Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká je genetická možnost?

Od: kreativ odpovědí: 7 změna:

Zdravím, nikdy jsem se svým zdravím moc nezabývala spíš ho přehlížela, ale v poslední době se nám v rodině rozrostly nemoci, a tak si nevím rady. Abych byla přesnější. Jaká je možnost, že budu trpět nějakou nemocí, jenž mají mí příbuzní? Ani jeden netrpěli nemocemi(dnešními) před mým narozením a právě to nechápu. Je to nějak dáno v genech, že už tehdy měli předpoklad pro tyto nemoce a předali mi nějaký kousek tohoto předpokladu? Po otci jsem zdědila už od narození problémy se srdcem, ale ty jej provázely již od mládí.
Předem děkuji za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

1x

Ano, je to dano v genech a dnesni medicina uz umi tyto geny odhalit. Muzete si nechat udelat geneticky test, jestli mate ty "spravne" geny pro vznik dane choroby. Kazdopadne pokud vite, ze mate rodine zatizeni, pak byste se mela chovat tak, abyste tomu zivotnim stylem jeste nepridavala. Tedy pokud ma vetsina rodiny vysoky tlak, pak se budu snazit udrzet si spravnou vahu, nebudu jist tucne a nebudu se prolevat kafem atd.

Souhlasím, až možná na to kafe. Myslím si, že vlliv kofeinu na tlak se všeobecně přeceňuje. Ale to je jen můj názor, roshodně nihoho nehodlám prolévat kafem násilím.

lidus*
hodnocení

1x

Je to sázka do loterie, výsledek 50:50, pokud je v rodině diabetes, je velmi pravděpodobné, že i další potomci mají dispozici k onemocnění a tak je to u všech dědičných chorob. Mám RS-říká se, že ji musel mít někdo v rodině ale prošli jsme to do 10 kolena a neměl, mám tedy uvěřit, že moje dcera a její potomci mohou také onemocnět? Mohou ale nemusí. Ovšem pokud bych věděla, že trpím nějakou genetickou poruchou a je na 90% jisté, že ji potomci zdědí, neměla bych děti. V podstatě o genetice víme jen velmi málo.

hodnocení

1x

Po svých předcích, bohužel, nedědíme jenom klady, ale i zápory. Můj děda /matčin otec/ zemřel v roce 1945 na silnou cukrovku. Matce tehdy bylo 13 let, takže jsem ho ani nepoznala, narodila jsem se až o 10 let později. Dědovi bylo v době smrti 47 let.

Mamce je dnes 80 let, trpí silnou cukrovkou, 4 x denně si píchá inzuilín.

A já? Také cukrovka, zatím 3 x denně na nejsilnějších lécích, ale kdo ví, co bude dál. Kdyby to šlo, hned bych se svého zdravotního dědictví zřekla. Jaga.

des*
hodnocení

0x

Po rodičích hlavně,po příbuzných minimálně,zdědíme nejen dobré,což přehlížíme,ale i špatné ,což se nás týká až to začne.já např.po otci vysoký tlak,cukrovku a žaludeční vředy.Jen to neberte moc vážně,ať z toho neonemocníte.

kreativ
hodnocení

Ptám se spíše ze zvědavosti. Jen mě zajímá jestli můžu zdědit nějaké předpoklady, i když oni v té době tou nemocí netrpěli.. Když k ní byli náchylní oni, tak jsem i já? Jak říkám.. ztrácím se v tom.

Ono ne každá nemoc je geneticky podmíněná, ale ty, které jsou, se přenášejí (resp. náklonost k nim) někdy i ob generaci. Nebo jako je to se sklony k hemofilii (to doufám v rodině nemáte): Ta se přenáší (tedy sklon k ní) přes ženské potomky, ale trpějí jí výhradně muži. Viz třeba carevič Alexej. Třeba ve Wikipedii najdete toto: Carevna s carem zoufale toužili mít syna a konečně roku 1904 se jejich přání splnilo. Narodil se carevič Alexej. U Alexeje se v dětství projevila závažná choroba, porucha krvetvorby _ hemofílie, která se vyskytovala v rodině carevny, ačkoliv sama carevna touto nemocí netrpěla.) No a všeobecně je to složitá otázka. Každopádně je dobré znát rodinnou anamnézu, ono kdyby někdy na tom záleželo, doktoři by se vyptali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]