Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
doma řešíme takový problém. Máme sousedy, kteří chovají ovce. Už sme si zvykli na to, že pořád bečí a díky nim se skoro nevyspíme. Nyní řešíme opět to, že vyváží od ovcí hnůj, který dávají kousek od našich oken. V tomdle vedru musíme mít zavřená okna, aby to tu nesmrdělo. Na zahrádce, kde máme bazén taky nemůžeme být, protože se to tam přes ten zápach nedá vydržet. Navíc máme malé miminko a o to víc je to nepříjemné. Už před rokem sme se s nimi dohadovali a jejich řešení bylo překrýt hnůj černou plachtou, dále nic neřešili a letos je to nanovo. Jim to nevadí, oni mají okna daleko a tak k nim smrad zřejmě nejde. Už sme bezradní, protože takhle se žít nedá a oni se chovají, jako by si to mohli dovolit, když ten chlap dělá na OÚ.
Děkuji, Pavlína.
Neděkujte Pavlíno, není za co mimo přečtení o vašem problému. Konstatujete váš stav.
Možná byste chtěla vědět, co s nimi?
Neuvedla jste, jak jste to řešili dosud, s kým jednali a s jakým výsledkem.
Takže si napřed počtěte v OZ o obtěžování..., zjistit požadavky na hnojiště, pak stížnost na obec, jednat s hygienou... po poradě s právníkem až soud.
Ještě bych přidal zákon na ochranu ovzduší, zápach, hmyz..., ustájení ovcí, kde máte případně studnu... Možná by se našla i nějaká jiná norma...
Obecně každý máme právo na zdravé životní prostředí.
Souhlasím s názory předcházejících pisatelů.
Předpokládám, že se jedná o problémové osoby, respektive "rozvrácenou" rodinu, s kterou jakákoli komunikace je příkořím, u které nalezení řešení je téměř nemožné.
Vypozoroval jsem u takových lidí zajímavou vlastnost - velice úzké vnímání reality. Jejich negramotnost ( často finanční ) je přívadí do velice nepříznivých situací, a přesto to s nimi nic nedělá. Často jsou silně zadluženi, přicházejí o majetky, ale stále žijí současností, a nedívají se dopředu.
Odbočil jsem, ale pouze jsem chtěl nastínit, že jakékoli stížnosti nemusí nic řešit. Alespoň ne okamžitě. Doporučoval bych říci nějakému známému, který je ostrý, umí se chovat jako psychopat ( anebo tak alespoň působit) , a dokáže lidem nahnat strach. Vy budete krytí, a možná to problém vyřeší.
Pokud ne, tak nelezněte jejich slabiny, aneb to, co je jim nepříjemné ( s určitou mírou, a citem) . Pouštějte si na zahradě hlasitou hudbu ( mimo jejich oblíbený hudební žánr, např. starší lidé nemají rádi dnb), půjčte si od známých psa, který bude štekat na ovce.. opravdu cokoli, co je omezí. Předpokládám, že to dokáže s nimi pohnout.
Sice je to podlé, ale ve výsledku je to pro ně méně bolestné, než placení jakýchkoli pokut, starosti s uředními záložitostmi apod.
Dobry den,po pravde receno,me nenapadlo,ze beceni ovci muze vadit,ale budiz.Otazka hnoje,chapu.Sla bych slusne a pratelsky pozadat sosedy o nejake reseni,bud davat hnuj jinam,nebo zakryt folii.Pokud dela na OU,tak by se chlap v jeho zajm,mel chovat slusne,ne?zkuste byt pratelsky i pripane nabidnou oveckam pamlsek?Neslo by to?Treba ne.Ja zas letos ovce nemam a styska se mi po beceni.Jde o to i mit trochu ty zvirata rad.
Zdravím Pavlíno, víte jaký je rozdíl mezi městěm a vesnicí? Ve městě vás obtěžuje hluk z aut, tramvají, opilců ... a na vesnici se chovají zvířata, která vydávají zvuky. Dodnes nechápu proč lidé z měst se stěhují na vesnici a vyžadují takové podmínky jako ve městě a obráceně.
Že se nevyspíte kvůli ovcím nemůže být pravda. Ovce nebečí 24 hodin denně, bečí v tu hodinu na kterou je zvyklá, že se podává krmení a nebo jsou- li naučeny na pamlsky. V noci ovce 100% nebečí, tudíž můžete v klídku spát.
Hnůj může maximálně obtěžovat kohokoliv, nechtěla bych mít před okny hnojiště. ALE ... ovce se přes zimu chovají v salaši, stodole ... a až na jaře se vyváží podestýlka. Šílenej smrad. Ale jen tři dny a pokud se do hnojiště nevrtá, nemanipuluje se s ním, tak nesmrdí. Povrch hnojiště se sám uzavře a je v pohodě. Ničím se nezakrývý. Od jara do zimy jsou na pastvě jen s letním přístřeškem kde se nestele, tudíž hnůj se nevyváží. Neznám vašeho souseda, může chovat celoročně ovce ve stodole a vyvážet ob den, i to je možné.
Pokud nejsou změny, tak hnojiště musí být 10 m od vaší stavby a bývalo, že pro ovčí hnůj nemusela být betonová hnojiště s odtokem močůvky do jímky. U takového hnoje není co by odtékala..
Jak psali rádci nademnou, napřed nastudovat všechny vyhlášky, předpisyy a zákony a třeba tam naleznete něco co by vám ve vaší stížnosti pomohlo. Ale nestačí jen to, že ovce bečí a hnůj smrdí.
doplněno 16.06.12 15:10:Ještě mě napadlo - zapátrejte i v obecních vyhláškách. Třeba jste v lokalitě, kde se zvířata chovat nesmějí. Že soused dělá na OÚ, na to nedejte, třeba pod svícnem je nejvíce tma.
Já, za svoji osobu, kdybych viděla, že osobní jednání k ničemu nevede, ještě jednou bych jim řekla, že když tento problém nevyřeší, budu to řešit já stížností na úřady a policii a hygienika a dám podnět k reportáži na Nově. Protože v tomto se nedá žít a zdravě už vůbec ne. Když nemají rozum oni, nebudu ho mít ani já. Budu stejně bezohledná a nápravu si vymůžu. Na tento slib že se mohou spolehnout. Snažila bych se jim nahnat strach.Kdyby tento pohovor nepomohl, napsala bych stížnost na přestupkovou komisi na váš úřad a kopii jim poslala, ještě dřív, než bych ji doopravdy odeslala. A pak bych rozpoutala kolotoč stížností na úřady a jak píše buss.
Dobrý den Pavlíno. Moje úvaha. Uprostřed naší malé vesničky, také byly 4 ovečky. Jsem milovnice zvířat i když je nechovám. Jak začnou problémy, smrad z hnoje, mouchy, celodenní bečení, tak se člověk začne na vše, dívat také z druhé strany. Naše chalupa je dál od oveček, tak se k nám neslo jen bečení. Problém byl, hned vedle oveček, rodinný dům a dvůr, kde se nic nechovalo. Smrad z první ruky, bečení nevyspání. Pozemek si pronajal jeden místní a dal si tam ovce. Jízda po silnici, smrad, všude kolem. Stížnosti na OÚ, nic se neřešilo, jsou to zvířata, stará se o ně apod. Po čase, smrad a bečení, začalo vadit více sousedům. Čím více bylo stížnosti, bylo to pro chovatele nepříjemnější, byl tam i hygienik, aby se podíval, že v takových podmínkách se nadá žít, napsal zprávu. Stálo to nějaké peníze, ale vyplatilo se, Ovce se přestěhovaly za vesnici a je klid. Je lépe to řešit přes různé úřady, stížnosti, než přes soud. Na soud vynaložíte hodně peněz, může to trvat roky a výsledek nikdy není jistý. Není možné se domluvit se sousedy vedle, společnou stížnost apod. Je to jen můj názor.
Toto bude běh na dlouhou trat ten samý problém jsem kdysi řešil a všechny uřady se mne skoro vysmály protože když přijely s uřadu tak daly předem sousedovy vědět a on vše dal do pořádku dobytek odved k sousedovy hnuj odklidil zakryl atd snad jednou dostal pokutu asi 2000,.kterou možná ani nezaplatil a potom jsem byl špatný soused já začsl mne vyhrožovat hádat se atd hnojnici stříkal po zahradě přestal sekat zahradu kde byly same kopřivy nevyřešil jsem nic jedině soud a na ten sem neměl nechal sem to nějaký čas a prostě si zvykl já i sousedi
Mě hrozně štve ta arogance. Každý člověk, který přeci někoho obtěžuje nějak se to snaží napravit, aspoň tak to vidím já. Napíšu stížnost, ale mám strach, že se mi taky vysmějí, protože ten pán dělá u nás na OÚ, člena životního prostředí.
To co uvádíte, dokáži pochopit. Jejich schválnosti nikdy nevracejte podobným jednáním, v budoucnu by vás to mohlo poškodit. Že někdo dělá na OÚ ho neopravňuje k tomu, že si může vše dovolit. Osobní jednání s ním nic nevyřešilo, jak uvádíte. Doporučuji vám si pozorně přečíst občanský zákoník § 127. OZ zakazuje obtěžovat sousedy nadměrným hlukem, nadměrnými výpary z pevných odpadů atd. Jako první krok bych podala stížnost na obecní úřad, kde vše projednají. Vyjádření dostanete písemně. Pokud neuspějete, tak by bylo vhodné ve sporu dále pokračovat soudní cestou. Vím, že nic není zadarmo, ale tady bych se před úplným zahájením řešení sporu obrátila na právníka. Budete informovaná o správném postupu a jaký potřebujete důkazní materiál. Pokud neuspějete se stížností u obecního úřadu a nebude pokračovat dál, tak se vám soused bude vysmívat dál. Kam vyváží hnůj? Víte odhadem velikost hnojiště? Je to betonová stavba? Nad určitý obsah hnojiště v m3 musí být i stavební povolení. Snad tady najdete řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.