Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekvalifikace placená ÚP

Od: leeeee odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

od 4/12 jsem registrována na ÚP s podporou na 5 měsíců. Měla bych zájem o rekvalifikaci, pracovnice ÚP mi sdělila, že nárok mám až po 5měsících evidence. Je to skutečně tak? Po 5ti měsících je mi k ničemu, když by mi byl úřad ochoten proplatit kurs, vzhledem k tomu, že zůstanu bez příjmu... V našem městě začínají kurzy až v září, tedy po uplynutí mé podpůrčí doby, mohu podstoupit rekv. v jiném městě?

Zajímalo by mě, zda mám nárok na nějaké další dávky po uplynutí podpůrčí doby, trv. bydliště mám u rodičů, ale mám pronajatý byt.

Máte někdo prosím zkušenosti? Sice pevně doufám, že do září práci najdu, ale jsem trochu nervózní - coby, kdyby...

Díky, Leeeee

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Po dobu rekvalifikace byste měla mít nárok na podporu při rekvalifikaci, jinak "jenom" státní sociální podpora nebo pomoc v hmotné nouzi. Informace získáte na kontaktním místě úřadu práce.

leeeee
hodnocení

Ivzez - Díky, toto jsem četla na stránkách ÚP, jen mi právě není jasné, jestli tu podporu dostanu i šestý měsíc, kdy by probíhala rekvalifikace když mám s ohledem na věk nárok na 5 měsíců podpůrčí doby? V mém případě se jedná o pár dní, kurs je 14ti denní, intenzivní, 8h denně... Šla bych na něj hned, ale budou prázdniny, takže se začíná na začátku září, jenže já mám podporu do srpna...

Hodně se to mění, takže poradit přímo nedokážu. Jenom vzpomínky. Dělala jsem rekvalifikaci v roce 2001. Byla jsem už rok bez práce. Rekvalifikace trvala 3 měsíce, bylo to velice podrobné, perfektně připravené a lektorky byly vynikající, byly to profesorky EŠ. Těch 14 dní mi připadá jako špatný vtip. Co může člověk za 14 dní pochopit a naučit se natolik dobře, že by se tím mohl živit? Myslím, že nic + navíc praxe žádná. Nevidím to vůbec prospěšné, za těch pár dní to udělá z člověka pouze rychlokvašku, něco jako práva v Plzni. Když si uvědomíte, že jen učňák trvá 3 roky, co se vleje do hlavy za 14 dní? Nic.

Nás bylo asi 20 ženských a po skončení rekvalifikace sehnaly odpovídající práci jenom dvě, jedna navíc jen na pár měsíců. Ostatní nic. Po tu dobu rekvalifikace nám opět šly dávky v nezaměstnanosti, navíc trochu zvýšené. Já jezdila na rekvalifikaci denně na kole 30 km /15 km jedna cesta/, abych ušetřila. Kurs byl velice pěkně veden, ale opravdu mi to k ničemu nebylo.

Záleží i na věku. Když jsem žádala o rekvalifikaci v 52 letech, zamítli ji s tím, že už nejsem perspektivní pracovník. To člověk slyší velice rád, jak se blíží ke hrobu a jak ho ostatní dovedou ohodnotit.*plac*To nezaměstnaného vážně "potěší".

Slyšela jsem navíc, že v současné době musí mít žadatel o rekvalifikaci dohodnutého předem nějakého zaměstnavatele, který ho po absolvování rekvalifikace zaměstná. Aby ta rekvalifikace neproběhla zbytečně. A i to je velice těžké, takřka nesplnitelné. Kdo bude čekat na člověka se 14 denním kursem, když se mu mezitím hlásí již vyškolení pracovníci, navíc už s praxí? To by musel být buď strejček, nebo je to utopie.

Přesto Vám přeji hodně štěstí, budete ho potřebovat. *placni*Jaga.

iz*

Nárok na podporu při rekvalifikaci budete mít po dobu rekvalifikace (zmíněných 14 dnů).

Abych byla upřímná, také nechápu, proč ÚP s rekvalifikacemi čekají až na skončení podpůrčí doby. Rekvalifikace může uchazeči pomoci najít práci rychleji (samozřejmě ne vždy, ale určitá šance to je), takže by třeba ani nemusel celou podpůrčí dobu vyčerpat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]