Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pálení jazyka po ovoci

Od: trif* odpovědí: 14 změna:

Určitě jste to všichni někdy zažili... pálení jazyka po ananasu, nebo kiwi.

Mně se k tomu v poslední době přidaly i jahody, ořechy, jablka, nektarinky a kdovíco ještě... Pálení a pocit poškrábaného a nateklého jazyka je dost bolestivé i po malém množství ovoce a když mi se šťávou z něj přijdou do kontaktu i rty, tak jakoby otečou...

Nevíte, čím to může být?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Myslím,že by to chtělo odb.vyšetření: ulekare.cz/...

jklk
11.06.12 22:05
hodnocení

0x

Alergie?

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den. Mám to také. Po kiwi se mi jakoby "naježí" chupy na jazyku a po jablkách zduří dásně. Já mám alergii prý na toto ovoce.

bena*

Alergie vznikají z toho, že jíme dovážené potraviny odkudsi a to obsahuje látky, na které nejsme zvyklí. Proto je dobré jíst potraviny, které jsou z našeho okolí.

petr123*
hodnocení

0x

Alergie. Nemusí jít přímo o alergii na samotné ovoce ale na nějakou látku kterou je to ovoce například umyté nebo "nalakované" aby vypadalo "lákavější" *bzum*

askmenow*

To by se asi nestávalo u kiwi, které se loupe, nebo u ořechů.
Rozhodně to je NĚJAKÁ ALERGIE. Tak šup na alergologii, udělají testy a budete moudřejší :)

myse*

určitě je to alergie. Vynechte ovoce, které vám dělá potíže. Můžete ho jíst tepelně upravené (kompot, koláč apod), to se změní chemické složení...

časem si dojděte na alergologii si nechat udělat testy - dnes tu umí i z krve...

hodnocení

0x

Dobrý den. Moje úvaha. Když vypláznete jazyk, máte ho jako pořezaný? Různé řezné rány? Jestli máte možnost vzít si prášek Dithiaden, utiší vám to alergii. Vysadila bych všechno kyselé a tvrdé, ovoce, šťávy, zelí, oříšky, slané pečivo,(sůl). Tady tu reakci vám mohly udělat i jahody, pak už tělo reaguje na vše kyselé a ostré, protože rány bolí. Obyčejnou Alpou bych potřela jazyk a ústní dutiny. Je to rasovina. Budete brečet, ale rány se uzavřou. Natření alpou pomáhá i když se v ústech objeví nějaký pupínek. I když vše zmizí, ovoce nasazujte, jen velmi pomalu. Jen můj názor.

hodnocení

0x

Je to 100% alergie,dělalo mi to taky,3 kiwi a nateklý jazyk o vlašských ořeších ani nemluvě! Při větším množství může i celý krk uvnitř otéci a můžete se i dusit,není to sranda,zajít na alergologii a po lécích už mi to nedělá.

hodnocení

0x

Je to alergie. Kamarád to má po jablku, kiwi a oříškách.

doplněno 12.06.12 18:46:

Po kiwi navíc dostane kopřivku. Vůbec je raději nejí.

hodnocení

0x

Je to 100% alergie, ostatní úvahy jsou bezpředmětné. Nepodceňujte to, bude se to zhoršovat. Když se to rozjede, může to být i životu nebezpečné (k udušení alergiga na ořechy může dojít i po pozření jednoho jádra lískového oříšku). Žádná francovka, ani nic jiného Vám nepomůže. Navštivte alergologii a připravte se na změnu stravovacích zvyklostí. Alergie je velmi těžko léčitelná.

hodnocení

0x

Zrejme alergie na potraviny,ale nemusi byt.Neni nic snazsiho,se objednat na alergologii a ze zakladnich testu na rukach,kdy vam daji kapicky ruznych latek,zjistite jakou skupinu potravin-pozor.Pak se zjistuji konkretni potraviny,kdyz udate,ze po nektere z nich mate potize.Ja mam take potravinovou alergii,ale doposud nevim presne na kterou z potravin,pred nimiz me varovali.Treba jsem rikala ze me pali jazyk po orechach uz od detstvi a ono nic-alergii naorechy pry nemam.Je to slozite,aletreba budet mit stesti,ze zjisti.Dostanete leky a reknouvam:Potraviny,ktere vam neelaji dobre,proste nejeste.

luckq

Alergie v testech vyjít vůbec nemusí. Na příklad já mám mnohem horší příznaky než můj bratr, ale na rozdíl od něj nemám testově potvrzenou alergii na nic, a i přes to musím být 6 měsíců v roce během pylové sezóny pod léky. Teď se mi k tomu přidávají i nepříjemné reakce na ovoce, jako jsou právě jahody či broskve (ananas a kiwi už beru jako klasiku). Když jsem zjistila, že mi otečou ruce a nemůžu dýchat po snickersce, ve které jsou arašídy, napsala mi alergoložka balíček kortikoidů, které mám vždy u sebe a eventuelně bych si jednu tabletku mohla vzít, pokud bych se začala dusit po nějaké potravině. Opravdu doporučuji zajít k lékaři. Žádný pořádný alergolog vás nepošle domů, když nevyjdou testy pozitivně.

Luckq,neco na tom bude.mne zjistilei tedy vseobecne na ktere si mam dat pozotŕ,no a pak ,kdyz jsem hlasila reakci po nektere z nioch,tak to neukazalo v testech vubec nic.Treba ty orechy,to je vubec zahada.Od malicka,mam po nich bolavy jazyk,takovy rozedreny,kdybycg snedla jedno jadro vlasaku,ale pra nemam alergii.Asi je to slozite.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]