Nejste přihlášen/a.
Když mám na kontrolce napsáno neschopen práce do 21.6.,mám být ještě 21.6.doma,nebo jít už do práce?Nevím jestli je to včetně toho 21.6.,nebo ne.
Je to včetně, takže do práce jdete až 22.6. Pouze v případě, že by jste měl plánovanou noční směnu na 22.6., nastupujete už 21.6. Noční směna se překlápí do následujícího dne.
Domnívám se, že v případě noční směny, by byl nástup až na směnu z 22. na 23. 6. - tedy na směnu, která začíná 22. Tazatel není až do 21. 6. do 24.00 hodin včetně schopen práce.
Noční směna, na kterou se nastupuje 21.6.2012 je vlastně odpracovaná plánovaná směna 22.6.2012. Noční směna se vždy překlopí do následujícího dne. Je možno na niv tomto případě nastoupit ve 24.00 hodin a dvě hodiny si vzít třeba náhradní volno, ale nedělá se to tak.
Uvádím jen poznatky ze své praxe.
Já se u nočních směn setkávám s tím, že se celé posuzují podle dne, kdy začaly. Např. směna z pátku na sobotu se celá posuzuje jako páteční (tedy bez nároku na příplatek za práci v sobotu) a směna z neděle na pondělí jako nedělní (tedy s nárokem na příplatek). Ale je možné, že se to jinde posuzuje jinak.
V případě nemoci bych se ale přikláněla k nástupu až na směnu, která začíná 22., protože zaměstnavatel je povinen zabezpečit, aby práci vykonávali zaměstnanci způsobilí i po zdravotní stránce. Jde sice jenom o dvě hodiny, ale neriskovala bych případné problémy.
Je zřejmé, že je to tedy u vás jinak. U nás se např. nastupuje v neděli 22.00 na noční směnu, bere se tato směna jako odpracovaná směna pondělní. A příplatek za práci v neděli dostane zaměstnanec za dvě hodiny do půlnoci dle zákoníku práce. Je nelogické, že v posuzování příplatků se směna půlí, ale je to tak. Tzv. překlápění nočních směn máme nastavené právě kvůli nemocenské. Měli jsem už několikrát kontrolu z ČSSZ a náš postup shledala správný. Ale jak říkám, nehádám se, je možné , že jinde je to jinak.
Neměla jsem na mysli ČSSZ. Posuzovat pracovní směnu lze několika způsoby a všechny jsou správné.
Problém vidím v tom, že by zaměstnanec odpracoval dvě hodiny ve stavu práce neschopných. Např. v případě, že by v těchto dvou hodinách došlo ke vzniku nějaké škody (neumím si představit, jak by za ni zaměstnanec mohl odpovídat, když byl práce neschopen) nebo (nedejbože) k pracovnímu úrazu. Pak by mohl mít zaměstnavatel dost nepříjemné problémy. Zařazením zaměstnance až do další pracovní směny by tomu předešel.
doplněno 20.06.12 20:46:Je-li v místě noční doprava, přicházel by v úvahu pozdější nástup na směnu - ale ne hned od půlnoci. Do půlnoci je zaměstnanec práce neschopen, teprve po skončení neschopenky by se mohl vydat na cestu do zaměstnání.
Je to pravda, ale Váš lékař je buď vtipálek, nebo nějaký až moc poctivý. V pátek poslat do práce! Můj doktor ukončil kontrolku pátkem a člověk měl ještě sobotu a neděli na takové to doladění. A v pondělí mazal.
Ten pátek je krutý. Ale díky za zaměstnání, že ho máte a že jste se uzdravil. Co naděláte? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.