Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svěření do péče-prarodič

Od: mikycz* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně svěření do péče 13 letého dítěte. Z důvodů zhoršení se psychického stavu matky (cca už 3 roky) dochází k velmi častým a náročným konfliktům, které odnáší i 6 leté dítě. Matka má jako "známou, kamarádku" vedoucí oddělení psychiatrické kliniky, která jí zřejmě nedostatečně léčí. Proto jsme se snažili něco vymyslet a vymysleli jsme toto: 13 letý kluk by byl v péči babičky. Co se týká školy, chodil by do té, co chodí nyní. Ohledně financí by neměla mimořádné nároky (zajištěna je). Byt je 3+1 74m2. Babička žije ve společné domácnosti se svým druhem, se kterým vzorně plní své prarodičovské povinnosti. Moje otázky zní: Jaký je rozdíl, vzít dítě do své péče nebo být pěstounem? Jak se upravuje vztah s rodiči? Jsou možné oboustranné návštěvy? Myslíte si, že by žádost měla úspěch, pokud si to 13 letý vnuk přeje? Předem děkuji za Vaše názory, rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj Miky. To je hodně složitý proces, pokud žijí oba rodiče nezletilého dítěte. V případě, že se dobře nestará matka dítěte, které bylo svěřeno do péče, je na řadě otec dítěte. Ten má před prarodiči přednost. Je to zdlouhavé a velmi nepříjemné pro všechny strany. Ale rodiče nelze zbavit odpovědnosti a povinnosti. To by muselo jít o týrání svěřené osoby, alkoholismus, drogy atd., aby soud svěřil raději nezletilého do péče prarodiče. Pak by samozřejmě rodičům bylo vyměřeno výživné a upraven styk s dítětem. K tomu všemu musí být opravdu vážný důvod, je kolem toho spousta posuzování a zjišťování. Pravda je, že pokud se prokáže, že ani jeden z rodičů není schopen se o dítě starat, prarodiče mají přednost např. před umístěním do dětského domova atd. Ale jednoduché to není. Bylo by rozhodně lepší se domluvit (rodiče s prarodiči) na řešení mimo soud. Tak, aby to bylo nejlepší pro dítě, se souhlasem všech. Jinak moc velkou šanci na úspěch nevidím a soudně bych se do toho vůbec nepouštěla. Rodiče mají ze zákona své povinnosti k dětem a té je soud nezbaví jen tak, na něčí přání.

doplněno 10.06.12 14:20:

Miky, ať se babička v tom případě obrátí na sociálku. Oni budou muset stejně situaci prošetřit. Tím bych asi začala.

loriola*
hodnocení

0x

Zaprvé, co je to- my jsme rozhodli? Zarduhé, vy nemáte právo za jiné něco rozhodovat, pokud jsou svéprávní. Pokud je matka dítěte natolik nesvéprávná, že tím závažným způsobem trpí rodina, což musí být řádně prošetřeno, musí být stanoveny posudky a hlavně rozsudky, k čemuž by podnět měla zavdat hlavně asi sociální péče nebo školní psycholog či tak podobně, pak můžete plánovat další. To, co tu píšete, vyzní jako manipulace a to se mi tedy vůbec nelíbí. Matka je vždycky matka, dítěti se nemusí na ní líbit spousta věcí. Dítě vidí svět svýma očima, o objektivitě by se dalo polemizovat. Máte-li opravdu vážné důvody k pochybám, pak je třeba apelovat na nějaký orgán činný v této sféře, ale pak počítejte s tím, že prošetřování může být bolestivé a pro dítě zrovna tak nedobré a stresující, nemáte-li, než vlastní subjektivní pochyby, pocity, nemáte-l nějaké důkazy, nemusí to k ničemu ani vést. Tisíce lidí dochází do psychiatrických ambulancí a přesto řádně plní své povinnosti, milují své děti a starají se o ně. Dobře si to promyslete.

mikycz*
hodnocení

Kapkanadeje, otec je každý rok cca hospitalizován na psychiatrické léčebně takže ten nepřipadá v úvahu. Loriola, manipulace to rozhodně není, že dítě seššvihá kabelem, nebo mu za trest vyhodila hračky v hodnotě 1000,-.

uska*
hodnocení

0x

miky - odpověď na vaši otázku neznám, ale přikláním se k názoru manipulace. Pokud matka není schopna se starat o 13ti leté dítě, tak proč nechcete do péče i to 6ti leté? Něco se mě na vašem dotazu nelíbí a pravda bude úplně někde jinde než jste nám zde podal.

Pokud se mýlím, kontaktujte sociální odbor.

mikycz*

Tak to se omlouvám, chtěl jsem tam napsat, že oba kluci budou v píči babičky :)

martinaa*

Kdeže budou?:D:D

mikycz*

Joj, v pÉči :D

hodnocení

0x

Pokud se o dítě nemohou či nechtějí starat jeho rodiče, je chvályhodné, když se tohoto nelehkého úkolu ujme babička. Mám známou, asi 60 letou paní, která se stará o 6 letou holčičku. Nechtěl ji otec /její syn/ ani jeho tehdejší partnerka. A já před tou paní smekám, jak pěkně a láskyplně holčičku vychovává.

U Vás se mi zdá něco divného. Píšete o dítěti 13 letém a také o 6 letém. O tom ale už není nikde zmínka, že by si ho prarodiče také chtěli vzít. To mají zájem jen o to větší dítě a malé chtějí nechat napospas psychicky nemocné matce?

Zdá se mi v tom něco falešného. Ta děcka za to nemohou, kde žijí a proč projevit zájem jen o jedno z nich. Když pomoci, tedy oběma. Nedokázala bych bojovat o 13 leté dítě a to 6 leté tam nechat. Proč nechcete pomoci oběma sourozencům? Bylo by jim jistě líp, kdyby vyrůstali spolu, než odděleně. *bum* Jaga.

doplněno 11.06.12 07:10:

Omlouvám se, až dodatečně jsem si přečetla, že babička má zájem o obě děti. A tak to má být. Prvotní dotaz tomu ale nějak nenapovídal.

fram
hodnocení

0x

A to se musí nějak složitě ošetřovat? Když rodiče nemají čas, jsou vorkoholici nebo je jeden a samoživitel/ka, stará se také babička. Fůra dětí víceméně vyrůstá u prarodičů...Zvlášť když zůstává stejná škola...

mikycz*

No, měli by být svěřeny soudem, u nás ta dohoda není možná

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]