Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedokážu šetřit, utrácím - jak to zastavit

Od: sofia27* odpovědí: 17 změna:

Jsem studentkou VS a od jiste doby jsem zacala az moc utracet. Dluhy v bance, dluhy u telefonnich operatoru, kazdodenni nakupovani v supermarketech...Nevim jak to mam zastavit, rodice ze mne maji malem infarkt a ja stale neumim najit zpusob, jak zacit setrit...mam kvuli tomu samozrejme psychicke problemy a uvedomuji si, ze je to moje vina, ale potrebovala bych nejakou objektivni radu, jak svoje finance lepe hlidat. S brigadami je to taky docela problem, mam malo casu kvuli skole a vikendy vsechny moje vydaje nepokryji...Doufam, ze se dockam nejake prakticke rady. Diky.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paja*
hodnocení

3x

Neznám Vás a nechci Vás strašit, ale může se jednat o psych .poruchu něco jako závislost na nakupování zkuste si počíst tady,rady snad jen nechodit s peněženkou plnou peněz a karet, doma vytáhnout nechat jen na dopravu.

vikend.ihned.cz/...

sofia27*
hodnocení

diky...na tu stranku jsem se divala, nasla jsem si kontakt na toho pana doktora, ktery tam byl uvedeny, ted jen musim najit dost odvahy mu napsat...je to tezke si tuto poruchu priznat. diky za radu.

tigrine*
hodnocení

3x

Ahojík Sofi,

Nejlepší asi bude, schovávat si peníze u rodičů.A když půjdeš nakupovat, tak si pořádně rozmysli, jestli vážně potřebuješ věc, po které saháš.Nejdřív bych se snažila splatit dluhy a pak až si teprve koupit další věc, ale z našetřených peněz.A taky si rozmyslet, až budeš někkomu volat, jestli je to sdělení důležité natolik, aby tě zatáhlo do finančních problémů.Uvědom si, že peníze nejsou klíčem ke štěstí a musí se s nimi umět zacházet.Vždy si dobře rozmysli na co je použiješ.;)

sofia27*
hodnocení

diky:). mas naprostou pravdu, to same mi rikali i rodice, ale ja prave vubec nepremyslim a volam...paradoxne zase setrim na takovych vecech jako je obleceni nebo potreby do skoly, utracim hlavne za jidlo, ne ze bych se prejidala, i kdyz to obcas taky, kdo ne ze:), ale mam treba v lednici jeste jeden tvaroh a ja uz musim jit do obchodu koupit si dalsi, nepockam, az snim ten jeden...nebo necham dost penez za blbosti v drogerii...pak obcas za kafe v kavarne...ke vsemu rodice me uz nezivi, pracovt jsem si taky zkusila, ale bylo to to same...nemela sem kolikrat v penezence ani korunu...

jarmik*
hodnocení

3x

Podle mého je to problém až ve chvíli, kdy utrácíte na dluh.

Jestli máte aspoň malý zbytek morálky v sobě a nejste úplnej hadr a smetí, tak

a) splaťte všechny dluhy a potom

b) utrácejte jen prachy, který máte.

Je to věc Vaší vlastní sebeúcty.

kobliha*
hodnocení

2x

Možná bych vyhledala odbornou pomoc - mohlo by se jednat o nějakou poruchu a psycholog by mohl pomoct. Možná si promluvit i s rodiči, třeba najdete řešení všichni dohromady (konkrétní kapesné, každý den nosit u sebe jen malou sumu peněz, omezit výběr z bankomatu nebo nechat kartu doma atd.). Hodně štěstí!

macka80*
Já bych to neviděla jako tak strašný problém že utrácíš svoje peníze,horší je to s půjčenýma penezna.Určitě ihned zruš paušál to za prvé,budeš volat jen když na to budeš mít.Dej si penize k mámě a řekni ji třeba že víc jak litr týdně nedává.Neříkám aby jsi ušetřila ale proboha se nezadlužuj

barusha*
hodnocení

2x

Ahoj,

moje kolegyne z prace jede na obalkovy system... Vzdycky si penize rozdeli do obalek a vi, ze na jidlo ji zbyva prave tahle castka a vic nemuze utratit. Taky je dobre si treba mesic psat vydaje a prijmy do excelu, ale musi to byt kazdy nakup i ten drobny...a to se pak clovek zhrozi, kdyz vidi, co vsechno kupuje..me to naucilo daleko lepe hospodarit. Kazdy s tim tak trochu bojuje, zvladni to...

Barca

tosi*

s tim excelem je to super (teda jak se to vezme:)), ale v tomhle pripade to asi zrovna nepomuze. zrusil bych si moznosti jit do minusu na kartach, nechal si posilat penize napriklad tydne, zrusil pausal nebo omezil mesicni utratu pausalu, pokud to operator dovoluje. a dost penez venovat na splaceni dluhu drive, nez je vubec dostanes do ruky - tak radi i robert kiyosaki.

martina30*
hodnocení

0x

Pokud tě to popadne nakupuj v sekáči a nebo chod do levných obchodů,bydlet dál od města,ale to asi u tebe nejde.*nevi*

hodnocení

0x

Az si zacnes sama vydelavat, tak Te okolnosti donuti aa uvidis, ze to pujde. Do te doby, pokud rodice plati...

sofia27*
hodnocení

prave ze jsem si uz sama i vydelavala, ale stejne se mi nedarilo setrit...byly i doby, kdy jsem v penezence nemela ani korunu a cekala na vyplatu jako na smilovani...asi se u me fakt jedna o poruchu...

sofia27*
hodnocení

ahoj, prave ze mi rodice uz nic neplati a zatim jen cerpam penize, ktere jsem si vydelala z predchozi prace...obcas nejaka mensi brigada...vim, jake to je si vydelavat, ale i presto jsem svoje finance nezvladala...mela bych se stydet..je mi uz 24 let a vedu hrozne nezodpovedny zivot...

doplněno 29.10.08 14:10:

aha, tak jsem ti odpovedela nevedomky 2x...

tomh*
hodnocení

0x

Já osobně bych ti zatrhl přístup k prachům ;)

macach*
hodnocení

0x

Předpokládám, že ještě bydlíš u rodičů.

Tak si představ, až tam vlítnou exekutoři, vybílej vám barák a táta tě za to zabije(pokud ho nepředběhne někdo jinej)

...a uvidíš, ono ti to přejde

8976*
hodnocení

0x

klidne utrácej když máš co, život a soudy tě naučí...

itecka*
hodnocení

0x

Nemyslím si,že systém "obálek" pomůže..Myslím,že člověk, když chce utrácet, tak úplně v klidu tu obálku otevře a peníze si vezme..To není o tom, že by Sofia neuměla hospodařit, ale prostě utrácí za hlouposti..Nejlepší by bylo, aby ti peníze chodily na účet k rodičům a ti by ti je dávali formou kapesného..Tisíc týdně si myslím,že je až až..4 tis. měsíčně je dost, na to,že chodíš pouze o některých víkendech na brigády. Prostě vašim jen řekni na co to potřebuješ a oni uznají za vhodné,jestli ti to dát nebo ne..Jinak se toho prostě nezbavíš...Ty nemůžeš mít absolutně přístup k penězům..Pokud už budou na tvém účtu, tak už máš po "kontrole" protože je tam neudržíš..Ale věř mi, že jestli takhle budeš chvíli fungovat, tak brzy uvidíš, že je fajn, že ti penízky na účtu přibývají a začně tě to potom i bavit...Držím palečky..Ale k psychologovi bych zašla taky určitě..On bude mít určitě víc zkušeností než my všichni..;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]