Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
Chodím do pokračovaček tanečních, kroky zvládám v pohodě, ale mám stašnej problém s tím, že neslyším rytmus hudby. Tím pádem vůbec nevím kdy mám začít a vůbec jestli jdu do té hudby správně. Mohli by jste mi prosím poradit jak se ten rytmus naučit v tom slyšet.
Předem děkuji za odpovědi.
Rytmus je dán tzv.taktem hudební skladby. Takt je nejmenší úsek hudby (melodie) a počítá se na doby. Raz - dva - tři - čtyři a podobně. V každém taktu je zpravidla první doba těžká (je více slyšet) - tedy nepřiklad takt na tři doby: RAZ - dva - tři ; RAZ - dva - tři ; atd. Na prvou těžkou dobu taktu zpravidla slyšíte úder bubnu a nebo hluboký tón basy-baskytary a jiných hudebních nástrojů s hlubokým tónem.Pro různé formy skladeb se používají různé takty. Například valčík na 3 doby , polka na 2 doby, a pod. Je tedy nejdůležitější poslouchat a počítat si v rytmu úderů do bubnu, nebo drnknutí basové kytara atp. Podle mně k tomu není nutný hudební sluch. miro
Rytmus je dán tzv.taktem hudební skladby. Takt je nejmenší úsek hudby (melodie) a počítá se na doby. Raz - dva - tři - čtyři a podobně. V každém taktu je zpravidla první doba těžká (je více slyšet) - tedy nepřiklad takt na tři doby: RAZ - dva - tři ; RAZ - dva - tři ; atd. Na prvou těžkou dobu taktu zpravidla slyšíte úder bubnu a nebo hluboký tón basy-baskytary a jiných hudebních nástrojů s hlubokým tónem.Pro různé formy skladeb se používají různé takty. Například valčík na 3 doby , polka na 2 doby, a pod. Je tedy nejdůležitější poslouchat a počítat si v rytmu úderů do bubnu, nebo drnknutí basové kytara atp. Podle mně k tomu není nutný hudební sluch.
Pokusil jsem se dát Vám do přílohy zřetelný rytmus na tři doby. Nejsem si jist zda se zdaří
miro
doplněno 21.01.13 16:22:Omlouvám se za nezdar.
Jo, podle bubnu by to možná hluchý našel, ale podle takového toho funebráckého um-ta-ta. Jak to ale najít u šestnáctin třeba Larse Ulricha z Metalliky?
To je těžký, pokud hudební takt někdo necítí, nevylučuji, že se to dá naučit. Je to ovšem o mnoho těžší než u někoho, kdo jej vnímá bezděky.
Ano u toho funebráckého um-ta-ta a podobného by se mělo asi začít. U složitějších rytmů je to obtížnější. Je potřeba si představit, že každý pohyb (změny) se děje v nějakém viceméne pravidelném rytmu (cyklu) , pravidelném opakování výraznějších a méně výraznějších projevů. Například při ždímání pračkou lze pozorovat zvuky " ta-ta-ta-ta " nebo "ta-ta-ta" nebo "ta-ta-ta-ta-ta" a podobné - jedná se v podstatě o rytmus. Cestou k poznání rytmů může být právě pozorování těchto a podobných projevů zvuku.
Ještě uvedu, že v hudbě mají jednotlivé doby délku trvání cca 1/2 sec. - tedy 2 doby za sekundu = 120 dob za minutu. Samozřejmě existuje i jiné počítání, rychlejší i pomalejší ,mírně se lišící od uvedeného. miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.