Nejste přihlášen/a.
Dobry den,chtela bych se zeptat,zdali je zamestnavatel povinen koupit do prace varnou konvici.Bylo nam receno,ze se mame slozit a koupit si ji sami. Dekuji za odpoved.
Kdybych chtěl být nepříjemný a ironický, tak napíšu že samozřejmě ano...zaměstnavatel je povinen Vám koupit nejen rychlovarnou konvici, ale i kávovar, lednici, mikrovlnku, pěnu do koupele...a vonné svíčky...a lak na nehty..
Ne, samozřejmě že není povinen...Ale při dnešních cenách mu 400Kč nic neudělá...na druhou stranu, Vím také ne..
Dobrý den. Apolenko, to není pracovní pomůcka. Takže to jeho povinnost není. Je smutné, že už zaměstnavatelům je líto peněz i za něco takového, jako je varná konvice, ale co člověk nedělá?
Opr. - nadělá.
Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnancům nejpozději po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku na oddech a jídlo v délce minimálně 30 minut.
Není povinen jim poskytnout ani zajistit stravování, zajistit možnost ohřevu přineseného jídla ani kupovat rychlovarnou konvici. Pořídíte-li si rycholovarnou konvici nebo jiný (elektro)spotřebič sami, může po Vás zaměstnavatel požadovat úhradu spotřebované energie.
Bohužel, povinností to není. Před léty nám to náš japonský chlebodárce vyřešil tak, že dal práci i další firmě, která vlastnila nápojové automaty. A ty u nás instalovali. Mělo to výhody i nevýhody.
1/ Výhody: zaměstnavatel na to zřejmě něco doplácel, tudíž jakákoliv káva v kelímku stála 6 Kč, čaj 2 Kč. To byla slušná cena.
2/Nevýhody: 2 automaty, občas některý nefungoval a o 10 min přestávky se kolem rojili žízniví pracovníci jako vosy. Přestávka často pro všwechny žíznivce nestačila. Navíc: já kávu nepiji, měla jsem zájem o čaj. Byl sice chutný, ale takový ten citrónový granulát, sladký jak... A to jsem si s diabetem dovolit nemohla. Navíc měkký, vřelý a kroutící se kelímek v ruce nebyl příliš příjemný.
Také bych byla uvítala vlastní čaj ve vlastním porcelánovém hrnku, ale nešlo to. Bohužel, pryč jsou ty doby, kdy ... Ale co jsme chtěli, dnes to máme a co naděláme. Jaga.
Jago, to bylo v tom Panaconiku? Někde jsem od tebe četl jak to tam chodí a jsem moc rád, že jsem tam před lety neprošel konkurzem. Respektive jsme se nedomluvili na odměně za moji práci
Ano, Láďo, bylo to v tom Panasonicu. Ty vzpomínky snad nikdy nevyblednou /bohužel/. Ovšem ty nápojové automaty patřily k tém lepším vzpomínkám, i když nápoje nestály za mnoho. To tam byly daleko horší věci a opatření.
Něco zlého pro něco dobrého - myslím si, že můžete být rád, že jste se nedohodli. I když je dneska o práci nouze a člověk si nemůže vybírat, tak tam už opravdu ne! Jaga.
Dobrý den. Zaměstnavatel nemusí zajišťovat varnou konvici pro zaměstnance. Když si chcete vařit kávu ve várné konvici a zaměstnavatel s tím souhlasí, je lepší si konvici koupit. Stačí dojít do Globusu, každou chvilku mají Akce, pěkné konvice stojí 150,- Kč. Používáme jí léta a je dobrá. Jen můj názor.
No tak to záleží na šéfovi, kus od kusu. Já jsem kajícně koupila konvici za své, šéf pravil tak to ne, koupíte konvici, já vám ji zaplatím a musí to být taková s opatřením, že nevyhazuje pojistky. Takže konvici číslo jedna mám doma a pořádnou "od šéfa", na atom trval, je v práci. Ví, jak na zaměstnance, my mu teď samozřejmě také půjdeme na ruku a celkem rádi, čaj či kafe potřebuje v pracovní době každý.
Takže kdyby byl šéf co k čemu, využije situace a udělá gesto.
Doplnění: Kávou přestávku máme po obědě a šéf jí rád chodí trávit společně s námi, baví ho plkat o ptákovinách a chlubit se případně vnoučaty.Pro tady tu větší skupinu jsme koupili kávovar, také se složilo pár šéfů. Milovníci kávy jsou z toho veselí. Ničemu to neškodí, nedá se říci, že bychom se nějak víc flákali. Naopak ti co zůstávají déle do večera se dopují kvůli čilosti. To kafe se zapisuje na papír, vybírá se a sypou tam Arabicu, pokud vím.
Ne, v práci se má dělat a ne kafovat. Chce to rozumnou míru. Bohužel u státních institucí je to opačně. V kanclu jsme byli dva a oba konvici, větráky, pc, tiskárnu, internet, tak celá "firma" vč. ledniček. Rádia pak posbírali, aby se za ně neplatilo. Šak to lid uhradí. A co odbory, když za vás bojují?
První otázka vůbec je, jestli na pracovišti něco takového vůbec smíte mít - z bezpečnostních důvodů. Na různá ta ohřevadla musí být, obecne vzato, povolení od hasičů, nebo aspoň muselo to být (i když nepovolených vařidel byly mraky).. Možná jsem zaspal dobu.
...Nezaspal. Právě jedna z našich konvic vyhazovala pojistky, když byly přístroje na vodičích z téže "krabice" všechny v chodu. Elektrikář vymezil parametry, které má konvice mít, aby se tak nedělo, ale stejně ji zapínáme jen ráno, nebo když "je volno". Vlastně by tam být neměla, ale my jsme ještě ti s tou nezbytnou "pohodičkou" (ale vůbec vaření nápojů výkonnost nesnižuje, jak tu někdo tvrdí, spíš naopak)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.