Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva o dílo-závaznost

Od: wulfric* odpovědí: 3 změna:

Ahoj,

měl bych dotaz ohledně závaznosti při smlouvě o dílo. Vloni jsem se v Praze zúčastnil natáčení seriálu. Nejspíš (už si nepamatuji) jsem podepsal smlouvu o dílo. Poté mi byl vyplacen honorář. Společnost má moji adresu i jméno, byl jsem v její databázi...

Letos mi poslali nabídku opět a to pomocí sms. Bylo zde uvedeno: podmínky, časové rozmezí ve kterém bych dílo vykonal, finanční ohodnocení...dále bylo v sms uvedeno, zda mám zájem, mám odepsat jen své příjmení a zda se mohu účastnit celého natáčení. Učinil jsem tedy tak, i kdy jsem si nebyl v ten okamžik jistý, zda budu mít skutečně čas. Domníval jsem se , že je nutno odepsat ihned a nechtěl jsem, abych případně tuhle možnost zmeškal...No a pokud bych čas neměl, v časovém předstihu bych svoji účast zrušil. Odepsal jsem tedy, že mám zájem. Poté mi přišla sms, že se mnou závazně počítají...a to je to, co mě zajímá. Zda se, díky mojí sms, jedná již o závazné potvrzení. Mám obavy ze sankce či pokuty, pokud nakonec nebudu mít čas se natáčení účastnit. Žádnou smlouvu pro letošní natáčení jsem samozřejmně zatím nepodepsal, jen ta sms zpráva.

Děkuji za odpovědi

Wulfric

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ahoj. Oni se v první řadě obracejí na lidi, s kterými již spolupracovali. Pokud Vás oslovili a nabídli další spolupráci, chtěli od Vás potvrdit, zda máte zájem a zda s Vámi mohou počítat. Ano, projevil jste zájem a tak ho berou jako závazný z Vaší strany. Ale že by hrozily nějaké sankce, když nemáte podepsanou žádnou smlouvu, se mi nezdá. Člověk si přece plánuje dovolenou, může přijít onemocnění...Nemusí se mu to hodit, pokud nezná dopředu pevné datum. S tím musí počítat a určitě mají nějaké náhradníky v záloze. Takže já bych byla v klidu, dokud nenabídnou konkrétní věc a datum.

doplněno 10.06.12 14:58:

Pardon, vypadlo mi slovo - písemně. Takže dokud nenabídnou písemně konkrétní věc, brala bych to jen jako předběžnou domluvu.

doplněno 10.06.12 22:33:

Tak závazně jste to slíbit mohl. Ale do té doby se může přihodit mnoho nečekaných věcí. Takže takový příslib nemá žádnou právní váhu. Můžete dostat i lépe placenou nabídku třeba.. Zač byste měl platit pokutu jim, žádnou škodu jste jim nezpůsobil přece tím, že se třeba natáčení nakonec nezúčasníte.Jak jsem psala, mívají náhradníky. Jen u hlavních rolí je to pak složité s náhradníky na posledním chvíli. Takže závazná domluva ještě neznamená navázání spolupráce. To přijde až Vám předloží svůj návrh písemně a vy jej odsouhlasíte podpisem. Teprve potom by to problém mohl být, že jste nedodržel dohodnuté podmínky. Tak buďte v klidu.

wulfric*
hodnocení

V té sms bylo napsáno pevné datum. I když dohodu či smlouvu, kde by bylo pevné datum jsem nepodepsal...Trochu mě to slovo "závazně" ve zprávě překvapilo.

wulfric*
hodnocení

Ok, děkuji za Vaše odpovědi. Proč ale v odpovědi napsali, že se mnou počítají závazně? Chtějí snížit možnost, že se nakonec nedostavím. To asi vědět nemůžete, jen tak přemýšlím nahlas.;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]