Nejste přihlášen/a.
Určitě jste to všichni někdy zažili... pálení jazyka po ananasu, nebo kiwi.
Mně se k tomu v poslední době přidaly i jahody, ořechy, jablka, nektarinky a kdovíco ještě... Pálení a pocit poškrábaného a nateklého jazyka je dost bolestivé i po malém množství ovoce a když mi se šťávou z něj přijdou do kontaktu i rty, tak jakoby otečou...
Nevíte, čím to může být?
Dobrý den. Mám to také. Po kiwi se mi jakoby "naježí" chupy na jazyku a po jablkách zduří dásně. Já mám alergii prý na toto ovoce.
Alergie. Nemusí jít přímo o alergii na samotné ovoce ale na nějakou látku kterou je to ovoce například umyté nebo "nalakované" aby vypadalo "lákavější" ![]()
To by se asi nestávalo u kiwi, které se loupe, nebo u ořechů.
Rozhodně to je NĚJAKÁ ALERGIE. Tak šup na alergologii, udělají testy a budete moudřejší ![]()
Dobrý den. Moje úvaha. Když vypláznete jazyk, máte ho jako pořezaný? Různé řezné rány? Jestli máte možnost vzít si prášek Dithiaden, utiší vám to alergii. Vysadila bych všechno kyselé a tvrdé, ovoce, šťávy, zelí, oříšky, slané pečivo,(sůl). Tady tu reakci vám mohly udělat i jahody, pak už tělo reaguje na vše kyselé a ostré, protože rány bolí. Obyčejnou Alpou bych potřela jazyk a ústní dutiny. Je to rasovina. Budete brečet, ale rány se uzavřou. Natření alpou pomáhá i když se v ústech objeví nějaký pupínek. I když vše zmizí, ovoce nasazujte, jen velmi pomalu. Jen můj názor.
Je to 100% alergie,dělalo mi to taky,3 kiwi a nateklý jazyk o vlašských ořeších ani nemluvě! Při větším množství může i celý krk uvnitř otéci a můžete se i dusit,není to sranda,zajít na alergologii a po lécích už mi to nedělá.
Je to 100% alergie, ostatní úvahy jsou bezpředmětné. Nepodceňujte to, bude se to zhoršovat. Když se to rozjede, může to být i životu nebezpečné (k udušení alergiga na ořechy může dojít i po pozření jednoho jádra lískového oříšku). Žádná francovka, ani nic jiného Vám nepomůže. Navštivte alergologii a připravte se na změnu stravovacích zvyklostí. Alergie je velmi těžko léčitelná.
Zrejme alergie na potraviny,ale nemusi byt.Neni nic snazsiho,se objednat na alergologii a ze zakladnich testu na rukach,kdy vam daji kapicky ruznych latek,zjistite jakou skupinu potravin-pozor.Pak se zjistuji konkretni potraviny,kdyz udate,ze po nektere z nich mate potize.Ja mam take potravinovou alergii,ale doposud nevim presne na kterou z potravin,pred nimiz me varovali.Treba jsem rikala ze me pali jazyk po orechach uz od detstvi a ono nic-alergii naorechy pry nemam.Je to slozite,aletreba budet mit stesti,ze zjisti.Dostanete leky a reknouvam:Potraviny,ktere vam neelaji dobre,proste nejeste.
Alergie v testech vyjít vůbec nemusí. Na příklad já mám mnohem horší příznaky než můj bratr, ale na rozdíl od něj nemám testově potvrzenou alergii na nic, a i přes to musím být 6 měsíců v roce během pylové sezóny pod léky. Teď se mi k tomu přidávají i nepříjemné reakce na ovoce, jako jsou právě jahody či broskve (ananas a kiwi už beru jako klasiku). Když jsem zjistila, že mi otečou ruce a nemůžu dýchat po snickersce, ve které jsou arašídy, napsala mi alergoložka balíček kortikoidů, které mám vždy u sebe a eventuelně bych si jednu tabletku mohla vzít, pokud bych se začala dusit po nějaké potravině. Opravdu doporučuji zajít k lékaři. Žádný pořádný alergolog vás nepošle domů, když nevyjdou testy pozitivně.
Luckq,neco na tom bude.mne zjistilei tedy vseobecne na ktere si mam dat pozotŕ,no a pak ,kdyz jsem hlasila reakci po nektere z nioch,tak to neukazalo v testech vubec nic.Treba ty orechy,to je vubec zahada.Od malicka,mam po nich bolavy jazyk,takovy rozedreny,kdybycg snedla jedno jadro vlasaku,ale pra nemam alergii.Asi je to slozite.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.