Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Padnutí Eura

Od: stasek odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

v poslední době se objevují informace o možném odchodu Řecka z Eurozony a zdá se mi, že lidé v českých diskuzích jsou z toho nadšení a hlásají po tom, aby krachla celá Eurozona. Studuju finance a ekonomiku, a proto mě zaráží reakce lidí na celou EU. Vždyť přece kdyby Řecko opravdu přešlo na Drachmy, tak se potopí nejen Euro, ale také Koruna. Dá se očekávat, že v Řecku začne růst inflace, což by bylo hodně špatný i pro nás, akcie by klesali na minima, lidé by ztratili práci → státní rozpočet by se snižoval a to by znamenalo krach sociální ekonomiky států...

Chápu to dobře já nebo to chápou lidi, kteří jsou z potápění Eura nadšení?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

solenza*
hodnocení

2x

Co se týká názorů většiny Čechů na Evropskou unii, tak mají většinou celkově špatné názory. A není se čemu divit, vyhláška, jako jak zakřivené mají být okurky, nabo jaké mají být kde umyvadla, to mnoho lidí zbytečně provokuje a vyvolává pocit, že v Bruselu se v podstatě řeší jenom kraviny, které živí spousta úředníků z daní slušných občanů. Toto je také podpořeno názory našich vrcholných politických představitelů (Václav Klaus). Proto, pokud se nyní objevují infotrmace, že € a eurozóna je špatný projekt, tak lidé mají názor, že by € mělo padnou, nebo minimálně Řecko opustit €zónu. Je ale skutečně vělice pravděpodobné, že tím by se v Řecku rozpoutaly sociání nepokoje, které Evropa dlouho neviděla. Co se týká €, tak si myslím, že je to dobrý projekt, ale již na začátku se mělo skutečně důsledně kontrolovat, která země na to má a která ne. Podle mého názoru by nebylo špatné, kdyby jednou v celé EU byla pouze jedna měna, odpadly by poplatky za převody měn a tím by se mohla ještě více prosadit EU i ve světě. Pokud nechceme, aby nás zavalilo Rusko, Čína, Brazílie, tak musíme začít u sebe. Podle mého názoru si myslím, že jsme € již měli dávno mít i v ČR. a co se týká odchodu Řecka z €zóny, tak Řecko by ji mělo opustit, nebo minimálně zavést kolkované € i jako výstrahu pro Itálii, Portugalsko i Španělsko, aby si i tyto země uvědomily, že když mají dluhy v € tak že je to i jejich problém. Lepší, když by nyní odešlo jen Řecko, než třeba za 2 roky i vetší státy, to by již mohl být vážný probém i pro celou €zónu.

sam*

To jsou ale pouze mýty. Nařízení o okurkách pouze stanoví kriteria, pro roztřídění okurek do jakostních tříd. I. jakost musí být skutečně téměř rovná. Nižší jakosti můžou být zahnuty libovolně. A je mi jasné, že vás to velmi překvapí, ale dávno před vstupem do EU jsem měli českou technickou normu o jahodách, technickou normu o meruňkách, technickou normu o malinách a tak bych mohl pokračovat do nekonečna. Akorát si toho žádný polointeligentní novinář nevšiml.

Vzhledem k rozhledu a samostatnosti uvažování průměrného konzumenta médií není problém udělat z jakéhokoliv ustanovení absurditu, nebo naopak udělat absurditu a neslýchanost z toho, že takové ustanovení neexistuje.

michalov*
hodnocení

0x

Když jste tedy z oboru,můžete mi vysvětlit,proč s tou jednotnou měnou vlastně vůbec začali? Přijde mi,že ke všem problém,které tehdy byly,přibyl ještě jeden navíc.A to sice ten,že teď nakonec padne ta slavně naroubovaná jednotná měna a lidé budou v kýblu ještě více než před zavedením Eura... Vysvětlete mi,kdo zaplatí ty astronomicky zadlužené ekonomiky členských států,včetně té naší...Já z pádu Eura nejsem nadšený ani zklamaný.Je mi to jedno.Ať se snaží ti nahoře a namáhají hlavy.Berou za to dost velké peníze.Co si upekli to mají a je to jejich zodpovědnost.Mysleli zřejmě,že to bude jednoduché a ono ne... Celá úřednická EU je jeden moloch,který se rozpadne jako před lety RVHP...Víte co to bylo RVHP?

stasek
hodnocení

Ano vím co to bylo RVHP, ale jen z učebnic, sám jsem ho nezažil... Celkově společná měna byl dobrý nápad, ale bylo to špatně provedené (dle mého názoru). Euro měla být stabilní měna, která měla spojit ekonomiky všech států EU, ale to trochu podařilo, a proto teď, v době krize, se potápí jedna ekonomika za druhou. Hlavní výhody Eura jsou ty, že celá Eurozona neztrácí peníze ze snižování měnových kurzů, obchodovatelnost je tedy rychlejší, spolehlivější a hlavně levnější.

Já si myslím, že za tyto problémy také vděčíme Mezinárodnímu měnovému fondu, který ovšem není pod záštitem EU ale OSN a to je kapitola sama o sobě...

Jinak si myslím, že EU není špatná, kdyby se tady tak nekradlo. Pomáhá nám finančně a také trochu dohlíží, jak se o nás politici starají. Jsem toho názoru, že kdyby politici neměli strach z EU, tak je to tu dnes ještě horší než jak to je. To že nám diktují jak se co má jmenovat nebo jak má vypadat správný banán je mi docela úplně jedno.

iz*

Mně myšlenka jednotné měny pro několik různých ekonomik nepřijde jako dobrý nápad. Vzhledem k tomu, že se výkonnost ekonomik jednotlivých zemí (i v eurozóně) liší, lze těžko očekávat stabilitu.

Myšlenka EU měla něco do sebe, dokud EU nezačala diktovat, co se kde a za jakých podmínek smí vyrábět, chovat, pěstovat či poskytovat (služby).

RVHP nám diktovalo co vyrobit a co ne.Tak například se u nás nemohla dělat výkonná auta-viz škody 1000-120 - omezený výkon na určitou mez a taky objem válců max 1300ccm-proč-protože by nešli na odbyt žigulíky.Dnes se u nás nesmí ,či spíše se maximálně omezila výroba cukru-opět proč-protože jsme výráběli tolik cukru,že by západní nemohli tak rýžovat z výroby cukru.Proto přišlo omezení výroby cukru v rámci EU.

Já to tak prostě vidím-dřiv diktovalo RVHP (sojuz) dnes EU,s tím rozdílem,že v rámci RVHP dělal každá země něco co tam šlo,dnes v rámci EU se u nás téměř nic nevyrábí,sposta podniků zkrachovala, stoupla nezaměstnanost,zadlužení nejen domácností,ale i obcí atd a ty peníze co k nám ze slávou z EU tečou-tomu snad nevěříte že to jsou peníze opravdu z EU?Není to náhodou spíše tak,že to je část z peněz,které jdou od nás do EU a to nám je(jejich část) se slávou vrací?

cobrak*

RVHP = ráno vyjedu, ***** přivezu :-D

sam*
hodnocení

0x

Proč? Protože lidi jsou hloupí a nerozumí tomu.

To vidíte i v tomto vlákně na duchaplných komentářích cukerných kvót.

Ve světě (zejména v některých rozvojových zemích) existují výrobci poměrně levného cukru. EU chce, aby se vyráběl cukr i v Evropě, a proto dotuje vyrobů a vývoz cukru a naopak vybírá vysoké clo za dovoz cukru. To se nelíbí Mezinárodní obchodní organizaci, protože výrobci v rozvojových státech, pro které je výroba cukru jednou z mála možností výdělku, tím přicházejí o cenovou výhodu. Světová obchodní organizace proto tlačí na EU, aby dotace zrušila. A protože EU chce zachovat alespoň částečnou soběstačnost výroby cukru v Evropě, hledají se kompromisy.

lll*

Když ho vyrábějí tak levně, proč je dražší než byl ten náš? No protože se na tom přiživují obchodníci a dovozci z EU. Takže kdo na tom vydělá? Zase jen někteří. Bodjť by netlačili na zrušení cukrovarů. To by na tom nemohli tak nekřesťansky vydělávat, jako na těch dovozech z rozvojových zemí. My jen zaplatíme ten drahej cukr. Takže o co jde v EU. Zase jen o prachy a zisky. pro někoho. Nic pro nás. Už aby se to položilo.

b

Odpověď na Vaši otázku se skrývá v příspěvku, na který reagujete: "EU chce, aby se vyráběl cukr i v Evropě, a proto dotuje výrobu a vývoz cukru a naopak vybírá vysoké clo za dovoz cukru. To vede k růstu cen cukru dovozeného z nečlenských zemí EU.
stasek
hodnocení

V tomto případě jde zase o globalizaci, to jsou jednoduché postupy, které prostě vyspělé státy musí dělat, aby si rozvojové země udrželi alespoň takovou životní úroveň jakou mají. My se můžeme živit z průmyslu, v rozvojových státech zase převládá zemědělství nad průmyslem... Jednoduchá rovnice.

To Sam a tobě se líbí,že před dvaceti roky jsme mohli cukr vyvážet a ještě ho doma zůstalo dost a dnes se téměř nevyrábí a ještě musí dovážet a kupujeme za velký peníz?

engurru*
hodnocení

0x

Ekonomiku nestuduju, ale myslím že nějaká hyperinflace pokud při nadcházející krizi bude, potrvá velmi krátce. Něčím se totiž platit bude. A že by kvůli tomu všichni lidé měli přijít o práci také dost dobře nechápu. Každý bude chtít ráno posnídat a proto pekař půjde do práce a upeče z mouky kterou chce každý zemědělec prodat. Evropa, neEvropa, svět se bude točit dál. Věřím v plošnou reorganizaci, ale nevěřím že se kvůli tomu celý svět zastaví.

lolaprasatkova
hodnocení

0x

Chápeš to dobře. Hyperinflace přijde. Musí se nějak smazat dluhy. Já si myslím, že nás čeká 10 zvláštních let. Bude na lidech jak je uchopí. Každopádně když padne euro, bude to příjemné pro investory. Budou žně. Já bych určitě do nějakého spoření na důchod nešla. Pokud spořit na důchod , tak jinak. Podle mě hodně lidí přijde o všechny svoje peníze. Je to vidět jak fondy nakupují vládní dluhopisy. Pro bohaté investory jsou jiné fondy s mnohem větším výnosem o jakém se obyčejným lidem nezdá. Evropa na tom bude ještě hodně špatně. Nakonec se zjistí, že polovina Evropy je čínská a ty s námi budou zacházet jak s onucí. Bojím se o budoucnost svých dětí.

hm*
hodnocení

0x

Proč by někteří byli rádi, aby se něco s eurozónou stalo? Protože celá EU (za vydatné podpory našich politiků, kteří rádi vyhoví zahraničním zájmům na úkor tuzemských) už svými postoji, zákazy a příkazy spoustu lidí štve. A Euro je takový vlajkový projekt EU, ke kterému se "musíme" taky připojit. Tedy konečný výhled do budoucna - v naší zemi budou platit cizí zákony (z části už platí), bude mít cizí měnu, cizí majitele (z části už platí) a nepatrnou možnost cokoliv ovlivnit (platí). Potíže, a třeba i zrušení, Eura by mohlo tento proces zastavit. Proto z toho mají lidi radost. Nejde o to, aby se někomu vedlo špatně, ale aby se narušily plány bruselských samovládců.

stasek
hodnocení

Ano, to je pravda, sjednotit legislativu a pravidla ve všech členských státech. To mělo být každému jasné už před referendem o vstupu do EU. Lidé si to vybrali, tak to teď mají. Na takovéto věci se mělo myslet dříve, ne teď. Mám spoustu staré literatury, kde na tyto skutečnosti sama EU nové potencionální státy upozorňuje. Potom tedy nechápu, proč si lidé stěžují?

hm*

Lidé se tenkrát nechali zblbnout politiky, pravda, je to jejich (těch lidí) chyba. Ovšem asi ani ten, kdo o tom přemýšlel, nemohl tušit, jaké voloviny a škodlivosti občas z Bruselu vzejdou. Je to jak v naší politice, taky se po volbách spusta lidí nestačí divit, jak se zvrtlo jednání jimi volené strany. Ovšem v naší politice pořád zůstává teoretická možnost normální změny po pár letech a stačí k ní kolikrát prakticky několik tisíc voličů. Ale s Bruselem nehnem i kdyby celá naše zem zastávala jednotný názor, proto lze doufat jen v to, že se naruší sám.

frosti*
hodnocení

Lidé jsou v dnešní době bohužel zahořklý a brání se pochopení problémů, které pronásledují svět...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]