Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak získává peníze vaše obec?

Od: dobromysl* odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny. Znáte někdo obec, která získává peníze nějakou vlastní aktivitou? Nemám na mysli tahání peněz z kapes spoluobčanů pomocí daně z nemovitostí při místním koeficientu 5.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Znám - obec hospodaří v lesích, těžba dřeva, dotace na zalesnění.Občan si může objednat např. poorání zahrádky, posečení louky ... a obec za paktel svými mini strojky tuto sllužbu dělá. Pořádá akce - jezdecký den, mini bazary. Z akcí pro dospělé financuje akce pro děti. Obec vlastní sběrný dvůr, obyvatelé obce zdarma mohu dovést cokoliv (mimo stavební sutě), obec toto rozebírá a třídí a prodává odběratelům k dalšímu zpracování.

buss
hodnocení

2x

Jistě že to jde, a proč by nešlo? Proč by obec nemohla podnikat? A co tak městské podniky? Prádelny, stavební podniky, doprava, elektrárny..., nemáte koupaliště, sportovní zařízení ve vlastnictví obce?
Obec má, vlastní majetek.

Kdo píše NE, proč by obec měla být vyloučena z podnikání? To musíte napsat která norma jim to zakazuje. Ano, mohou prodělat, zadlužit se, ale když jsou blbí na radnici...
Takže si přečtěte zákon o obcích.
Koeficienty u daní z nemovitostí jsou určené podle velikostí obce a o kolik může zvýšit/snížit. Takže dědinka si nedá 5.

doplněno 20.06.12 10:45:

Babajaga
Ale to je chyba obce, u nás se vietkongové na trzích nevyskytují, trhy farmářské, zemědělské.. co by tam prodávali? A je to na obci, jak určí pravidla. Třeba výrobci potravin (i regionální) a je to. Že by vietnamci špihlali hrábě, dělali karborundum brousky, sýry...?

hodnocení

1x

Jde to. Nedaleko nás je velká obec, kde se už asi 30 let pořádají pravidelné nedělní trhy. Začalo to vcelku nevinně, jen zeleninou a kuřaty a protože obec je na hlavním tahu, co se týče vlaků i autobusů, rozrostlo se to do nevídaných rozměrů. Koupíte tam, na co si vzpomenete. Dceři boty, sobě gorbáčky, klukovi maskáčovou sopravu a muži třeba výfuk ke Š 120. A navíc štěně.

Obec neskutečně vydělává: vstupné je sice pouhých 5 korun, ale kolik lidí tam týdně projde. K tomu se platí za parkování a prodejci, samozřejmě za místa.

Nechodím tam ráda, snad jenom na jaře pro sadbu. Hodně stánků je Vietnamců a to jejich zboží se koupí všude, netřeba jezdit na trhy. Všude křik a nával a nutno si hlídat peněženku opravdu bedlivě.

Největší sláva byla tak před 10 - 15 lety, dnes už to pomaloučku utichá, přesto je to pořád ještě dost velké.

Obec má peněz a může si pořídit pro občany úplně všechno. Nedávno jsem četla, kolik má OU v současné době na 1 obyvatele a byla to ohromná částka. Ale je jasné, že v každé obci se jen tak trhy pořídit nemohou. Jaga.

doplněno 20.06.12 12:07:

A ještě obec dá svým občanům 1 x týdně vydělat. V neděli zasednou ženské do budek a vybírají vstupné. Chlapi vybírají na parkovišti. A po skončení trhů nastoupí četa a uklidí prostranství. je tam plno papírů a krabic, ale když za to OU zaplatí, proč by to neuklidili, že?

hankauk*
hodnocení

0x

A jde to vůbec? Pokud by obec nějakým způsobem získávala finační prostředky - vlastní aktivity - tak by musela mít asi živnostenské oprávnění a platit daně z příjmu, atd. A to si myslím, že ani nejde. Nebo ano?! Nikdy jsem o tom neslyšela.

lolaprasatkova
hodnocení

0x

Ne , já ne. Obce jsou mistři na rozprodej majetku a zvyšování daní. Zrovna tento týden jsme s rodiči řešili nářky školy. Škola v centru města má velké plochy na parkování kde parkují jejich zaměstnanci. Pořád pláčou, že nemají peníze. Říkali jsme si proč to nepronajmou? U obce : plochy na reklamu, pronájem kulturního domu , proč nevyužívají odsouzené pro práce v obci atd.

hankauk*

Školu spravuje město, tudíž město bude i majitelem. O tom, jak by bylo parkoviště využito, musí rozhodnout zastupitelstvo města, ev. jeho rada. Otázkou je, zda by tam pak někdo parkoval, když by parkovávní nebylo zdarma?!

lolaprasatkova

Já uváděla příklady

buss

Juj a už jsi byla ve městě? Tam jsou placená parkoviště a zajeď se podívat/zaparkovat třeba do Pardubic a jinde..., v drtivé většině jsou v centru placená. Ale třeba od 18 hod. do 06-08 zadarmiko. Ano, je s tím problém, pak jsou obsazeny neplacená, úředníky, kupci ulice v okolí kde se neplatí. Po odjezdu obyvatel do práce se to obsazují tito. Ale je to majetek obce, tudíž rozhoduje ona, občané.

lolaprasatkova

To myslím mě a ptáš se mě zda jsem byla ve městě?

dobromysl*
hodnocení

U nás zvedli daně, přitom žijeme v oblasti s nízkou dostupností bez pracovních míst. Většina lidí někam dojíždí. Proto hledám inspiraci, jak z toho ven.

repkin*
hodnocení

0x

Naše město bohužel profituje z místních heren, vzhledem k tomu, že v naší městské čtvrti je na hlavní silnici a současně hlavním tahu na Ústí nad Labem nejvíce bazarů a zastaváren, vedle nich spousty heren, tak se sem stahuje největší pakáž nejen ze širokého okolí, ale i ze Slovenska. Abych nebyl za rasistu, tak záměrně zalčuji podstatnou okolnost. *afro* Takže sice nejsme vesnice a není to vlastním přičiněním, ale příspěvek do městské kasy to je a myslím si že né zrovna malý. Dalším velkým příspěvkem podle mne bude prodej a nájem městských pozemků. Naopak menší suma peněz bude za placené parkování (což se mi zdá v našem městě nejen drahé, ale také špatně nastavené parkovací automaty). V to se mi naopak líbí např. Hodonín. Následně plynou další peníze, převážně z turismu a občasného kulturního dění ve městě.

dobromysl*
hodnocení

Děkuji moc za Vaše nápady. Dnes jsme si vymohli na zastupitelstvu schůzi s tématem daně z nemovitostí. Potřebujeme zastupitele přesvědčit, aby je snížili.

Jestli máte ještě nějaké nápady, sem s nimi. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]