Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstupné ze zdravotních důvodů

Od: zonbik* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den ,jsem po operaci olistézy ještě marodím a lékaři mi nebylo doporučeno se do zaměstnání vracet.Byla jsem u závodní doktorky na výstupní kontrolu ta mi to sama potvrdila,že dosavadní zaměstnání už nemůžu vykonávat.Mám nárok na odstupné?Smlouvu mám na dobu neurčitou.Děkuji za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivik*
hodnocení

3x

Asi bych se zkusila zeptat svého zaměstnavatele, jestli pro mě nemá jinou méně náročnou práci a pak teprve bych uvažovala o odchodu, raději se poraďte s někým, kdo se vyzná, ať nezůstanete bez práce.Máte tam odbory, ti mají právníka, tak se zeptejte a pokud nemáte odbory, zajděte k právníkovi a poraďte se předem...

hodnocení

2x

Dobrý den. Pokud by Vám výpověď dal zaměstnavatel podle § 52 písm. d) a c) zákoníku práce, potom by Vám odstupné náleželo. Pokud výpověď dáte sama ze zdravotních důvodů, pak Vám odstupné nenáleží. Ale nebude se Vám krátit podpora v nezaměstnanosti tím pádem, protože jsou to vážné důvody k ukončení prac. poměru z Vaší strany, nebo dohodou.

doplněno 05.03.13 14:57:

Ještě přidávám odkaz na zákoník práce § 52:

business.center.cz/...

ovšem pokud se nejedná o nemoc z povolání, tak může dát zaměstnavatel výpověď podle písmene E, a potom odstupné nenáleží.

iz*
hodnocení

2x

Nemůžete-li na základě posudku závodního lékaře dále vykonávat sjednaný druh práce, je zaměstnavatel povinen Vás do 15 dnů od doručení posudku převést na jinou vhodnou práci. Nebude-li pro Vás takovou práci mít, může Vám dát výpověď.

Nárok na odstupné se odvíjí od důvodu uvedeného v písemné výpovědi. Není-li příčinou Vaší zdravotní nezpůsobilosti nemoc z povolání nebo pracovní úraz, dal by Vám zaměstnavatel výpověď podle § 52 písm. e) bez nároku na odstupné.

V případě nezpůsobilosti z důvodu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání dávají zaměstnavatelé podle mých zkušeností přednost výpovědi z organizačních důvodů (§ 52 písm. c), protože v takové případě náleží odstupné "jenom" ve výši max. trojnásobku průměrného výdělku (násobek závisí na délce zaměstnání).

Pokud by Vám zaměstnavatel dal výpověď podle § 52 písm. d), náleželo by Vám odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku.

O důvodu výpovědi rozhoduje ten, kdo výpověď dává. Ztráta zdravotní nezpůsobilosti vykonávat sjednaný druh práce tedy sama o sobě neznamená automatický nárok na odstupné.

___ Pro úplnost:

Pokud by Vás zaměstnavatel v uvedené lhůtě na jinou práci nepřevedl, mohla byste od 16. dne pracovní poměr okamžitě zrušit (to není výpověď!) podle § 56, odst. 1 písm. a).

V takovém případě byste podle § 56, odst. 2 měla nárok na náhradu mzdy za dobu odpovídající chybějící výpovědní době (zpravidla za dobu 2 měsíců).

Ani v případě zrušení pracovního poměru by se Vám následně nekrátila podpora v nezaměstnanosti (jde o vážný důvod skončení zaměstnání).

Přeji brzké zlepšení zdravotního stavu!

stirecek*
hodnocení

2x
Jestli to nemáte pracovní úraz či nemoc z povolání odstupné urcite nedostanete. Nechte si napsat od závodní lékařky nový posudek a zaměstnavatel vás může převézt na jinou práci dle tohoto posudku. Ma na to 15 dnů, pak můžete pracovní poměr okamžitě zrušit s nárokem na výpovědní lhůtu, jak psala ivzez. Předpokládám, ze vám ale dá paragraf 52 psím e). Déčko určitě ne. Pokud odejdete na "dohodu" nechte si tam napsat důvod-zdravotni důvody, Jinak se bude krátit podpora.

zonbik*
hodnocení

Jiná práce tam na 100% není,která by odpovídala mému zdravotnímu stavu.Ted do konce dubna jeste marodim,pak dam vypoved na dohodu.Jako pracovní úraz to nemám a kdybych si to nechala napsat jako nemoc z povolání ,doktorka mě upozornila,že pak bych měla posudek v záznamech a už bych si těžko našla práci.Už takto to bude omezené s hledáním práce.Pak půjdu na pracák a uvidíme co dál.Díky za info

stirecek*
Mezi námi, výpověď bych nedával, počkal bych jak se vyjádří zaměstnavatel. Taky bych chtel říct, ze nemoc z povolání se nedá napsat a vaše doktorka nemá pravdu . Na jedné straně chcete odejít z práce kterou kvuli nemoc nemůžete vykonávat, na straně druhé to chcete maskovat, aby jste získala praci někde jinde. Pokud teda je vaše nemoc na seznamu nemoci z povolání a jste si jistá, ze jste ji získala v nynějším zaměstnání, můžete to zkusit na klinice pracovního lékařství. Jediné tam vám múzou nemoc z povolání prokázat a přiznat. Nikde jinde vám ji nenapíší. Trochu nechápu proc nebo co, ale v případě prokázání se bavíme o několika stovkách tisíc odškodnění, spolu s odstupnym 12mes máte nějakých půl mega nebo i víc, navíc doživotní (do 65let) rentu. Takže nechápu důvod neco maskovat, protoze zdravi máte jen jedno a jestli jste na tom relativně lépe, můžete dál pracovat u nynějšího zaměstnavatele. Měnit zaměstnavatelé je podle mě v tomto případě blbost.
iz*

Zonbiku, "výpověď na dohodu" neexistuje. Buď se se zaměstnavatelem dohodnete (zaměstnavatel není povinen souhlasit), pak půjde o dohodu, nebo nedohodnete a pak byste musela dát výpověď.

Vám může být úplně jedno, jestli zaměstnavatel jinou práci má nebo ne. To je problém zaměstnavatele (Vy jej řešit nemusíte).

Nemoc budete mít uvedenu ve zdravotní kartě, nikoliv v pracovních záznamech. Budete-li práci hledat v jiném oboru (a to asi už kvůli svému zdraví budete), nemusí mít na hledání nového zaměstnání vliv.

O zdravotních problémech se potenciální zaměstnavatel dozví spíše z důvodu skončení zaměstnání. Budou-li ve výpovědi nebo v dohodě uvedeny zdravotní důvody, pravděpodobně se o nich potenciální zaměstnavatel dozví. Neuvedete-li je, bude se Vám krátit podpora.

___ Máte-li zdravotní problémy, bylo by dobré se nechat vyšetřit na klinice pracovního lékařství. Pokud byste kvůli nemoci z povolání musela přijmout méně placenou práci, měla byste pravděpodobně nárok na tzv. rentu z povinného pojištění zaměstnavatele (dokud budete mít nižší výdělek, do vyléčení nebo do dovršení důchodového věku).

Neřešte problém za svého zaměstnavatele (převedení na vhodnou práci je opravdu jeho starost) a soustřeďte se na své zdraví a na případný nárok na rentu!

zonbik*
hodnocení

Rozhodně nic maskovat nechci.Nenastoupím do nějaké práce,která by mi vadila při mém zdravotním stavu.Závodní doktorka mi řekla,že už takto budu mit problém s hledáním zaměstnání.A kdybych to chtěla jako nemoc z povolání musela bych na hygienu atd a měla bych to napsane v papírech a moje hledání v zaměstnání by se ještě víc zúžilo už na vždy.A prý ta olistéza nemusí byt vlivem ze zaměstnání,že by mi to nemuseli stejně uznat.Asi spolupracuje s fabrikou a chtěla mě odradit,aby mi pak zaměstnavatel nemusel vyplácet odstupné.Ted už je pozdě papíry už jsem podepsala a doktorka je odeslala zaměstnavateli.Bohužel jsem o tom nic nevěděla a zalekla jsem se toho,že bych si pak už nenašla žádnou práci do budoucna.Musim se vyvarovat rotacím,předklonům,zvedání težších břemena delsimu sezeni a sedět musím na takovém klínu s válečkem za zády.Do toho mám ještě nemocné kyčle na ty mám 1. stupen invalidního důchodu.Ještě mi řekla doktorka,že pro mě je tak dobré pracovat na 4 h denně a jak mě začnou bolet záda musím změnit polohu.

zonbik*
hodnocení

Záda mě bolela vždy z práce obvodní mi dala injekci to pomohlo.Takto se to občas opakovalo.Nikdy mě nikam obvodní neposlala já se nemohla narovnat po injekci se ulevilo.V roce 2011 záda bolela vic a častěji.Až jednoho dne jsem v práci šla k zemi podlomily se mi nohy a uz jsem nevstala šílená bolest .V práci mě pomohli vstát a posadi na židli i to strašně bolelo.Pak jsem jela do nemocnice rentgeny CT,magnet.Tam zjistili posunute obratle o 8,5 mm a zúžený míšní kanál.Kapačky ,rehabilitace.Marodila jsem a každý 3 týdny jsem měla blokády nemohla vstát z postele,nenarovnala jsem se a kapačky už nepomáhaly.neurolog tvrdil,že na operaci to není,Jenže to nebylo k žití ja nemohla ani sedet ,pak jsem se nemohla narovnat.Chtěla jsem doporuceni k neurochirurgům a to mi napsat nechtěl.Ze sve vlastní iniciativy jsem se tam dostala a tam mi řekli,že je to na operaci.Pak mě odoperovali a je mi už vcelku fajn pokud nic nedělám.Ale jak bych špatně seděla ,předkláněla se atd záda by bolela.Proto se musím těm pohybům vyhýbat a na invalidku 2.stupně to není.Lidi jsou natom i hůř já vím.Já jsem ráda,že po té operaci se mi vyýrazně ulevilo jinak nevim co bych dělala.Předtím to nebylo k žití.Proto řeším práci,která není pomalu ani pro zdravého člověka.

stirecek*
Zonbiku vy jste nás nepochopila. Renta je doplatek do průměrného výdělku dosahovaným pred zjištěním nemoci z povolání. Od tohoto výdělku (hrubeho) se odečítá minimální mzda a ID , rozdíl pak měsíčně vyplatí pojišťovna. V konečném součtu můžete mít tolik, co v poledním zaměstnání, pak teda nemusíte mít starosti s hledáním práce, alespoň ne do 65 let. Každoročně se te valorizuje, sice málo. Dalsi věc-zadny zaměstnavatel nemápravo na vaši diagnózu a žádný doktor mu ji nemůže sdělit. Doktor jen píše posudek, zda je pro vás ta či ona práce vhodná nic vic .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]