdeme k Ňině", ale "jdemě na Ňinou".
ZA Ňinou!
A kdybys, Desi, četl tuto diskusi, věděl bys, že tazateli šlo o výslovnost.
Jdeme k Nině-Nina stojí jdeme k ní.Jdeme za Ninou-Nina jde a my za ní,jako husy,třeba.Jinak Ňina může napsat jen naprostý ignorant a neznalec češčyny.
doplněno 25.06.12 20:59:Četl jsem to celé a to vysvětlení neberu.Je to blbost.Vsadím se že to bere vážně.
Jednoduše: všechny pády jsou v tomto stejné, pokud za podobnou měkkou souhláskou bez háčku (d, t, n) následuje měkké i, vyslovuje se jakoby nad ní háček byl, například "díky" - vyslovujeme "Ď", "udělati" - vyslovujeme "Ť" nebo "nikdy" - vyslovujeme "Ň"...
Ninušku jsem měla ve školce a také moje milovbaná třídní ve 2.tř,ZŠ byla Nina. Měkce říkala rodina holčičce, tedy i ve školce jsme říkali Ňina, k Ňiňě. Ale tenkrát paní učitelce všichni říkali tvrdě Nyna, k Nyně. Takže záleží.
paní učitelka Nina Paulusová, měla nádherné jnéno, byla elegantní a voňavá a krásná a její tatínek byl zubař na malém městě. Byla to smetánka malého města. Takže mi se více líbí Nyna, k Nyně. I po 55ti letech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.