Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rytmus v hudbě

Od: kas odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer,

Chodím do pokračovaček tanečních, kroky zvládám v pohodě, ale mám stašnej problém s tím, že neslyším rytmus hudby. Tím pádem vůbec nevím kdy mám začít a vůbec jestli jdu do té hudby správně. Mohli by jste mi prosím poradit jak se ten rytmus naučit v tom slyšet.

Předem děkuji za odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Obávám se, že rytmus se nedá slyšet, ten se musí cítit. Teda u mě to tak je.

lidus*
hodnocení

0x

Musíte rytmus slyšet a děti se ho učí vytleskat ale poradím jinou věc, neteř v tanečních měla tanečníka co rovněž rytmus nevnímal a tak mu celou dobu počítala, je potřeba vědět v jakém taktu (na kolik dob) který tanec je.

doplněno 18.01.13 23:07:

No jo tak cítit, máte pravdu.

kos
hodnocení

Ano, to mi řikají všichni, že to v tom musím cítit, ale problám je ten, že já nemám hudební sluch a prostě to tam necítim a potřeboval bych se to nějak naučit.

hodnocení

0x
Da se to do znacny miry naposlouchat. Sezente si hudbu na prislusnej tanec, prvni doba je nejvyraznejsi a pak podle toho, o jakej tanec/rytmus pujde, tam budete schopen identifikovat opakujici se useky - takty. Hudebni teorii nemam, ale z vlastni zkusenosti vim, ze se to da naposlouchat a budete zacinat spravne :)

hodnocení

0x

Rytmus je dán tzv.taktem hudební skladby. Takt je nejmenší úsek hudby (melodie) a počítá se na doby. Raz - dva - tři - čtyři a podobně. V každém taktu je zpravidla první doba těžká (je více slyšet) - tedy nepřiklad takt na tři doby: RAZ - dva - tři ; RAZ - dva - tři ; atd. Na prvou těžkou dobu taktu zpravidla slyšíte úder bubnu a nebo hluboký tón basy-baskytary a jiných hudebních nástrojů s hlubokým tónem.Pro různé formy skladeb se používají různé takty. Například valčík na 3 doby , polka na 2 doby, a pod. Je tedy nejdůležitější poslouchat a počítat si v rytmu úderů do bubnu, nebo drnknutí basové kytara atp. Podle mně k tomu není nutný hudební sluch. miro

hodnocení

0x

Rytmus je dán tzv.taktem hudební skladby. Takt je nejmenší úsek hudby (melodie) a počítá se na doby. Raz - dva - tři - čtyři a podobně. V každém taktu je zpravidla první doba těžká (je více slyšet) - tedy nepřiklad takt na tři doby: RAZ - dva - tři ; RAZ - dva - tři ; atd. Na prvou těžkou dobu taktu zpravidla slyšíte úder bubnu a nebo hluboký tón basy-baskytary a jiných hudebních nástrojů s hlubokým tónem.Pro různé formy skladeb se používají různé takty. Například valčík na 3 doby , polka na 2 doby, a pod. Je tedy nejdůležitější poslouchat a počítat si v rytmu úderů do bubnu, nebo drnknutí basové kytara atp. Podle mně k tomu není nutný hudební sluch.

Pokusil jsem se dát Vám do přílohy zřetelný rytmus na tři doby. Nejsem si jist zda se zdaří

miro

doplněno 21.01.13 16:22:

Omlouvám se za nezdar.

Jo, podle bubnu by to možná hluchý našel, ale podle takového toho funebráckého um-ta-ta. Jak to ale najít u šestnáctin třeba Larse Ulricha z Metalliky?

To je těžký, pokud hudební takt někdo necítí, nevylučuji, že se to dá naučit. Je to ovšem o mnoho těžší než u někoho, kdo jej vnímá bezděky.

Ano u toho funebráckého um-ta-ta a podobného by se mělo asi začít. U složitějších rytmů je to obtížnější. Je potřeba si představit, že každý pohyb (změny) se děje v nějakém viceméne pravidelném rytmu (cyklu) , pravidelném opakování výraznějších a méně výraznějších projevů. Například při ždímání pračkou lze pozorovat zvuky " ta-ta-ta-ta " nebo "ta-ta-ta" nebo "ta-ta-ta-ta-ta" a podobné - jedná se v podstatě o rytmus. Cestou k poznání rytmů může být právě pozorování těchto a podobných projevů zvuku.

Ještě uvedu, že v hudbě mají jednotlivé doby délku trvání cca 1/2 sec. - tedy 2 doby za sekundu = 120 dob za minutu. Samozřejmě existuje i jiné počítání, rychlejší i pomalejší ,mírně se lišící od uvedeného. miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]