Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předčasné doplacení úvěru - poplatek

Od: requied® odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

chystám se předčasně doplatit úvěr uzavřený roku 2008 u společnosti Santander.

Zažádal jsem si o vyúčtování, a v něm si napočítali 10 000,- poplatek za předčasné doplacení. (celková částka včetně tohoto poplatku je 79 000,-)

Na internetu jsem se dočetl o zákonu 145/2010 sb. který vstoupil v platnost 1.2011.

Tento zákon mimojiné říká, že poplatek za předčasné splacení může být max 1% z doplácené částky.

Nikde ale nemohu najít jestli je toto možné uplatnit i u úvěru který byl podepsán v roce 2008.
Máte stím někdo nějaké zkušenosti?
Děkuji za odpověďi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x
Obecně: zákon nemůže mít retrospektivní účinnost. Podle mne se tedy vztahuje pouze na půjčky/úvěry sjednané nejdříve v den, kdy nový zákon vstoupil v platnost. Co přesně máte sjednáno ve smlouvě?doplněno 18.07.12 13:26: Pro @robin : Děkuju za upozornění. Chtěla jsem napsat retroaktivní, nevím, proč jsem napsala retrospektivní ...
robin1*

Souhlasím s ivzez, jenom upřesním onen pojem se nazývá " retroaktivita " = zákon nepůsobí zpětně. Ve vámi citovaném zákoně najdete přímo v přechodných a závěrečných ustanoveních. Takže bohužel*plac*

lempl*
hodnocení

0x

Tohle by me taky moc zajimalo, já mam podobný problém s GE Money Auto. Nekde jsem se docet, že do roku 2010 to je max. 5%. Ve smlouve nic o predcasném splacení nemáš? Dej vědět jak si pochodil, akorat si nejsem jistej, jestli to není rozdíl uvěr/leasing , protože já mám úvěr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]