Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, letos budu poprvé podávat daňové přiznání z příjmu fyzických osob a zajímalo by mě zda mohu uplatnit výdaje paušálem. Jedná se o vedlejší volnou živnost. Dále by mě zajímalo pokud bych musela uplatnit výdaje skutečné, zda do nich mohu zahrnout i výdaje z roku 2011 kdy jsem zřizovala provozovnu (vybavení, revize..). Živnost jsem zahájila až v roce 2012, ale živnostenský list mám od roku 2011. Děkuji za odpověď.
Není důvod nepoužít paušál. Sice nepíšete v čem podnikáte, tak pro svou potřebu si najdete procenta, která lze uplatnit..
Skutečné výdaje z loňského roku na rozjezd provozovny - kdysi se tyhle částky dali použít, byly nějak omezené. Chce to prověřit na FÚ neboť už je to dávno co jsem tohle použila a navíc co platilo loni - letos neplatí atd.
doplněno 20.01.13 17:42:ne ne - paušál si povolíte sama
tak výdaje na rozjezd provozu z předešlého roku si můžete uplatnit, jak jsem psala nahoře. Jen jsem nevěděla, zda to ještě platí. Dnes vyšlo tohle:
Pokud jste podnikatel nováček, jako daňový výdaj můžete uplatnit také některé položky z období před zahájením podnikání _ čili z předcházejícího kalendářního roku. Jedná se zejména o zásoby a podobné výdaje, které jsou prokazatelně spojené se zahájením vaší podnikatelské činnosti.
Podle mého názoru můžete uplatnit paušální výdaje ve výši 60 % ( příští rok to bude rapidně méně, tuším kolem 24), pokud by jste chtěla uplatnit výdaje skutečné, můžete uplatnit všechny "paragony", které jsou příslušné k druhu podníkání a mají s tímto souvislost - ale pouze s datumem 1. 1 - 31. 12. 2012, neboť za toto období daňové přiznání předkládáte. Snad se nemýlím.
Ještě dodávám, že uplatníte buď paušál nebo skutečné výdaje, nikdy ne společně. Do příjmu patří také úroky za příjmy v roce 2012.
Píšete, že jste živnost zahájila v roce 2012, jenže živnost, je ohlašovací a počítá se od ohlášení, pokud ji nepřerušíte, či pozastavíte. Jinak byste měla podat Daňové přiznání i za rok 2011.
Ano můžete, zákon to dovoluje: dane.podnikatel.cz/...
Vyplnění daňového přiznání je v případě výdajových paušálů otázkou několika minut.
Výdajové paušály upravuje § 7 odstavec 7 zákona o daních z příjmů. Jejich výše je následující:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.