Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Je mi 58let. Již delží dobu mám problémy se spánkem. Dříve jsem usnul a v noci jsem se nebudil až do doby kdy mne obudil budík v telefonu a to v o pul paté ráno. Pracuji jako svářeč pouze na raní směnu. V práci nemám žádné problémy. Ani s partnerkou když trávíme volné chvíle spolu. Někdy ju spát ve 20hod jidy později třeba po 21hod ale je to stále stejné v noci se převaluji na posteli a snažím se pořadně usnout ale nejde to. Zkoušel jsem i pivo před spaním ale bez učinku. Mléko jak syrové tak vařené nemužu. Teplotu v ložnici upravuji radiátorem aby bylo chladněji. Večeřím v 18hod i dříve. Kávu si dávám pouze ráno ke snídani. Jak si sám pomoci lze vubec? Dá se zjistit vubec kde je příčina? Děkuji.
Otázka je, jestli ti nedostatek spánku dělá i jiné problémy, jestli jsi pak třeba přes den nevyspalý, unavený atd.
Pokud jiné problémy nemáš a jediné, co tě trápí, je špatné usínání, tak si s tím nelam hlavu a nech to být. Vezmi si třeba knížku nebo pusť televizi... tělo si samo řekne, až bude chtít spát. Potřeba spánku je individuální a s věkam zpravidla klesá.
V tomto věku již většinou člověk nespí celou noc . Hlavně se nenuťte usnout za každou cenu , převalovat se v posteli a čekat na spánek- to není dobré.Třeba si poslechněte rádio - pěkná hudba vás uklidní a usnete snáz. Zkuste také chodit spát dýl nebo se jít večer ještě projít, abyste se unavil .
Zkrátka s přibývajícími roky budete mít jiné nároky na spánek.
Měl jsem také tyto problémy, vyzkoušel všechno možné, do přípravků na bylinné bázi jsem vrazil spoustu peněz, vše bez účinku. Zašel jsem k lékaři, předepsal prášky a ta úleva, když jsem po několika měsících spal c e l o u noc! Takže nebojte se vyhledat lékaře, asi vám nic jiného nezabere, tak jako mě.
Včera nebo předevčírem byl v TV v pořadu Sama doma lékař, a mluvil o problémech se spaním, a říkal, že léky na spaní, i když mají vedlejší účinky a jsou při delším užívání návykové, tak pořád jsou menší zlo, než nevyspání. Dlouhodobá nespavostzpůsobuje mnohem větší zdravotní problémy. Takže si zajděte k obvodnímu lékaři a požádejte o nějaké slabší prášky na spaní. Pokud je budete užívat rozumně, tj. ne každý den, ale cca 2x týdně, ublížit Vám nemůžou, naopak Vám mohou pomoci spánek upravit.
Jestli opravdu nemáte nějaké problémy, pak bych radil se o věc nestarat, protože možná toho spaní už tolik nepotřebujete.
Ale možná by vám stálo za to přečíst si knihu Umění sebevlády. Zkuste si ji nejdříve někde půjčit. Není to žádná mystika nebo nějaké šamanské plky, jak by se možná zdálo. Jsou v ní popsané postupy pro cvičení na odpoutání pozornosti a rychlé usínání. Měl jsem ji doma a můžu doporučit, protože funguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.