Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Danové přiznání-živnost

Od: baraka odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, letos budu poprvé podávat daňové přiznání z příjmu fyzických osob a zajímalo by mě zda mohu uplatnit výdaje paušálem. Jedná se o vedlejší volnou živnost. Dále by mě zajímalo pokud bych musela uplatnit výdaje skutečné, zda do nich mohu zahrnout i výdaje z roku 2011 kdy jsem zřizovala provozovnu (vybavení, revize..). Živnost jsem zahájila až v roce 2012, ale živnostenský list mám od roku 2011. Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Není důvod nepoužít paušál. Sice nepíšete v čem podnikáte, tak pro svou potřebu si najdete procenta, která lze uplatnit..

Skutečné výdaje z loňského roku na rozjezd provozovny - kdysi se tyhle částky dali použít, byly nějak omezené. Chce to prověřit na FÚ neboť už je to dávno co jsem tohle použila a navíc co platilo loni - letos neplatí atd.

doplněno 20.01.13 17:42:

ne ne - paušál si povolíte sama:)

doplněno 28.01.13 17:02:

tak výdaje na rozjezd provozu z předešlého roku si můžete uplatnit, jak jsem psala nahoře. Jen jsem nevěděla, zda to ještě platí. Dnes vyšlo tohle:

Pokud jste podnikatel nováček, jako daňový výdaj můžete uplatnit také některé položky z období před zahájením podnikání _ čili z předcházejícího kalendářního roku. Jedná se zejména o zásoby a podobné výdaje, které jsou prokazatelně spojené se zahájením vaší podnikatelské činnosti.

baraka
hodnocení

Děkuji za odpověď. Pokud bych uplatnila paušální výdaje musím to mít nějak povolené od FÚ? na základě nějaké žádosti?

sanyo*
hodnocení

0x

Podle mého názoru můžete uplatnit paušální výdaje ve výši 60 % ( příští rok to bude rapidně méně, tuším kolem 24), pokud by jste chtěla uplatnit výdaje skutečné, můžete uplatnit všechny "paragony", které jsou příslušné k druhu podníkání a mají s tímto souvislost - ale pouze s datumem 1. 1 - 31. 12. 2012, neboť za toto období daňové přiznání předkládáte. Snad se nemýlím.

sanyo*

Ještě dodávám, že uplatníte buď paušál nebo skutečné výdaje, nikdy ne společně. Do příjmu patří také úroky za příjmy v roce 2012.

Zda uplatníte výdaje skutečné nebo paušální, je Vaše volba. Záleží, jak to lépe vyjde. Náklady roku 2011, tedy předloňského, už uplatnit nemůžete.

pt®
hodnocení

0x

Píšete, že jste živnost zahájila v roce 2012, jenže živnost, je ohlašovací a počítá se od ohlášení, pokud ji nepřerušíte, či pozastavíte. Jinak byste měla podat Daňové přiznání i za rok 2011.

Ano můžete, zákon to dovoluje: dane.podnikatel.cz/...

Vyplnění daňového přiznání je v případě výdajových paušálů otázkou několika minut.

Výdajové paušály upravuje § 7 odstavec 7 zákona o daních z příjmů. Jejich výše je následující:

• 80 % pro příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a pro příjmy ze živností řemeslných
  • 60 % pro příjmy pro živnosti výjimkou příjmů ze živností řemeslných
  • 40 % pro příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů, pro příjmy plynoucí užití nebo poskytnutí práv z průmyslového či jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem, z jiné samostatné výdělečné činnosti
  • 30 % pro příjmy z pronájmu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]