Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s problematickým bratrem

Od: alenacr* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, můj bratr je od dětství rozmazlený, tatínek nad ním nedržel pevnou ruku a maminka neměla víceméně dovoleno na něj být přísná. Bratrovi ted bude 29 let, stále žije u rodičů. Od ukončení učnáku odpracoval celkem asi 6 let, zbytek doby byl na podpoře. Na učnák se stěží dostal, protože jeho prospěch na základní škole byly více méně trojky a čtyřky a učnák téměř nedodělal. Dělává obvykle skladníka, ale v jedné firmě už pracoval i v kanceláři, protože umí anglicky a dobře ovládá PC - to díky počítačovým hrám. Není tedy hloupý, ale nemá v životě žádný řád a pevné mantinely. Jeho velkým problémem je alkohol a marihuana. Přítelkyni nemá a často chodí do hospod s kamarády. Našim se to samozřejmě nelíbí a když mu cokoli řeknou, tak je k nim minimálně slovně agresivní. Nabídla jsem mu pomoc a to dodělání si maturity dálkově, o víkendech, ale odmítl to. Nevěří si a když na něj člověk tvrději nastoupí, tak nejdřív dělá ramena, ale nakonec má i na krajíčku. Je se sebou hodně nespokojený, ale nevím jak mu pomoci, protože mou pomoc nakonec stejně odmítne a řekne, že jeho život je v pořádku, že podle čeho soudím, že by měl svůj život změnit atd. Podle mě jeho život v pořádku není, takhle ani žádnou holku mít nebude, sám si vydělá asi 12 tis čistého a jak říkám, rád se s kamarády napije. I kdyby chtěl, tak nemůže jít někam na podnájem, nemohl by si to dovolit, našim dává 3 tis na nájem i jídlo dohromady a naši mu ještě samozřejmě perou, žehlí a vaří. Tak proč by odcházel, že. Myslím, že oni ani nechtějí, aby odešel. Podle mámy je bratr alkoholik a táta o něm říká, že kdyby byl bez peněz, tak by ještě šel něco ukrást, takže raději at je u nich. s takovým přístupem od vlastních rodičů ale ten kluk přece nemá šanci. Zajímalo by mě, jak na něj. Není třeba nějaká poradna, kde by pomohli? Prosím poradte, už nevím, co s tím. Díky Alena

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ptáte se, co s bratrem. Nic! Vůbec nic. Je dospělý, má občanku, je svéprávný. Rodiče také.*jasne* Rodičům se to takhle líbí. Kdyby se jim to nelíbilo, změnili by mnohem dříve. Vy, se svými nápady a návrhy si naděláte zlou krev. Osočí vás ze žárlivosti a ze všeho, co se semele. A stejně nic nezměníte. Protože oni tři to chtějí takhle. *hej*

ladinpraha*
hodnocení

4x

Babka to napsala naprosto přesně, já jenom doplním: Nepíšeš nic o sobě, jestli tam bydlíš, jestli tě taky živí a pod. Jediné, co pro ně všechny (i pro sebe) můžeš udělat je, že se osamostatníš, odstěhuješ, víceméně se od nich distancuješ. Tím nechci říct nestýkat se s rodiči vůbec, ale dát jim tím najevo, že za této situace nechceš s jejich domácností a hlavně s bratrem mít nic společného. Pak už je jen na nich, jestli jim to dojde a čemu dají přednost.

eulalie*
hodnocení

4x

Hm, váš bratr neměl možnost dospět. Rodiče nad ním stále drží ochrannou ruku, ale tím mu vůbec nepomáhají. Uvědomují si to vůbec? Ale asi ano, jenže jim to skutečně takto vyhovuje, jak žijí. Jsou pořád jakože rodina s malým dítětem. Váš bratr je vlastně chudák, až rodičů nebude, kdo se o něho postará? A co ženy? Líbí se mu nějaké? A dovolili by mu rodiče s nějakou ženou chodit? Asi ne, viďte. Váš bratr asi nemá žádnou motivaci, jak situaci změnit. Napsala bych, najděte mu holku, ale ... ten alkohol a marihuana, to je dost veliký problém. Asi z toho není úniku, pokud se nebude chtít změnit váš bratr sám.

iz*
hodnocení

1x

Pomoc lze jenom tomu, kdo o pomoc stojí, a kdo má sám zájem situaci změnit. Poraden je sice poměrně dost, ale podle mne nelze toho, kdo pomoc nechce, přimět k návštěvě poradny, lékaře, ...

Řekla bych bratrovi i rodičům, že má nabídka pomoci (se studiem) platí i nadále, a bude-li bratr chtít svou situaci změnit, ať se na Vás obrátí. Dál bych se do toho nepletla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]