Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o mladší sestru

Od: didlinka odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně situace mé sestry. Moji rodiče jsou již 7 let rozvedení, otec se o mě a moji starší sestru ihned po rozvodu přestal zajímat a nezajímá se dodnes. Nejmladší sestru bral na dovolenou k moři,každý víkend bral k sobě a zahrňoval jí vším co chtěla, ale stejně v jako v našem případě to v jejich 14 letech skončilo. Všechny 3 jsme byli svěřeny do péče matky, která má na sebe hypotéku, další dluhy a jen jeden plat ze kterého prostě není schopna vyžít. Já již 4 roky bydlím s přítelem máme dceru, ale ta nejmladší je stále u matky (má již 15 let) často nemá ani co jíst, je terorizována matčiným přítelem a naše matka o tom všem ví a neřekne mu na to vůbec nic. V bytě 3+1 bydlí nejmladší sestra, matčin přítel s matkou, a nejstarší sestra s manželem. Nejstarší s manželem obývá dětský pokoj spolu s tou nejmladší na jedné poschoďové posteli. Jelikož jsou to dospělí lidé myslím, že není pro tu mladší zrovna vhodné poslouchat v noci přímo pod sebou jejich sexuální aktivity.
Chtěla bych se zeptat jestli je možné dostat nejmladší do své péče, jelikož k otci jít nechce a s matkou není k vydržení. Existuje vůbec možnost, že bych jí mohla dostat bez souhlasu rodičů jelikož ti nikdy nebudou souhlasit vzhledem k tomu že s objema nekomunikuji a je k tomu zcela jasný důvod.
Všem moc děkuji za radu :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Didlinko, tyto věci jsou hodně složité. Pokud není možnost, domluvit se s matkou po dobrém, aby se zachovala v zájmu dítěte, tedy Vaší sestry, pak by jste to musela řešit jedině soudní cestou. Dítě by muselo být matce odebráno z péče a svěřeno do náhradní péče rodinnému příslušníkovi. Ale tomu by muselo předcházet dlouhé šetření sociálky apod. a je to hodně velký psychický nátlak pro všechny zúčastněné. To je třeba si uvědomit. Pokud jste pevně rozhodnutá, pak udělejte první krok a doveďte sestru na úřad sociálních věcí pro děti a mládež. Pokud sestra nechce u matky být, ať jim na úřadě vše vypoví, oni se jí na vše též vyptají, udělají zápis a budou muset začít věc prošetřovat a zabývat se tím. Tím musíte začít. To spustí lavinu dalšího dění. Pokud se zjistí, že domácí prostředí a péče matky dítěti neprospívá, budou nakloněni tomu, aby další postup byl činěn ve prospěch dítěte a pomohou Vám s dalším. Je moc fajn, že má Vaše sestra tak fajn sestru, které na ní tolik záleží. To se dnes vidí čím dál méně a každý by to pro sourozence neudělal. Máte můj obdiv a sympatie. Moc držím palce Vám i sestře.

didlinka1
hodnocení

Já se o ni od 8 let starám, byla jsem u ní když se rodiče rozvedli a ona brečela že chce zpět domů, absolutně nechápala co se děje. Pak naše matka jezdila pořád k tomu svému příteli tak jsem zase byla s ní a tak se to celé vlastně začalo dít. Vím tedy přesně co se tam děje jelikož ten její přítel dělal t samé mě a zbavil se ě jen díky tomu, že jsem se odstěhovala a teď se chce zbavit i té nejmladší. já právě za právníkem půjdu akorát pořád s přítelem diskutujem jestli je vůbec možné aby sestra dostala do péče mladší sestru bez souhlasu obou rodičů, když otec s žádnou z nás nekomunikuje a pořád nám jen vyčítá rozvod jako bychom za ně mohly my a matka mě absolutně nesnáší protože já se mám dobře mám milujícího přítele který se o mě a o svou dceru stará naprosto skvěle. Jelikož ona si s tím svým přítel aby si ho udržela taky udělala dítě. Ta nevlastní nemá ani 3 roky a od 8 měsíců se o ni stará naše 70 letá babička (maminka mé matky) jelikož mama nebyla schopná platit z mateřské všechny své dluhy tak se musela vrátit do práce ale ještě do června bude brát i rodičák 7.600 takže teď vše vcelku platí. Ale já se děsím toho co bude pak

To je právě na rozhodnutí soudu po zvážení všech důkazů. Tam se přihlíží k potřebám dítěte a bude se i přihlížet k přání dítěte. Matka s tím souhlasit nemusí, musí se ale prokázat, že dítě v péči matky trpí, že je zanedbáváno atd. Advokáta si vezměte určitě, pomůže Vám situaci zvládnout a ustát. Bude vědět, jak se k čemu vyjádřit, aby to bylo prokazatelné a nezpochybnitelné atd. Je potřeba v první řadě uvědomit sociálku a učinit výpověď a oznámení tam. Bez toho se nepohnete dál a toto obejít nelze. Buďte určitě připravená i na to, že si budou prověřovat i Vaši domácnost a rodinu, aby si udělali obrázek o tom, zda je prostředí více vyhovující pro vaši sestru atd. Výhodou je, že má sestra 15 let a tudíž se bude brát v úvahu její slovo.

doplněno 25.06.12 10:50:

Tady nezáleží na tom, jaký vztah máte s matkou, ale na tom, jaký vztah máte se sestrou. Zřejmě jste její druhá máma a to nelze opomenout, jak se o ní vytrvale staráte a snažíte se o to, aby sestra měla lepší a klidnější podmínky k životu.

didlinka1
hodnocení

je to smutné ale musíme jí kupovat i boty jinak by chodila v diravých déšť ne déšť a to platí i o dalším oblečením. Jednu dobu jsem jí musela i prát a to když byla ve škole šikanováná posměchem spolužáků, že je špína a smrdí. Jelikož naše matka neměla ani na pračku

obe

Třeba by mohli pomoci zde

Evropský helsinský výbor - zdejte si do vyhle vyhledavače

existují i občanské poradny

didlinka1
hodnocení

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

sargo*
hodnocení

0x

Mmm, skvělá situace. Docela chápu, že chcete vzít sestru k sobě. Je s tím přítel skutečně bezvýhradně srozuměn? A opravdu zvládnete doma puberťáka, kterého vděk brzy přejde a začne vystrkovat růžky? A opravdu uživíte skoro-dospěláka, když jste nejspíš na mateřské? Zamyslete se nad tím velmi, protože budete muset být v roli autority zcela jiné než dřív.

Řekla bych, že v takovýchto podmínkách existuje i legální možnost, aby vám byla svěřena do péče, ale sama bych asi postupovala trochu, hmm, to není rada, jenom úvaha - komunikovat nutno začít, protože pořád jsou to její rodiče a bude to tak snadnější. Navíc by bylo dobré, abyste dostávala alimenty, které posílá otec (jak předpokládám). Přišlo by vhod získat na svou stranu zbývající sestru, která určitě nebude nerada, že má pokoj jenom pro sebe. Zkrátka zapojit politiku: matce to navrhnout zcela přátelsky, předložit jí, jak by to fungovalo, ten její přítel by mohl být na vaší straně, aby měli v bytě volněji - zkrátka, s trochou politikaření a domluv by se mohlo snadno stát, že budou všichni proti ní ve variantě, jakou chcete. A až kdyby byla hodně výrazně proti i po nějaké době, kdy by měla čas si to promyslet, předložit možnost, že by se to hnalo přes sociálku. Sestře je patnáct, v případě nějakých tahanic by měl její hlas výraznou váhu - ale vleklo by se to a vám ještě není tolik, pro nějaký soud a podobně by tam bylo velké riziko, že ji nezvládnete dovychovat. Každopádne držím palce.

didlinka1
hodnocení

Přítel je s tím zcela srozuměn a sanží me se o to už asi 2 roky. Jenže s mojí matkou se nedá vůbec nic řešit někdy mi příjde že je mentálně zaostalá jelikož vždy když se něco takového děje začne to řešit z celou rodinou a těm jí je líto tak jdou všichni proti mě a vždy to skončí tak že si ta nejmladší vše vymslela. Jenže já znám svoji matku i toho přítele a přesně vím jak to tam chodí bylo zcela normální že odjela na víkend k němu a mě ve 14 letech nechala s tou nejmladší doma v bytě s prázdnou lednici a 20 korunama že to máme do neděle vydržet. Uživit by jí 100% nebyl problém a ani s její pubertou jelikož od jejich 8 let se o ni starám, dokonce teď když měla volit školu jí naše matka chtěla poslat na to nejhorší učiliště jen ať má od ní pokoj. Díky nám šla na střední s maturitou kde bude mít alespoň nějaké šance na lepší zaměstnání. Vždy když má problém potřebuje pomoc a jde za námi. Často i v 15 brečí když k nám přijede v pátek a odjíždí domů v neděli že nechce zpátky. bohužel je problém i v tomto jelikož ona k nám vůbec nesmí a má zákaz k nám chodit od matky. Takže vždy měsíc lítá, uklízí nechá po sobě řvát a všechno překousne jen aby mohla po měsíci poprosit a jet k nám. s tou nejstarší se nedá mluvit vůbec jelikož je zcela na straně matky, protože chce ať na ní časem přepíše byt. Našeho otce tímto už vůbec nemůžem zatěžovat jelikož on má svoji přítelkyni a my ho zcela nezajímáme té nejstarší nešel ani na svatbu a naši dceru-svoji vnučku viděl jen asi 3x.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]