Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem studentka budu brát rodičovský příspěvek

Od: misa3256 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

Jsem těhotná ješte mi nebylo 18.Chtěla jsem se zeptat budu brát RP já nebo moji rodiče.Přítele sice mám ale měl autonehodu a tedkon je nezaměstnaný tak nevím jestli by RP mohl brát on.Děkuji předem za odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Neukončíte-li úspěšně studium (neodmaturujete-li nebo nezískáte-li výuční list) do začátku 6. týdne před porodem nebo není-li otec dítěte zaměstnán (zaměstnání by muselo trvat minimálně 270 kalendářních dnů před začátkem 6. týdne před porodem), nebudete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění) a nebute moci volit variantu rodičovského příspěvku (RP).

V takovém případě byste měla od porodu nárok na RP ve variantě do 4 let věku dítěte (bez možnosti změny): - od porodu do 9 měsíců věku dítěte 7.600 Kč měsíčně, - dále na RP ve snížené dávce 3.800 Kč měsíčně do 4 let věku dítěte.

RP náleží i za celý měsíc, v němž se dítě narodilo, a za měsíc, v němž dítě dovrší 4 roky.

- Více informací k RP: portal.mpsv.cz/... (stav od 1. 1. 2012 v dolní části stránky) socialnireforma.mpsv.cz/...

Informace k nemocenskému pojištění a k dávkám: mpsv.cz/...

Informace k PPM: cssz.cz/...

skye*
hodnocení

0x

Pokud je Vám více jak 16 let, budete dostávat dávky Vy ne rodiče (dle zákona o st.soc. podpoře). Musíte si zažádat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]