Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat jestli můžu jít do předčasného důchodu o pět let dříve?A o kolik bych zhruba přišla?Nebo kolik bych bych zhruba brala?Děkuji
Do předčasného důchodu můžete nastoupit nejpozději 3 roky před dovršením věku na starobní důchod. Takže o 5 let dříve ne. Z těch 3 let se počítají pokaždé zhruba 3 měsíce /90 dní/ a za každých těch 90 dní se odečítá trvale určitá částka. Takže je lépe vyčkat co nejdéle s nástupem předčasného důchodu, pokud to bude možné, tak raději vůbec.
Např. půjdete-li dříve o 1081 - 1170 dní, přijdete o 15,9%
631 - 720 dní: 8,4%
91-180 dní: 1.8 %... Prostě čím později, tím lépe pro Vás.
Důchod Vám nikdo nespočítá, záleží na tom, kolik jste si v kterých obdobích vydělala. Sama byste si to mohla spočítat na netu na důchodové kalkulačce, ale moc přesné to asi nebude. Leda 1 x ročně poprosit ČSSZ, aby Vám vytáhli /je to zdarma/ průběh vašich zaměstnání. Podle toho by se Vám to už počítalo lépe. Jaga.
Do předčasného důchodu můžete nastoupit nejpozději 3 roky před dovršením věku na starobní důchod.
Já bych nahradila slovíčko nejpozději slovíčkem nejdříve, ale z textu to snad bylo pochopitelné i pro tazatele.
doplněno 20.06.12 13:25: babajaga - zdarec, vždyť o nic nešlo, jen aby si to někdo nevysvětlil jinak. Jsem ráda, že jsem tě nachytala na hruškách neboť tvé odpovědi jsou profesionální a ještě k tomu se krááásně čtou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.