Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jsem matka na RD,v roce 2011 jsem měla brigádu,dohoda o provedené práci.. Bohužel mi bylo špatně porazeno,že daně z tohoto se nemusí přiznávat.. Lze ještě teď podat žádost? pokud ji nepodám,je to problém? pokud jde žádat ještě,je reálná možnost,že když si odepíšu syna,že mi něco vrátí? Díky za rady
Dobrý den,
na mzdové účtárně si už žádat nemůžete (žádá se nejpozději do 15.2.). Žádost o vrácení daně lze podat na finančním úřadě v místě Vašeho bydliště nebo v místě sídla zaměstnavatele. Stačí si tam zajít a dají Vám příslušný formulář.Od zaměstnavatele si vyžádáte potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2011. Pokud jste nějakou daň zaplatila, pak je reálná možnost, že se Vám daň vrátí.
Nevím, kolik byl výdělek a jestli je tedy možnost vrátit Vám něco i na daňovém bonusu.
Pokud si o vrácení daně nezažádáta, nic se neděje, jen přijdete o případnou vratku daně, což je dle mého názoru škoda.
Doplním ron: Zaplacenou daň můžete dostat zpět, ale pozor: termín odevzdání dańového přiznání byl 1.4.2012. Když ho podáte až teď, budete za opoždění podle zákona pokutována částkou nejméně 500Kč. Tak si spočítejte, jestli se vám to vyplatí. Na daňový bonus jak psal(a) ron (když je sleva na dani na syna vyšší než daň, kterou jste zaplatila) , máte nárok jen v případě, že váš příjem byl vyšší než 6tinásobek minimální mzdy, což je cca 40000,-
výdělek byl kolem 12 000,- já se v tomhle absolutně nevyznám tak si mám zažádat nebo se na to vykašlat? pokud to nechám plavat,můžou na mě skočit,že jsem nepřiznala daně? děkuji za odpovědi!
skočit na vás může kdokoliv ale v tomto případě určitě ne kvůli nepřiznané dani
Z tohoto příjmu mi vychází daň 1800Kč, kterou měl strhnout a odvést zaměstnavatel. Takže můžete být v klidu, je zaplacena, pokud ne, zodpovědný je někdo jiný. Teď jde jen o to, jestli se vám vyplatí projít procedurou daňového přiznání, abyste tu odvedenou daň dostala zpět. Počítejte samozřejmě s tou pokutou, je daná zákonem a FU je povinný ji vymáhat.
Je tam ale několik neznámých, které to ovlivňují: Ta částka byla za 1 měsíc, nebo za více? Podepsala jste u zaměstnavatele Prohlášení poplatníka? (tzv. růžový papír). Pokud ano, je možné, že zaměstnavatel už slevu na syna uplatnil a daň vám potom vyšla nulová a není co vracet. Máte nějaký doklad o výplatě s rozepsáním hrubé mzdy, daně a pojištění? Nahlédněte tam. Nebo zavolejte na mzdovou účtárnu, co vám tenkrát vlastně strhli. Pak se můžeme bavit dál jak postupovat
Doplním psaja:
Pokuta 500 Kč se platí pouze v případě povinnosti podání daňového přiznání. V tomhle případě to neplatí.
Pokud byl výdělek 12.000 a za předpokladu, že jste měla podepsané daňové prohlášení u zaměstnavatele(růžový papír),
tak vypočtenou daň Vám pokryl základní odpočet na poplatníka a daň jste žádnou neodvedla. Pak by to tedy smysl nemělo.
Ale jak jsem řekla, nechte si vytisknou od zaměstnavatele povrzení o zdanitelných příjmech, případně zaplacená daň tam bude uvedena.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.