Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod SIPa a elektřiny

Od: tomasgulas odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny,

koupil jsem od rodičů byt, co je potřeba k převodu SIPa na mou osobu a jak si mám na sebe nechat "převést" placení elektřiny? Ohledně SIPa musím asi na poštu, ne? Elektřina je od EONu. A ještě poddotaz: Všechno je psáno na otce, i to SIPO. Musí být u vyřizování on nebo stačí matka?

Díky za odpověď.

P.S. Nechtěl jsem roztahovat dotaz, tak ještě poznámku: Mám dobrý důvod SIPO zachovat, neplatit z účtu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

4x

1) zajít na poštu a nechat si založit SIPO (na počkání), 2) dostanete tzv. spojovací číslo, se kterým obejdete všechny ty, kteří Vám budou z účtu strhávat (a kteří platbu prostřednictvím SIPO akceptují), 3) předpokládám, že když budete platit Vy, bude třeba i předělat smlouvy s dodavateli energií. K některým těmto úkonům budete potřebovat otce, k jiným ne...

aaa*

Proč mu radíte založení SIPa (chození na poštu) když ho má a potřebuje jen přehodit platby za služby na sebe?

aaa*

Teda je pravda že tazatel nenapsal zda SIPO má. Já bych tomu rozuměl že ho už má aj en potřebuje přehodit platby.

aaa*
hodnocení

0x

Jestli už SIPO máte stačí aby otec zřušil platební příkaz na SIPO a na svém (vašem učtu) zalozit novy prikaz pro placeni. jestli SIPO nemate vubec tak zalozit na poště.

Elektrika EON jit na stranky eonu stahnout si protokol "EON-zadost_o_zmenu_zakaznika_prepis.pdf" vyplnit poslat na EON dopisem nebo naskenovany mailem)

Dale vas ceka prepis fondu oprav a vody atd... zalezi podle toho kdo spravuje bytovy dum, jak to mate konkretne reseno. Jinak jeto uz jiste obsazeno v SIPU ale nestaci to jen prehodit platbu SIPA, kdyz uz jste majitel bytu vy.

hodnocení

0x

Nevím, jaké kdo má zkušenosti, ale my měli SIPO na tchána. Ten umřel a my chtěli SIPO předělat na manžela. Ačkoliv muži měli oba stejné jméno, příjmení i bydliště, nešlo to. Tchánovo číslo zrušili, vystavili nové SIPO na manžela s novým číslem. Bylo to na poště, naštěstí to trvalo jen asi 15 minut.

Elektřinu jsme převedli u VČE snadno. Zato u plynu */RWE/ nám začali dělat těžkosti. Že nám to nepřevedou, dokud neproběhne dědické řízení, že to nejde a že...S dědickým řízením to bylo jednoduché - syn byl tchánovo jediné dítě, tek kdo jiný by dědil? A nešlo to.

Tak jsme se na to vykašlali a několik dalších let měl manžel vše přepsané na sebe, kromě toho plynu. Až někdy po letech, loni, nás napadlo udělat v tom pořádek a najednou to všechno šlo bez problémů. Ovšem papírů k vyplnění byl celý štos. Odhlášení dědy, přihlášení manžela...Když jsem to všechno vyplnila, oskenovala jsem to a poslala na Zákaznické centrum, aby mi zkoukli, zda to mám byplněno všechno a správně. Abychom si to pak několikrát poštou nepřeposílali. Když to bylo v pořádku, poslali jsme to na Zákaz. centrum a bylo hotovo.

Není to tak těžké, jen se k tomu musíte odhodlat, připravit se občas na nějaké čekání a dost vyplňování a nesmí Vám házet nikdo klacky pod nohy. Pak to člověka přestane bavit. ;) Jaga.

vlazy*

babajaga: Tak já mám podobné zkušenosti se SIPO. Převáděl jsem SIPO které platil otec po jeho smrti na sebe. Myslel jsem si, že to bude velmi jednoduché, ale mýlil jsem se. Na poště jsem chtěl přepsat SIPO z otce na sebe tak aby zůstalo stejné spojovací čílo a nemusel jsem to pak jít oznámit všem firmám které si prostřednictvím SIPO inkasují platby. Na poště mi ale řekli, že SIPO přepsat na jinou osobu nejde. Musel jsem si proto založít SIPO nové s mým jménem a samozřejmě i s novým spojovacím číslem a pak zcela zbytečně obejít všechny firmy a nahlásit jim nové spojovací číslo. To původní otcovo SIPO ani nešlo zrušit a možná ho pošta ještě stále nesmyslně eviduje i když osoba na kterou bylo psané už dávno nežije. Nechápu jak něco takového zcela nesmyslného mohl někdo vymyslet. Česká pošta která je provozovatelem SIPO neustále zvýšuje poplatky, ale že takto zcela zbytečně plýtvají náklady to jim nevadí. Považují to za šikanování lidí

Plyn jsem už dávno měl přepsaný na mne a tak u RWE stačilo pouze nahlásit nové spojovací číslo. Elektřina byla ale napsána na otce a tak jsem si ji musel nechat přepsat u ČEZu na sebe a tam jsem taky musel čekat na dědické řízení. Poplatek za radio a televizi mi vyřídili bez problémů na poště.

tomasgulas
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Já SIPO nemám, zítra ráno si ho jdu vyřizovat. Na EON jsme volali a ano - mají na stránkách formulář, který je potřeba vyplnit. Nejvíce mě vadí, že ještě budu muset přepsat "placení" bytového fondu na mě, spravuje to nějaká firma RealFlat a chtějí 1000kč. Nechápu za co. No a UPC snad problém nebude...

lidus*
hodnocení

0x

eon.cz/... Právě to dělám, máme to snazší jelikož otec zemřel a tak na přepis stačí doložit úmrtní list ale i pro vás je zde formulář. SIPO platíte co všechno? Elektřina a plyn převedete na sebe a svoje SIPO. Pošta nic sama neudělá, ta dělá jen to co ji např. EON pošle. Otec pokud žije musí udělat odhlášku sám a být na ni podepsaný, nemůžete nikomu jeho věci odhlásit bez jeho vědomí, vy sepíšete novou smlouvu s dodavatelem¨.

doplněno 12.06.12 20:12:

Převádět budete všechno, prostě majitel- poplatník, musí vše zrušit a vy žádat novou smlouvu. Koncesionářské poplatky platíte pouze na jedné nemovitosti, př. mám byt kde je platím a na chalupě kterou vlasním už ne (vyřídíte za 5 minut na příslušné poště kde k tomu mají formulář. Ovšem převod elektřiny, plynu to je jiná. Pouze písemně -kontaktní adresu naleznete na stránkách které jsem uvedla,nelze provézt elektronicky (nechápu proč) Pak vám příjde poštou návrh nové smlouvy, tu podepíšete a odešlete např. na EON. neděste se bude to trvat cca 2 měsíce než se platba za energie v SIPU ukáže. Platby spojené z užíváním bytu-nájem, voda, topení a td. vyřídíte u správce vaši nemovitosti (družstevní byt-družstvo, OV-ptejte se kdo nemovitost spravuje někoho v domě.

tomasgulas
hodnocení

Co všechno budu převádět: UPC (televizi), rádio + koncesionářské poplatky, elektřinu (EON), služby bytu (voda, topení apod.).

vlazy*

tomasgulas: Povinný poplatek za rádio a televizi by ti měli na počkání vyřídit na poště. Nejdříve si ale vyříď to SIPO na tebe aby ten poplatek za rádio a televizi mohli strhávat z toho SIPA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zrušit sipo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]