Nejste přihlášen/a.
Ahoj kolegové , vyznáte se v pojištění, poradíte? Začátkem června jsem úspěšně ukončila bakalářské studium
Podala jsem si jednu jedinou přihlášku na navazující mgr. obor. Nechci si dávat přihlášky nikam jinam, jde mi o tenhle konkrétní obor. Pokud jsem přijímačky neudělala (na výsledky musím čekat do začátku července), půjdu raději na rok pracovat. Chci si ale udělat prázdniny, i za cenu zaplacení sociálního a zdravotního pojištění. Jak by podle Vás bylo nejlepší postupovat? Za červen mi to - pokud vím - ještě uhradí stát a v momentě registrace na ÚP mi to opět platí stát, že? Takže když se např. v polovině srpna zaregistruji na ÚP, bude srpen již uhrazen státem? Nebo si budu muset zaplatit oba prázdninové měsíce? Nemáte odhad, kolik asi budu platit (nemám brigádu; daruji krev - pokud to má nějaký vliv)? A kde se toto pojištění platí? Díky, Claire
Červen je jasný - student. Červenec je v luftě - pokud nebudete přijata, tak alespoň posledního července se nahlásit na pracák a zaplatí za červenec zdravotní pojištění a nebo si zaplatit zdravotní sama 1 080,- Kč. Zdravotní je povinné, sociální platit nemusíte je dobrovolné. Sociální za vás za studenta také nehradil stát, ani pracák vám jej neuhradí.
doplněno 24.06.12 16:53:A kde se toto pojištění platí?
Nejlépe je osobně zajít za zdravotní pojišťovnu, vypsat přihlášku, někde se dá zaplatit přímo v pokladně, běžně se platí na účet.
doplněno 24.06.12 18:20:všímavý - máte pravdu, vypadla mě dobá " hájení" viz www.vysokeskoly.cz
Dokdy je absolvent studentem?
Jedna z věcí, která by měla čerstvé absolventy zajímat, je jejich nová pozice vůči státu. Dokud student studuje prezenčně, v řádné délce a bez přerušení a je mu méně než 26 let, nemusí se takřka o tyto sociálně-právní záležitosti zajímat. S oznámením oné dobré zprávy o úspěšném zakončení studia však začínají pracovat pomyslné odsýpací hodiny studentského života, nejčastěji se skrývajícího pod pojmem "status studenta".
Jak uvádí zákon o vysokých školách, "studium se řádně ukončuje absolvováním studia v příslušném studijním programu. Dnem ukončení studia je den, kdy byla vykonána státní zkouška předepsaná na závěr studia nebo její poslední část." Z toho vyplývá, že zakončením studia není až obdržení vysokoškolského diplomu (například na promoci), ale den poslední státní zkoušky. Od tohoto dne pak také začínají běžet lhůty pro splnění určitých závazků vůči státu _ jde zejména o sociální a zdravotní pojištění.
Ať bude student po absolutoriu pokračovat kamkoli, zdravotní pojištění je nutno začít hradit nejpozději první den poté, co mu skončí jakási doba "hájení". Za tu se považuje příslušný měsíc, kdy byly státní zkoušky vykonány, a pak ještě jeden následující (tzn. má-li student státnice v únoru, doba "hájení" mu končí 31. března atp.). Sociální pojištění se platí pouze v případě, že má absolvent nějaké zdanitelné příjmy. Platit si ho ovšem může dobrovolně.
Každopádně za vás hradí zdravotní pojištění stát za měsíc červen (pokud jste skutečně v červnu státnicovala). Za měsíc červenec hradí zdravotní pojištění stát pouze v případě, že v červenci po celý měsíc nebudete vykonávat výdělečnou činnost. Od srpna pak budete povinna buď si platit zdravotní pojištění jako samoplátce (1 080 Kč/měsíc) nebo se můžete kdykoliv, nejlépe koncem srpna (pobyt v čekárně ÚP nebývá zrovna příjemnou a voňavou záležitostí ) evidovat na ÚP a pak za vás zdravotní pojištění za měsíc srpen opět zaplatí stát.
Já teda nevím jak to je v tomto případu,ale dcera 3 roky z5 se po maturitě hlásila na "pracáku" až 1.9.Do 31.8 včetně to za středoškoláky po ukončení platí stát,takže předpokládám že i pro vyšší školy!
Takže pokud Tě (Vás) nepřijmou na další školu a to se dozvíš do konce prázdnin,tak na "pracák až 1,9.2012!
Manželka jako nezaměstnaná se inofmovala o výši zdravotního,kolik by musela platit při odhlášení z PÚ a z VoZP odpověděli že platba zdravotního by byla ve výši 1100kč (1080kč)!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.