Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začínám podnikat, jak nabízet zboží?

Od: zuzabast* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, začínáme se sestrou podnikat - internetový prodej bižuterie a textilních výrobků vlastní výroby. Ráda bych naše zboží nabízela i v kamenných obchodech. Budu mít se sestrou dohodu o provedení práce (živnostník je ona). chci poprosit o radu a zkušenosti živnostků, jak na to?

1.) Je potřeba nějaká smlouva s odběratelem, jaké doklady si mám pořídit - stačí výdajový nebo faktury?

2.) Jaká bývá provize z prodeje a jakou mám říct cenu - tu za kterou by se zboží mělo prodávat nebo částku, co chci zaplatit po prodejci?

3.) musím mít s sebou dohodu o provedení práce nebo jinak dokladovat svou spojitost s živnostnicí?

Předem moc děkuji za odpovědi

Zuzka

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

6x

Prodej svých výrobků dělám již 24 roků.

1. Za tu dobu jsem poučen, že nedávám do komisního prodeje. Tím se eliminují ztráty při krachu odběratele. Ovšem nebude-li Vaše zboží nějakou bombou, pak Vás do komise budou nutit. V tom případě je nezbytné mít dobře dokladované dodávky zboží. A nedávat jim toho zbytečně moc. Neustále mějte na paměti, že o to můžete přijít. Na druhou stranu, malé pohledávky nemá cenu ani řešit soudně, protože prosoudíte víc, než byste jinak tratila. Pak je ještě možnost použít ukrajinské právníky...

Potřebovat budete IČ a případně i DIČ. Dále pak kopii ŽL.

2. Provize bývá až nechutná. Ty doby, kdy se dávalo cca 20% jsou již dobrých 15 roků fuč. Takže dodejte to do prodejny za cenu, kterou chcete z toho mít Vy. Obchod si pak přirazí svůj rabat, třeba 100% a pak Vám za tři měsíce napíší, že zboží nejde na odbyt, ať si pro něj přijedete, nebo ať jim dáte slevu. A záleží na Vás, jaký prostor jste si na začátku nechala. Jestli žádný, tak máte smůlu.

Jo a berte v potaz, že jestli nejste plátci DPH a prodejce ano, tak se ta cena zvýší o DPH.

3. Nejvíc zkušeností získáte, když si zkusíte zboží prodávat sama. Udělejte si ŽL na prodej, to se nikdy neztratí, vemte stolek a vyražte na nějaký trh. Jedině tam získáte přehled o tom, co se líbí, za kolik se to dá prodat a hlavně budete v přímém kontaktu se zákazníky, což je jinak zkušenost k NEZAPLACENÍ.

Internetový prodej je, alespoň v mém případě, o ničem (i když jsem vlastně jen na Fléru). To si můžu dovolit jako rozmar milionáře, ale být odkázán jen na něj, tak chcípnu hlady, A to vám tvrdím s vahou mých 120kg.

3. Když potřebuji obsadit dva trhy, tak mi pro prodavačku stačí dohoda o provedení práce.

jar*

Souhlasím s Tesykem, internetový prodej je bezva, jen trvá moc dlouho, než se rozjede a je nutné dost inzerovat.

Váš sortiment bych nabízela hlavně na trhách a různých slavnostech (měst, hradů). Budete mít větší zisk - prodejní marže je mnohem vyšší než marže dodavatele. Pokud má sestra živnostenský list, můžete s ní pracovat na dohodu o provedení práce, nebo si udělat svůj vlastní živnostenský list. Záleží jak velký prodej budete mít. Pokud budete mít vlastní živnostenský list, jste okamžitě plátce zdravotního a sociálního pojištění. To znamená zvažte, zda výdělek bude tak vysoký, aby se vám to vyplatilo.

Pokud budete prodávat na trhu, myslím, že budete potřebovat kopii živnostenského listu (svůj, nebo sestry) a pokud bude sestry, tak raději i kopii dohody o provedení práce. Aby byla možná okamžitá kontrola prodejce ČOI., nebo policie. Někdy to chtějí i pořadatelé.

Přeji hodně úspěchů v této neradostné době.

zuzabast*
hodnocení

Jinak na stánkový prodej se samozřejmě také těšíme. Jen co zkončí škola :)

Nedá mi to a musím se zeptat, prodej vlastních výrobků z Vás udělalo za 24let milionáře? :) To by se mi také líbilo, klidně bych si na takové vyhlídky počkala. Ještě jednou díky za Vaše vyčerpávající odpovědi!

askmenow*
hodnocení

1x

Viděla bych to na založení účtu na fleru a případně vlastního e-shopu pro začátek. Do kamených obchodů bych to nabízela až ve chvíli, kdy bych se mohla ohánět čísly, kolik čeho jsem na internetu prodala a mít pevné argumenty, že cena, za kterou prodávám odpovídá trhu, což by poptávka po vašem zboží na internetu zajistila.

Flér je myslím dobrý způsob, jak se dostta do povědomí. Hodně lidí už jinde ručně vyráběné předměty nehledá, je snazší kliknout na flér a zadat do filtru nahoře, co člověk přesně chce, než hledat často špatně napsané a tedy špatně dohledatelné e-shopy.

zuzabast*
hodnocení

Na Fler jsem koukala, je toho tam spousta. Prodávám zatím jinde, pár kousků již úspěšně. Cenu si určiji podle nákladů a srovnání s ostatními. Jen jednoho výrobku cenu zatím zkouším, nikde jsem jej nenašla - a to dětské podsedáčky, když tedy nepočítám se specielní úpravou s cenou přes 1tis, což mi přijde opravdu přehnané :-o Dělám obyč a moje dcerka je využívá maximálně (na zahradě, na chodbě když se přezouvá, doma..) , divím se, že nejsou nikde v nabídce. Ale to už uhýbám od tématu :) MOžná Fler zkusím.

cepagis*
hodnocení

0x

Něco podobného jsme tu řešili před pár dny. Vždycky jsem se domníval, že úspěšné podnikání je o kapitálu, štěstí, tahu na branku a píli. Ale jak tak koukám, dnes to jde i jinak - stačí ŽL a optat se v internetové poradně. A úspěch má být zaručen? Podnikání (dokonce výroba a prodej vlastních produktů) se fakt nedá rozjet přes noc. Omlouvám se že neporadím ke konkrétním dotazům, ale když už do toho jdete, nechcete si o tom něco přečíst?

zuzabast*
hodnocení

Tak asi neumím hledat, nic takového, co by zodpovědělo mé otázky, jsem tu nenašla. Jde o vedlejší přivýdělek, který plánujeme téměř rok - nejde o momentální nápad " teď to rozjedem" jak se asi domníváte :) , jsme ve fázi již nabízení zboží. Nijak podnikání nezlehčuji. To víte, že jsem i četla :) jen bych ráda čerpala také ze zkušeností jiných a ač jsem začátečník, nerada bych to dala na jevo hned prvnímu možnému odběrateli.

buss
hodnocení

0x

Milá Zuzko, nevím co obdivovat, vaši odvahu, či naivitu... Než jste se dostala až sem, tak jste si měla vše nastudovat. Jaká provize? No přece dohodou.
tu za kterou by se zboží mělo prodávat A za co bude žíít?
Můžete být jako spolupracující, za jistých podmínek. Nebo svůj živnosťák, jen a pouze 1000 Kč.
Takže obchodní zákoník do postele a čísti si. Jinak je kupa webů pro začínající podnikatele, knížky, nebo nějaký kurz.

zuzabast*
hodnocení

MOc děkuji Tesyk a Jar, přesně to jsem chtěla vědět. Na vysvětlení :

Jsem normálně zaměstnaná, takže jak jsem se zmínila, jde jen o přivýdělek. Nebojte, mám co jíst a za co žít :-D když se povede, budeme rády, když ne, svět se nezboří. Sestra je studentka,ŽL si dělala kvůli mně - to jsem ještě nevěděla, že jako zaměstnanec jsem při provozování živnosti jako vedlejší prac. činnosti také osvobozena od placení soc. a zdrav., ale to už je jedno - proto máme dohodu o provedení práce.. Když by se obchůdek rozjede, udělám si živnost sama.

Slovo provize jsem zřejmě zaměnila s marží, tak pardoon. Nabízela jsem totiž své zboží známému, co se zabývá prodejem a ten právě snížil mnou navrženou cenu, kterou by měl sám v krámu o marže 20%, což se mi už moc nelíbilo, protože jsem navrhla opravdu nejnižší cenu, co byla možná - proto jsem se ptala, jakou cenu mám navrhovat.. Asi jsem vše měla rozepsat hned, abych tu nešokovala svými možná hloupými otázkami ostatní a neuvedla se jako najivní blbec.

A ano, raději bych nabízela zboží po měnším množství a klidně častěji, to mi přijde rozumné vzhledem k tomu, že jej obě vyrábíme samy ve volném čase po práci a po škole.

iz*

Ani OSVČ vedlejší (a to ani studentka) není osvobozena od plateb zdravotního a sociálního pojištění, jenom nemusí v prvním roce odvádět zálohy, vše pak musí odvést najednou. V dalším roce podnikání už musí odvádět zálohy každý měsíc.

zuzabast*
hodnocení

to máte špatné informace. Na SOC a v pojišťovně potvrdili, že zálohy odvádět nemusí. Za studentky platí stát, za zaměstnance zaměstnavatel. Platí se jen daň, pokud se přesahne určitá výše zisku.

Eshop dáváme dohromady, bohužel ještě není aktivní - stejně jste tu tvrdili, že rozjezd prodeje po internetu je pomalý. Mám sezonní zboží, proto chci prodávat co nejdříve. Stánkový prodej s nabízením vizitek by snad mohl být dobrý, ale každý den ale chodím okolo dvou prodejen, tam bych ráda své zboží nabídla, tak to zkusím.

díky za Vaše odpovědi! přeji krásný den!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]