Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědická dan

Od: medinek* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den nevíte někdo kolik se platí dědická dan s nemovitosti v hodnotě 720000,- kč Pátrám všude po internetu a dělá mi to kolem 50000,- , což se mi zdá moc. Nebo jestli jste někdo našel nějaké stránky na výpočet jinde prosím o odkaz. Předem děkuji moc za radu Petr.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Záleží na tom, do které skupiny dědiců patříte. Pokud do první - nejbližší příbuzní v přímé linii, tzn. manžel(ka), děti, tak je to 0%.

Můžete zkusit tuhle kalkulačku: finance.cz/...

hm*
hodnocení

0x

U dědické daně záleží na poměru k zemřelému. Příbuzní ze skupiny 1 a 2 by měli být od daně osvobozeni, viz poněkud krkolomný zákon 357/1992 Sb. v platném znění, paragraf 19:
portal.gov.cz/... 2F1992&part=&name=&rpp=100#local-content
V tomto zákonu jsou i tabulky pro stanovení dědické daně.

Ovšem dědictví stejně nebude zadarmo, protože se z děděného majetku platí odměna notáři, patrně podle platného znění vyhlášky 196/2001 Sb., par. 12 a 13:
portal.gov.cz/... 2F2001&part=&name=&rpp=100#local-content
mně ta odměna (státem vynucená zlodějna) za majetek 720000 vychází skoro na 9000 kč.

doplněno 11.06.12 14:41:

A jéj, odkazy ...
stránka: portal.gov.cz/...
do chlívečku "Číslo předpisu"zadat příslušné číslo 357/1992 resp. 196/2001

gregor*
hodnocení

0x

Odměna notáři je 3% tedy cca 21 tis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]