Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vystupování na pracovišti - BOZP

Od: oyo odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

dnes se se mnou podělila sousedka o tuto zkušenost.

Byla v práci nemocná a měla rozbitý zámek od skřínky, ve skřínce měla profi pracovní obuv / zdravotnické sandály vyfasované ve zdravotnictví, kde se vyměnovaly pouze když dosloužily/ kožené/

Ona z tohoto pracoviště odešla a vzala si je na přezutí na nové nenavazující pracoviště /né ve zdravotnictví takže jsou jejím majetkem./

Při její nemoci zůstaly na pracovišti ve skřínce a její nadřizená na současném pracovišti/ boty nebyly ve stavu na vyhození 1 rok používané/

Jí je nemilosrdně bez informací vyhodila?*zed*Nyní po zkušební době nadřízená skončila a sousedka se vrátila po nemoci zpět na pracoviště a boty nikde. Je to normální?Co na to právo Ochrana zdraví , majetku etc. Lze ji žalovat za krádež, či jak řešit?Nechápu, mne doma učili, že si cizích věcí nemám všímat, ono již to neplatí?To si může neustále pořizovat novou obuv ...

Ještě by mne zajímalo, když jim bylo na pracovišti nařízeno, že za sebou budou zavírat dveře do mrazícího boxu lednice, s tím, že dveře jdou zevnitř otevřít?*hej*Když se tam někomu udělá špatně, nebo se rozbije zámek co potom a zústane tam? Nemyslí, že by pracovník BOZP měl k tomuto souhlasné stanovisko?,

děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

3x

Buď je měla uzamčené ve skříňce -> přečin krádež podle § 205 odst. 1 písm. b) zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník , nebo neměla uzamčené ve skříňce, přestupek proti majetku § 50 odst. 1 písm. a) zák. ČNR č. 200/1990 Sb., zákon o přestupcích.

oyo
hodnocení

Když se schumělí tak se schumelí, právě, že se jí stalo, že než onemocněla novému zámku .Má ještě účtenku z OBI se pokazila stavítka a ten l nešel tak požádala ochranku a ten jí jej odřezal ovšem na skřínce před odchoden z práce zůstal zaháknutý/ snad je to srozumitelné/

iz*
hodnocení

3x

Dobrý den, ohledně BOZP by se Vaše známá měla obrátit na bezpečnostního technika. Pracovní obuv byla povinna při skončení zaměstnání vrátit zaměstnavateli.

doplněno 05.03.13 17:14:

Oyo, není-li na pracovišti technik BOZP, a neproškolil-li zaměstnavatel zaměstnance, doporučuji obrátit se na inspektorát práce.

Podnět ke kontrole lze podat i anonymně, takže se sousedka nemusí obávat ztráty zaměstnání. Nedozví se sice výsledek kontroly, ale změnu k lepšímu by měla zaznamenat na pracovišti.

___ Požadavek na uzavírání mrazicího boxu v době, kdy je uvnitř některý zaměstnanec, podle mne nepochází od vedení firmy, myslím, že jde o nesmyslný požadavek neproškoleného nadřízeného.

___ Obuví se PČR asi příliš zabývat nebude (škoda < 5.000 Kč), ale mohlo by ji zajímat vloupání do skříňky. Jestli však skříňka nebyla uzamčena, nebude to podle mne řešit vůbec.

oyo
hodnocení

uf to byla rychlost děkuji...

Ivzez na původním pracovišti ,,za dobré chování,, byly ponechány tzv. zaměstnavatel netrval na vrácení byly použité ...Při ukončení poměru se nevrací obuv. jen jsem nevysvětlila dostatečně.

Repkin

díky moc ohledně lednice jsem poradila sousedce, že je tam epileptik mezi zaměstnanci, pokud by se mu udělalo v lednici špatně tak, že je to na prokurátora .

Bohužel bezpečák se na pracovišti nevyskytuje ani školení žádné nebylo...

ifkali*

Máte pravdu, já taky obuv nevracela. Obuv se nevrací z hyg. dův, páč nejde vyprat.

Jinak běžně v dobe PN jsem byla upozorněna, že nesmíme nic nechávat ve skřínkách.Mmch co bylo mimo skřínku se třeba automaticky vhazovalo. To bylo kdysi u předchozího zaměstnavatele. Dokonce bylo i to, že námatkové byla otevřena skřínka bez mé přítomnosti, proto bylo upozornění, že doklady nesmí být taky ve skřínce.

doplněno 05.03.13 17:23:

To byla občas kontrola ochranky, zda tam nemá někdo zboží. Takže skřínka pouze oblečení a pak zvlášt´ malá skřínka pouze na boty.

Počas dovolené, a doby PN zabezpečit, že obě budou prázdné otevřené, to jsem podpisem tenkrát musela odsouhlasit.

oyo
hodnocení

Bodík již nemám přesto děkuji*palec*

oyo
hodnocení

Ivzez , také mne napadal Inspektorát asi jí poradím, protože mi tyto požadavky přijdou zcela zcestné, vypadlo, z ní, že pokud bude mít u sebe mobil a zvedne jej při volání 500,- dolů. Pokud to nepomůže hodit jim jej do kýble s vodou.

Nechápu něčí sebevědomí*zed*.

Tem mrázák má na svědomí vedoucí pobočky nebo´t , když jej špatně zavřou , tak jim hvízdá v kanceláři. Botky má na svědomí vedoucí úseku, a ta by tedy pořádný zářez potřebovala mladá a drzá...

andrea1*
hodnocení

2x

Je rozhodující, jestli ona obuv byla na novém pracovišti předepsána. Technik BOZP vypracovává v součinnosti s vedoucími pracovišť Seznam OOPP pro jednotlivá pracoviště. Tento seznam OOPP vychází z vyhodnocení rizik možného poškození zdraví při práci. Dle tohoto seznamu musí pracovník obdržet všechny OOPP tedy i obuv. V případě, že se jedná o pracoviště, kde obuv není předepsána, tak se samozřejmě neposkytuje. O tom zda byly OOPP pracovníkovi vydány stvrzuje svým podpisem na Evidenšní kartě OOPP vystavené na jeho jméno. Za stav BOZP na pracovišti odpovídá jeho vedoucí. Jestliže se jedná o obuv soukromou, kterou vedoucí vyhodila, postpuje se podle zákonů jak již výše uvedeno. Jestliže se jedná o obuv předepsanou pro práci, musi vedoucí pracovníkovi poskytnout obuv novou. Jestliže pracovník od firmy odchází, některé firmy pracovníkovi jeho obuv, která by se stejně vyhodila, odprodají za nějakou zůstatkovou cenu a nebo ji i darují. Jinak se obuv, jako všechny další OOPP, vracejí. Firma má zřejmě smluvního technika BOZP, který do ní pravidelně dochází např. 1x týdně. Záleží na velikosti firmy. Co se týče mrazícího boxu, pracovník má právo, dle zákoníku práce, odmítnout splnění prac. úkolu, pokud má za to, že jeho splněním by přivodil sobě, nebo někomu jinému, újmu na zdraví a nesmí být za to postihován. Tady by měla vedoucí vědět, jakým způsobem je zajištěno, že pracovník za každých okolností v mrazícím boxu nezůstane a s tím své podřízené seznámit.

oyo
hodnocení

Jste skvělí,*hej* já tušila, že to nebude jen tak...

Ifkali -Źádný papír, že nebude nic ve skřínce během PN nikdo nepodepisoval!

Andej - v tomto případě, se o žádný přepis obuvi nejedná rozumím co máte na mysli.Asi jsem se příliš rozepsala, chtěla jsmevyzdvihnout, že se skutečně jednalo o pracovní sandály profi anatomické néé nic od Větví.:D Ona pouze skončila ve zdravotnictví a obuv jí zůstala, přešla z nutnosti do Supermerkáda tedy s obuví svou vlastní. Tam žádnou obuv by´t pracovní zaměstnavatel neposkytl.

Co se týče mrazícího boxu, pracovník má právo, dle zákoníku práce, odmítnout splnění prac. úkolu, pokud má za to, že jeho splněním by přivodil sobě, nebo někomu jinému, újmu na zdraví a nesmí být za to postihován. Tady by měla vedoucí vědět, jakým způsobem je zajištěno, že pracovník za každých okolností v mrazícím boxu nezůstane a s tím své podřízené seznámit.

Prosím, existuje odkaz přímo konkrétně v zákoně který na toto poukazuje...tuším cosi jako ochrana zdraví při práci

Ten epileptik měl před čáskem cca týden epizodu... takže celkem odvaha...

andrea1*

Toto je v zákoníku práce. Od § 101 začíná BOZP a najdete tam potřebné informace i povinnosti vedoucích atd. Vkládám vám okopírované znění ZP § 106 kde je uvedeno odmítnutí práce zaměstnancem.

(2) Zaměstnanec je oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance.
(3) Zaměstnanec má právo a povinnost podílet se na vytváření bezpečného a zdraví neohrožujícího pracovního prostředí, a to zejména uplatňováním stanovených a zaměstnavatelem přijatých opatření a svou účastí na řešení otázek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

(4) Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví fyzických osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci.

doplněno 05.03.13 23:16:

Montérky nejsou ochranná prac.pomůcka. Neslouží k ochraně zdraví. Není proto povinností firmy tyto oděvy přidělovat. Něco jiného je přidělování oděvů z důvodu hygieny a tzv. správné výrobní praxe. Pokud firma montérky přidělí, je její povinností se starat o jejich údržbu tj. praní. Mnohde se to řeší tak, že pracovníkům přidělí prací prášky a pracovníci si pak perou montérky doma sami.

doplněno 05.03.13 23:28:

Ve firmě, jak je patrné, dochází k hrubému porušování BOZP. Bylo by zde na místě, jak již píše výše Ivzez, obrátit se na Oblastní inspektorát práce. Kam nechodí kontroly, tak to potom mnohdy dopadá všelijak. Divím se ale zaměstnavateli, že si toto troufne riskovat. Neprovádět školení, nepřidělovat OOPP, neodstraňovat rizika.

oyo
hodnocení

Díky moc , kdysi jsem okolo těchto paragrafů běžela základy práv, bohužel jsem si nepamatoval přesné znění, je to již dávno...

Montérky - čelenka, zástěra a mikina... tím končím Tvá Máňa to jen na vysvětlenou žádná zdravotní obuv a propiska to již by byl luxus.

oyo
hodnocení

Fasovali pouze jak ona říká odelhčeně,, montérky,,*smich*:D

majsterjoe*
hodnocení

1x

Ja jen k osobni zkusenosti s mrazicim boxem, lednici.

Kazde takove zarizeni, se zavirat musi. Vznikala by obrovska skoda. Ale, je na to predpis, ze kazde takove zarizeni musi mit zevnitr zvonek, klakson tak, aby v pripade zamceni z venku (nebo rozbiti zamku) se slo dovolat pomoci.

oyo
hodnocení

Nic takového tam není...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]